fbq
Ulkomaat
17.01.2022 20:00
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: AOP
Jim Carrey
Tällainen Jim Carrey on oikeasti - 60 faktaa syntymäpäiväänsä juhlivasta suosikkikoomikosta
Ulkomaat
17.01.2022 20:00
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: AOP

1. James Eugenie Carrey syntyi 17. tammikuuta 1962 Ontariossa, Kanadassa. Hänen vanhempansa Percy ja Kathleen Carrey olivat katolilaisia. Jimillä on kaksi isosiskoa ja isoveli.

Kuvassa koomikko Burnett
Kuvassa koomikko Carol Burnett, jonka kanssa Jim olisi halunnut työskennellä.

2. Jimillä oli jo varhaisessa iässä suuret urasuunnitelmat. 10-vuotiaana hän postitti ansioluettelonsa  suosittuun The Carol Burnett Show’hun, toiveenaan työpaikka viihdeohjelmassa. Koomikko Carol Burnett ei tarjonnut työtä koulupojalle. Koulussa opettajat olivat väsyneet luokan pellen käytökseen, ja saadakseen opintorauhan luokkaan he keksivät nerokkaan ratkaisun: Jim sai aloittaa koulupäivän 15 minuutin stand up -esityksellä koulukavereilleen, kunhan keskittyi loppupäivän opintoihinsa. 

3. Jimin Percy-isä oli ammatiltaan jazz-muusikko ja kirjanpitäjä. – Isäni olisi voinut olla mahtava koomikko. Hän ei uskonut mahdollisuuksiinsa, joten hän teki vanhanaikaisen valinnan ja koomikon uran sijaan ryhtyi kirjanpitäjäksi, Jim on kertonut Daily Mail -lehdelle.

4. Jim oli 12-vuotias, kun hänen isänsä menetti työnsä kirjanpitäjänä. Nelilapsinen perhe ajautui talousvaikeuksiin. Täytettyään 16 Jim keskeytti lukion auttaakseen vanhempiaan. – Koimme tuolloin köyhyyttä. Meillä kaikilla oli työpaikat vartijoina ja vahtimestareina. Olin vihainen maailmalle siitä, miten se kohteli isääni. Jos urani showbisneksessä ei olisi onnistunut, olisin todennäköisesti tänään Ontariossa terästehtaalla töissä, Jim kertoo The Hamilton Spectator -sanomalehdelle.

5. Percy tuki poikansa koomikkohaaveita auttamalla stand up -sketsien kirjoittamisessa ja kuskaamalla tätä Torontoon esiintymislavoille. Jim debytoi koomikkona komediaklubi Yuk Yukissa. 

6. Jim debytoi vuonna 1981 tv-elokuvassa Introducing...Janet. Valkokankaalle hän pääsi ensimmäisen kerran kolme vuotta myöhemmin elokuvassa Kuutamokeikka, jossa hänen vastanäyttelijänään nähtiin Beverly D’Angelo.  

Ace Ventura

7. Ensimmäisestä leffasta vierähti kymmenen vuotta ennen kuin Jim teki läpimurtonsa. Se oli päärooli vuonna 1994 Ace Ventura – lemmikkidekkari -elokuvassa. 

8. Ennen läpimurtoaan Jim vannoi tienaavansa jonain kauniina päivänä 10 miljoonaa dollaria. Tämän tavoitteen hän saavutti vuonna 2001.

Melissa

9. Vuonna 1987 Jim avioitui ensimmäisen kerran. Morsian oli näyttelijäkollega Melissa Wormer, joka työskenteli 1980-luvulla komediaklubilla tarjoilijana. Pari oli naimisissa vuoteen 1995.

10. Jim seurusteli 1980-luvulla vajaan vuoden laulaja Linda Ronstadtin kanssa. 

11. Vuonna 1996 Jimille tarjottiin roolia scifielokuvasta 1999 maailman tuho, mutta näyttelijä torjui tarjouksen.

12. Jim sai Yhdysvaltain kansalaisuuden 2004. Hän ei kuitenkaan luopunut Kanadan kansalaisuudesta.

Postimerkki

13. Kanadan posti julkaisi vuonna 2014 Jim Carreyn kunniaksi postimerkin, jossa on kuvakavalkadi tähden tunnetuista roolihahmoista.

tytar
Kuvassa Jim musikaalisesti lahjakkaan tyttärensä Janen kanssa. Tytär on ollut mukana Amerikan Idol -kilpailussa.

14. Jimin ainoa lapsi Jane Erin Carrey syntyi 6. syyskuuta 1987 Kaliforniassa. Hänen äitinsä on Jimin ensimmäinen vaimo Melissa, ja hän on ammatiltaan laulaja-lauluntekijä. Jimillä ja Janella on lämmin ja läheinen isä-tytär-suhde.

Carlisle
Rick Carlisle muistuttaa suuresti kuuluisaa näyttelijää. Nykyään Rick ajaa päänsä kaljuksi, jotta erottuisi selvemmin leffatähdestä.

15. Jimillä on Yhdysvaltain julkkismaailmassa kaksoisolento – NBA-valmentaja Rick Carlisle. Miehet usein sekoitetaan keskenään, ja Jim saa runsaasti Twitter-kommentteja aiheesta.

Grinch

16. Jim toi uuden sukupolven tietoisuuteen lastenkirjailija Dr. Seussin jouluisen klassikkohahmon The Grinch -peikon. Elokuva oli huikea menestys ja tuotti yli 350 miljoonaan euroa. Kerrotaan, että Jim tienasi vuonna 2000 ilmestyneellä The Grinch -joululeffalla 20 miljoonaa dollaria.

17. Jim on ensimmäinen Hollywood-näyttelijä, joka tienasi 20 miljoonan dollarin leffapalkkion. Ennätyksellisen rahapotin hän tienasi elokuvasta Sähköputkimies 1996.

18. Vuonna 1997 Jim kertoi Oprah Winfreyn haastattelunsa mielikuvaharjoituksesta, jonka avulla on elämässään selvinnyt vaikeista ajoista. Harjoituksia on useita, mutta hän paljasti yhden tehokkaimmista: Jim kuvittelee saavansa 10 miljoonan dollarin shekin työstään. 

Lapsenlapsi

19. Jimistä tuli isoisä vain 47 vuoden iässä. Hänen Jane-tyttärensä synnytti esikoispoikansa vuonna 2010. – Jane on upea äiti, ylpeä vaari on hehkuttanut sosiaalisessa mediassa.

20. Jim on aktiivinen tviittaaja. Hän liittyi Twitteriin vuonna 2009, ja on kerännyt yli 18 miljoonaa seuraajaa. Hän muun muassa ottaa vahvasti poliittista kantaa päivityksissään.

21. Jim on tunnettu rokotusvastaisuudestaan. Vuonna 2009 hän sai julkisuutta väittäen The Huffington Post -lehdelle, että rokotukset aiheuttavat autismia. Jimin rokotusvastaisuus on synnyttänyt runsaasti vastalauseita niin julkkiksissa kuin terveysalan asiantuntijoissa.  

Yesman

22. Komedia Yes Man vuodelta 2008 oli todellinen rahasampo Jimille. Näyttelijä nappasi tililleen yli 25 prosenttia elokuvan tuotoista, mikä tekee noin 35 miljoonaa dollaria. Tämä on yksi Hollywoodin historian suurimmista leffapalkkioista. 

Golden Globe

23. Vaikka Jim takoo rahaa elokuvillaan, ei hän ole erityisen menestynyt leffa-alan palkintoareenoilla. Merkittävimmät saavutukset ovat kaksi Golden Globe -palkintoa elokuvista Truman Show ja Man on the Moon.

Rodney

24. Jo uransa alkuvaiheessa legendaarinen koomikko Rodney Dangerfield noteerasi nuoren tulokkaan Jimin. Hän auttoi aloittelevaa kollegaa palkkaamalla tämän lämppäriesiintyjäkseen komediakiertueelleen.

Lauren

25. Vuonna 1996 Jim avioitui vastanäyttelijänsä Lauren Hollyn kanssa. Liitto kesti vajaan vuoden. 

26. Jim muutti Hollywoodiin 1979. Alkuun hän niitti mainetta The Comedy Store -klubin stand up -lavalla.

27. Jim ei ole koskaan ollut ehdokkaana Oscar-palkinnon saajaksi.

28. Jim pitää omista elokuvistaan hauskimpana Nuijaa ja tosinuijaa

29. Lapsena Jim nukkui steppikengät jalassaan, koska heräsi usein öisin viihdyttämään äitiään tanssilla. 
– Äiti oli sairas. Hän makasi sängyssä ja käytti runsaasti kipulääkkeitä. Halusin helpottaa hänen oloaan, Jim on muistellut.

Johnny Depp

30. Vaikka Jim on tehnyt lukuisia menestyselokuvia, on hän myös menettänyt monta huippuroolia. Tällaisia ovat muun muassa Kapteeni Jack Sparrow’n rooli seikkailuelokuvasarjassa Pirates of the Caribbean sekä elämäkerrallisen elokuvan Chaplin päärooli, jonka nappasi näyttelijä Robert Downey Jr. Jack Sparrow'n rooli meni lopulta Johnny Deppille.

31. Lukio oli Jimille vaikeaa aikaa. Isänsä työttömyyden vuoksi perheen lapsetkin joutuivat tekemään koulun ohessa töitä. Koulupäivän päätteeksi Jim teki vielä kahdeksantuntisen työvuoron tehtaalla, jossa isäkin työskenteli.  

32. Jimin äiti ompeli poikansa esiintymisasut uran alkuvuosina.

Jenny

33. Vuosina 2005-2010 Jim seurusteli näyttelijä Jenny McCarthyn kanssa. Jenny oli rakkaansa tärkein tukija rokotevastaisissa kampanjoissa.

34. Räppäri Tupac Shakur sai 1995 vankeustuomion seksuaalisesta ahdistelusta. Jim, joka oli räppärin fani, tuki idoliaan tämän vankeusaikana kirjoittamalla humoristisia kirjeitä vankilaan. Shakur menehtyi seuraavana vuonna.

Man on the Moon

35. Vastanäyttelijä Paul Giamatti kertoi Buzzfeedille, kuinka oudosti Jim käyttäytyi palkitussa elokuvassa Man on the Moon. Jim vei näyttelijämetodinsa äärimmäisyyksiin kulisseissa. – Se on elämäni erikoisimpia kokemuksia. Jim oli ihan sekopäinen kuvausten aikana. Hän piti Andy Kaufmanin roolista kiinni jatkuvasti, piti roolipukua päällä ja tunki taskuihin haisevaa juustoa. Hän halaili ja kosketteli ihmisiä juustoisilla käsillään. Se oli kuvottavaa ja outoa.
 
36.
Jimin tyttöystävä Cathrione White teki itsemurhan reseptilääkkeiden yliannostuksella 2015. 

lastenkirja

37. Harva muistaa, että Jim on julkaissut 2013 lastenkirjan How Roland Rolls. Hän on kirjan kirjoittaja, ja Jim ansaitsi työllään Gelett Burgess lastenkirjojen palkinnon. Satu kertoo Roland-nimisestä aallosta, joka pelkää iskeytyvänsä rantaan. Roland kuitenkin oivaltaa, ettei hän ole pelkkä aalto vaan kokonainen meri. 

Emma

38. Kun näyttelijä Emma Stone voitti 2017 Oscar-palkinnon roolistaan elokuvassa La La Land, Jim julkaisi videon, jolla vannoo rakkauttaan Hollywood-tähdelle. Videosta tuli niin suosittu, että JimCarreyTruLife.com-sivuston palvelin kaatui.

39. Jim on kärsinyt masennuksesta suuren osan aikuiselämäänsä. Hän on kuvaillut masennusjaksoja raskaiksi, mutta kertonut vapautuneensa olotilasta päästettyään irti egostaan. Jim on myös puhunut avoimesti masennuslääkityksestään, joka sai hänet toivottamaksi. Lääkityksen lisäksi hän on luopunut kahvista ja alkoholista. Viimeisimmissä haastatteluissa hän on vakuuttanut toipuneensa masennuksesta. 

40. Jim osaa arvostaa elämän haasteita. – Epätoivo on välttämätöntä oppimisen ja luomisen kannalta. Jos ei ole kokenut epätoivoa jossain elämänvaiheessa, ei ole kiinnostava, Jim täräyttää. 

41. Äidinkielensä englannin lisäksi Jim pärjää korean kielellä. Hän opiskeli koreaa valmistautuessaan Yes man -elokuvaansa. 

42. Jim asuu Brentwoodissa, joka on yksi Los Angelesin maineikkaimmista ja kalleimmista alueista. Hänellä on myös kattohuoneisto New Yorkissa. 

43. Jimin omaisuuden arvoksi arvioidaan 160 miljoonaa euroa. Hän on yksi Hollywoodin rikkaimmista näyttelijöistä. 

44. Kun Jimin isä jäi työttömäksi, perhe menetti kotinsa. He elivät jonkin aikaa pakettiautossa. 

45. Jim omisti aiemmin rantahuvilan Malibussa Kaliforniassa. Hänellä oli vaikeuksia saada huvila myytyä, mutta vihdoin vuonna 2012 tehtiin kaupat.

46. Jim on horoskooppimerkiltään kauris. 

the mask
 
47.
Jimin juorutaan seurustelleen The Mask – naamio -vastanäyttelijänsä Cameron Diazin kanssa. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Parilla ei ole koskaan ollut sutinaa keskenään. 

48. Jim on yksi niistä Hollywood-tähdistä, joita suosittu Saturday Night Live -ohjelma ei ole kelpuuttanut ohjelmaansa. Viimeksi hänet torpattiin ohjelmasta vuonna 2015. 

49. Kun koronapandemia sulki yhteiskuntia, Jim osti itselleen pienen karanteenimökin Montanan osavaltiosta. – Siellä olen kaukana kaikista. En todellakaan törmää ihmisiin, Jim paljasti Jimmy Fallonin haastattelussa.  

50. Jim Carreyn ensimmäinen Hollywood-elokuva oli All in Good Taste, joka sai ensi-iltansa vuonna 1983, vaikka se kuvattiin jo 1981.  

51. Lomaillessaan 2018 Havaijilla tyttärensä kanssa Jim kuuli, että saarta kohti oli ammuttu ohjus ja heillä olisi vain kymmenisen minuuttia elinaikaa. Isä ja tytär istuivat merenrannalle olettaen, että viimeiset elinminuutit olivat käsillä. 
– Jätimme tyttären kanssa toisillemme hyvästejä, Jim muisteli Jimmy Fallonille traumaattista matkakokemustaan. 
Kaksi minuuttia ennen odotettua iskua Jim sai kuulla, että kyse olikin väärästä hälytyksestä.  

52. Cathrione Whiten äiti syytti julkisesti Jimiä tyttärensä itsemurhasta. Hän nosti 2016 syytteen Jimiä vastaan väittäen, että näyttelijä oli hylännyt mielenterveysongelmista kärsineen Cathrionen pelastaakseen oman maineensa. Äidin mukaan Jim oli antanut reseptilääkkeet tyttärelle. Jimin juristit ilmoittivat, että Cathrione oli miehen tietämättä ottanut tämän asunnolta näyttelijän lääkkeet. – Catin ongelmat alkoivat paljon ennen tapaamistamme. Emme olisi voineet vaikuttaa hänen kohtaloonsa, Jim on todennut. 

Jim Carrey

53. Maalaaminen on Jimin intohimo. Ero Jenny McCarthystä laukaisi Jimissä tarpeen luoda väriä ja kuvia ympärilleen. – Maalasin pakkomielteisesti. Kodissani ei ollut yhtään tyhjää paikkaa. Kaikkialla oli maalauksiani, Jim on myöntänyt. 

Tommy Lee

54. Batman Forever -leffan kuvauksissa Jimin ja vastanäyttelijänsä Tommy Lee Jonesin välit kiristyivät. – Minä olin elokuvan tähti, ja se oli ongelma. Kun ravintolassa menin kysymään Tommyn kuulumisia, hän nousi, halasi ja sanoi vihaavansa minua, Jim kertoo. Vaikka Jim ei kuulu Tommyn lempi-ihmisiin, ei se ole vaikuttanut Jimin suhtautumiseen. – Odotin todella innolla työskentelyä Tommyn kanssa. Hän oli fantastinen näyttelijä ja on sitä edelleen, Jim totesi Howard Sternin haastattelussa. 

Lentokone

55. Jim on sijoittanut miljooniaan muun muassa lentokoneeseen. Daily Mail -lehden mukaan Jimin yksityisjettti on yksi maailman kalleimmista. Sen arvo on yli 50 miljoonaa euroa. Kone on nähty useissa Jimin elokuvissa. 

Tiger Woods

56. Jostain syystä huippugolffari Tiger Woodsin avioero sai Jimin tulistumaan. Woodsin uutisoitiin pettäneen vaimoaan Elin Nordengreniä. – Yksikään vaimo ei voi olla niin sokea, ettei näkisi tuota määrää pettämistä, Jim twiittasi. 

57. Jim teki lapsena lyijykynäpiirustuksia perheenjäsenistään. 

58. Uransa alkuaikoina Jim maksoi perheensä muuton Kanadasta Kaliforniaan. Hän otti perheen luokseen asumaan. Kimppa-asuminen osoittautui virheeksi. – Minulta loppui kärsivällisyys, ja oli pakko lähettää perhe takaisin Kanadaan. Näin unia, joissa kuristin äitini. Tuin heitä taloudellisesti, kunnes tein konkurssin, Jim on sanonut Rolling Stonelle. 

59. Jimin soittolistalla on muun muassa seuraavat biisit: Brothers Johnsonin Strawberry Letter 23, Nirvanan Breed, Evanescencen My Immortal, The Curen Close to Me ja Musen Time Is Running Out.

60. Jim kärsi lapsena peloista. – Vanhempani tupakoivat paljon. Muistan lukinneeni itseni kylpyhuoneeseen. Itkin siellä, koska luulin äidin ja isän kuolevan, Jim on muistellut.
 

Tilaa Seiskan uutiskirje! »