fbq
Ulkomaat
31.07.2022 12:30
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: All Over Press ja Instagram
Arnold Schwarzenegger
Skandaalit himmentävät 75 vuotta täyttävän Arnold Schwarzeneggerin elämäntyötä - selvisi ahdistelusyytöksistä mutta salasuhde tuhosi perheen ja maineen
Ulkomaat
31.07.2022 12:30
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: All Over Press ja Instagram

Näyttelijä, kehonrakentaja, liikemies, poliitikko. Tätä kaikkea on Arnold Schwarzenegger, joka täyttää sunnuntaina (31.7.) komeat 75 vuotta. 

 

Pienestä itävaltalaiskylästä maailmankartalle ponnistanut Arnold on rikas ja menestynyt, mutta hänen elämäntarinaansa mahtuu myös kolhuja ja kohuja. 

Isä oli natsisotilas

Arnoldin isä Gustav oli poliisipäällikkö ja ankara katolilainen, joka kasvatti lapsensa tiukassa kurissa. Myöhemmin Arnold sai selville isänsä yhteydet Adolf Hitlerin natsipuolueeseen, jonka jäseneksi hänet oli hyväksytty toisen maailmansodan aikana vuonna 1941.

Lue myös: Huh! Jennifer Lopez, 53, säväyttää alastomana - kauppaa peppubalsamia

– Isäni oli natsiarmeijan sotilaana Leningradissa. Kun hän saapui kaupunkiin, hänen ajatuksensa olivat täynnä hallituksen valheita. Kun lähti Leningradista, isäni murtui fyysisesti ja henkisesti. 

– Hän eli loppuelämänsä kivuissa. Murtunut selkä aiheutti kipua. Sirpaleet muistuttivat häntä kauheista vuosista, joista hän koki tuskaisaa syyllisyyttä, Arnold toteaa sosiaalisessa mediassa

Veljen traaginen kuolema

Vuonna 1971 Arnoldin isoveli Meinhard kuoli äkillisesti auto-onnettomuudessa. Kerrotaan, että traaginen tapaturma johtui rattijuopumuksesta. 

Aurelia-äiti pyysi Arnoldia saapumaan Yhdysvalloista veljen hautajaisiin, mutta tämä kieltäytyi kutsusta. Hän ei kyennyt kohtaamaan isäänsä. 

Arnold ja Aurelia Scwarzenegger
Isäänsä Arnold ei välittänyt tavata, mutta välit Aurelia-äitiin olivat lämpimät. 

 

Jo seuraavana vuonna perhe sai jälleen suru-uutisen: Gustav-isä menehtyi joulukuussa 1972 aivohalvaukseen. Arnold ei käynyt jättämässä isälleen viimeisiä hyvästejä.  

Lue myös: Kate Moss tilittää alastonkuvauksista - syyttää Mark Wahlbergia: "Hän leikki haavoittuvaisuudellani"

Kisoista vankilaan

Kehonrakennus oli Arnoldin intohimo teini-ikäisestä lähtien. Kilpailut olivat kaikki kaikessa, ja niiden vuoksi Arnold oli valmis tekemään suuriakin uhrauksia.

 

Ollessaan 18-vuotias asevelvollinen Itävallan kansalainen, Arnold livahti kesken varusmiespalveluksen Mr. Eurooppa -kisoihin. Voitto tuli kotiin, mutta Arnold joutui vankilaan. 

Lue myös: Ukrainan presidentti yllätti poseeraamalla Voguessa - valtava kritiikkivyöry: "Sotilaita kuolee..."

Armeijan esimiehet kuitenkin vapauttivat urheilijanuorukaisen muutaman päivän kuluttua. Kävi nimittäin ilmi, että armeijan johdossa oli suuria Arnold-faneja, jotka tukivat hänen kehonrakennusuraansa. 

Myöntää steroidien käytön

Arnoldin menestyksekäs urheilu-ura ei ollut pelkän ankaran harjoittelun tulos. Näyttelijä myöntää turvautuneensa steroideihin.

Lue myös: Tällainen on Tom Cruisen naurettava vaatimuslista leffakuvauksiin - ex-manageri: "Kaikki pyörii hänen oman napansa ympärillä"

– En ole katunut sitä, sillä tuolloin steroidit vasta tulivat markkinoille. Käytimme niitä lääkäreiden valvonnassa. Kannustan urheilijoita turvautumaan mieluummin ravintolisiin ja muihin laillisiin menetelmiin suorituskykynsä parantamiseksi, Arnold on myöhemmin sanonut NBC Newsille. 

Arnold Schwarzenegger
Arnold seuraa yhä aktiivisesti kehonrakennuslajia.

 

Eroon ahdistuksesta

1970-luvun puolivälissä Arnoldin elämä lähti nousukiitoon. Hän oli maailman paras kehonrakentaja, ja elokuvaurakin alkoi orastaa. Lisätienestejä hän hankki toimimalla kiinteistövälittäjänä Kaliforniassa. 

Lue myös: Tunnistaisitko? Adele näyttäytyi meikittömänä Italiassa - karkasi lomalle Rich-rakkaansa kanssa

Hercules New Yorkissa
Arnold tähditti ensimmäistä elokuvaansa Hercules New Yorkissa vuonna 1969. Vastanäyttelijänä oli suomalaissyntyinen Taina Elg. 

 

Nopeassa ajassa tapahtui paljon, ja liian monta rautaa oli tulessa. Arnold koki tilanteen ylivoimaiseksi käsitellä. Kärsimäänsä ahdistukseen hän löysi avun transsendenttisesta meditaatiosta, jota on myös kehuttu maailman tehokkaimmaksi rentoutustekniikaksi. 

– Tein meditaatiota 20 minuuttia aamulla ja illalla. Muutamassa viikossa pääsin tilaan, jossa pystyin katkaisemaan ajatusvirran. Opin keskittymään ja rauhoittumaan, Arnold kertoo Ferriss’ podcastissa. 
 

Naisten ahdistelu oli tuhota uran

Vuonna 2003 Arnold joutui kiusalliseen julkisuuteen, kun kuusi naista ilmoitti joutuneensa näyttelijän ahdistelemiksi. Arnold, joka samoihin aikoihin pyrki Kalifornian kuvernööriksi, kiisti syytteet ja väitti joutuneensa tarkoituksellisen mustamaalauksen uhriksi. 

Lue myös: Paparazzikuvat torkkuvasta Ben Affleckista leviävät nyt vauhdilla - tästä on kyse

Arnold Schwarzenegger
Arnold aloitti Kalifornian republikaanikuvernöörinä marraskuussa 2003.

 

Vasta viisi vuotta sitten Arnold myönsi Men’s Health -lehdelle syyllistyneensä virheisiin. 

– Kun ajattelen menneitä, ylitin useasti asiallisuuden rajan naisten kanssa. Se tuntuu pahalta ja pyydän anteeksi, Arnold sanoo. 

Salasuhde rikkoi pitkän avioliiton

Kun Arnoldin vaimo Maria Shriverille selvisi vuonna 2011, että hänen puolisollaan oli avioton lapsi perheen kodinhoitajan Mildred Baenan kanssa, oli 25-vuotinen avioliitto ohi.  

– Ymmärrän ja ansaitsen ystävieni ja perheeni vihan ja pettymyksen. Otan täyden vastuun aiheuttamistani vahingoista. Olen pyytänyt anteeksi Marialta, lapsiltani ja perheeltäni. Olen syvästi pahoillani, Arnold totesi antamassaan lausunnossa. 

Arnold Schwarzenegger ja Maria Shriver
Arnold ja Maria tapasivat tennisturnauksessa 1977. He avioituivat kesällä 1986. Parilla on neljä lasta.

 

Salasuhteesta syntyi Joseph-poika, joka on seurannut isänsä jalanjäljillä uravalinnoissaan. Nyt 24-vuotias Joseph on kehonrakentaja ja aloitteleva näyttelijä. 

Lue myös: Kohurokkari Nikki Sixx vaihtoi huumeet perhe-elämään – julkaisee Instagramissa kuvia vaimostaan ja lapsestaan

Ikääntymisen vaikeus

Viime vuosina Arnold on kokenut monia pettymyksiä avioliittonsa hajoamisen lisäksi. Miehen elokuvauralla on ollut hiljaista, ja poliittinenkin asema on hiipunut. 

Isoin haaste tähdelle on ikääntyminen.

– Arnold haluaa olla kaikessa ykkönen. Ikääntyminen ei ole tervetullut prosessi. Uskon, että syvällä sisimmässään hän kokee epämukavuutta: jos en voi olla paras, niin mitä teen, ex-tyttöystävä Barbara Outland Baker sanoo The Guardian -lehdelle.

Arnold Schwarzenegger
Vaikka Arnold yhä pumppaa rautaa, on hän tutumpi näky polkupyöränsä selässä Los Angelesin kaduilla.

 

Lue myös: Räppäri Drake julkaisi häiritsevän kuvan tuntemattomasta naisesta, seuraajilta täystyrmäys: ”Aivan helvetin kammottavaa”