fbq
Ulkomaat
02.10.2022 08:00
Teksti: Juha Aaltonen|Kuvat: Juha Aaltonen ja Stock Photos
Saarenmaa
Saarenmaa houkuttelee syksylläkin – ritarifanin maailmanluokan kohde
Ulkomaat
02.10.2022 08:00
Teksti: Juha Aaltonen|Kuvat: Juha Aaltonen ja Stock Photos

Kaalin kylässä koettiin aikamoinen tälli noin 4 000 vuotta sitten. Avaruudesta mäjähti maahan noin tuhattonnisen rautameteoriitin jäänteet.

Isoin pala nosti yli kymmenmetriset kraaterin reunat ja syvän luolan. Paikalla on nyt lampi ja syvän kosteanhiljainen tunnelma. Maan alta tököttää viistoon räjähtäneitä kivikerroksia, ja kahdeksan sivukraateria täplittävät ympäristöä.

Meteoriitti

Tuulimyllyt ovat maakunnan tunnus

Anglan tuulimyllypuisto sopii myös lapsille eläimineen ja vanhan maatilan tunnelmineen. Loivassa mäessä ikivanhan tien varressa on ollut ihanteelliset tuuliolosuhteet, joten rinteessä oli aikoinaan jopa parikymmentä tuulimyllyä. Nyt niitä on jäljellä viisi. Nuorin on aivan vauva, vasta 95 vuotta sitten paikalle koottu.

Tuulimyllyt

Lue myös: Löytöjä pilkkahinnalla! Tallinna on kirppistelijän paratiisi

Piispanlinna on lähes koskematon

Pääkaupunki Kuressaaresta löytyy keskiaika- ja ritaritarinafaneille maailmanluokan kohde: juuri muualla maailmassa ei ole 1300-luvulta säilyneitä linnoja, joihin ei ole tehty suurempia muutoksia. Piispanlinna on nähnyt sotia moneen kertaan, mutta seisoo yhä ylväänä. Toisessa puolustustornissa on myös kahvila, josta aukeaa tietysti huikeat näköalat.

Linna

Pangan jyrkänteellä aika pysähtyy

Aikojen oikusta Pangan maaperä sai rappusten muodon. Ensimmäinen tasanne on kuivalla maalla, josta seuraa 20 metriä pudotusta meren pintaan. Toinen tasanne jatkuu matalalla meren alla vielä satoja metrejä mereen. Se päättyy 10 metrin pudotukseen pohjaan. Matala meri jyrkänteen edessä hiljentää ja rauhoittaa kauniin paikan, ja aika tuntuu pysähtyvän.

Panga

Lue myös: Sisäpiirivinkit suomalaisten lempikohteeseen: Uskalla kokeilla uutta Tallinnassa

Meritunnelmaa majakalla

Sõrven majakan paikalla on ollut pysyviä majakoita ainakin 400 vuotta. Nykyinen majakka on vasta vuodelta 1960, ja sinne pääsee kesäaikaan kiipeämään. Majakan juurella on valkoisella kivirannalla todellista meren tunnelmaa tuulineen ja suolan tuoksuineen. Myös käsityöläismyyntiä löytyy sekä pari museota ja kahvilaa.

Majakka

Autolautta vie Saarenmaalle

Vanhastaan Saarenmaalle ja sen edessä olevalle pienemmälle Muhun saarelle on seilattu kattamattomilla yksimastoisilla uisk-veneillä. Nyt kaksi nykyaikaista, hiljaista ja nopeaa lauttaa sahaa mantereen ja saaren väliä. Lähtöjä on parhaimmillaan alle puolen tunnin välein, ja merimatka kestää 27 minuuttia. Matkalippu on kolikkohinnoissa.

Lautta

Lue myös: Someilmiö Henna Mikkilän vinkki Tallinnaan: Valitettavasti suomalaiset tunnetaan yhdestä asiasta

Moikkaa strutsia

Strutsitilalla on piha-aitauksissa myös emuja, kenguruita, alpakoita, piikkisikoja, poneja ja seeproja! Seiskan reportteria onnisti, sillä pienen vaanimisen jälkeen kameralle tallentui myös joey eli kengurun pussista kurkkiva juniori. Tilan pikku puodissa myydään taatusti ekoa ja lähituotettua strutsi-ihorasvaa, alpakanvillatuotteita ja strutsinnahkaisia asusteita. Strutsin munan saa ostaa noin 40 eurolla. Sitä ei tarvitse keittää kuin 90 minuuttia, ja sen saa kuorittua näppärästi sahalla.

Strutsi

Syö palaneessa kalaravintolassa

Kuressaaren linnanpuistoon rakennettiin 1800-luvun lopulla Kuursaal-ravintola ja -hotelli. Rapistunut rakennus roihahti maan tasalle 1980-luvulla, vaan eipä hätää: oman kylän arkkitehdin alkuperäiset piirustukset olivat visusti tallella, ja niiden mukaan talo pystytettiin uudelleen muutaman vuoden jälkeen. Nykyään siellä toimii kalaravintola Ku-Kuu, jossa tarjotaan kuressaarelaisten kalastajien aamusaalista. Lounaaksi ei tuoreempaa kalaa voi saada.

Ravintola

Viikinkiperinne elää kiipeilytelineessä

Nyky-Saarenmaa ottaa viikinkihistoriastaan ilon irti. Esimerkiksi muinaisen Asvan viikinkiasutuksen tuntumassa on lasten seikkailupuisto. Viikinkityyliä mukailevalla alueella on muun muassa kotieläimiä, sepän paja, esityksiä, kymmenien metrien mittainen köysirata sekä kolmikerroksisen talon korkuinen valtava kiipeilylaitos.

Kiipeilyteline

Paikallisherkkuja

Kuressaaresta löytyy Aurigan ja Ferron pienet ostarit. Hyviä olutpanimoita saaressa on useita, ginitislaamoita pari, pellavaa tehdään täälläkin, ja käsityöt ovat Manner-Viroa värikkäämpiä. Paikallisesta dolomiittikivestä tehdään sekä koriste- että käyttöesineitä. Tumma rukkileib on herkullisen muhevaa. Saarenmaalaisilla on mukava tapa merkitä sinisellä tunnuksella paikallinen tuotanto, ja Auriga-ostarilta löytyy näille oma kauppakin.

Ostari