fbq
Ulkomaat
21.01.2022 11:58
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: All Over Press
Norjan prinsessa Ingrid
Norjan prinsessa Ingrid täyttää tänään 18 vuotta - päivänsankari kertoo arjestaan ja haaveistaan: "Minun on löydettävä oma tieni"
Ulkomaat
21.01.2022 11:58
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: All Over Press

Norjan prinsessa Ingrid täyttää perjantaina (21.1.) 18 vuotta. Koronapandemian takia päivänsankarin kunniaksi ei järjestetä suuria juhlallisuuksia, vaan prinsessa juhlii merkkipäiväänsä perhepiirissä. 

Koska Ingrid on Norjan tuleva hallitsija ja kruununprinssi Haakonin, 48, jälkeen toinen kruununperimysjärjestyksessä, tuo täysi-ikäistyminen joitain muutoksia nuoren naisen elämään. Ingrid on saanut Oslon kuninkaallisesta linnasta itselleen työhuoneen. Hän on myös ensimmäistä kertaa tavannut virallisesti maan pääministerin ja parlamentin sekä vieraillut korkeimmassa oikeudessa.

Saman 18-vuotisvierailukierroksen teki Haakon-isä vuonna 1991. 

Lue myös: Ruotsin hovin suorasuu prinsessa Birgitta avautuu: Olen hyvin tylsistynyt!

Norjan kruununprinssipari Haakon ja Mette-Marit sekä prinsessa Ingrid
Prinsessan ristimänimi on Ingrid Alexandra, mutta useimmiten häntä kutsutaan Ingridiksi. 

 

Vaikka Ingrid saa seuraavat vuodet keskittyä opintoihin, tulee hän esiintymään tästä päivästä lähtien enemmän julkisuudessa ja ottamaan näkyvämmän roolin Norjan kuningashuoneen edustajana. 

Tavallinen lapsuus

Vaikka Ingrid on syntynyt etuoikeutettuna kuninkaallisena ja hänet on kasvatettu tietoisena tulevasta hallitsijan roolistaan, ei hän koe kasvatustaan ja lapsuuttaan poikkeuksellisena. 

Lue myös: Mikä kaunotar! Herttuatar Catherinen uusi hiustyyli ihastuttaa

– Olen tavallaan aina tiennyt, että minusta tulee kuningatar. En muista aikaa, jolloin en olisi sitä tiennyt, Ingrid pohti VG:n haastattelussa. 

Norjan prinsessa Ingrid
Ingridin kummeja ovat Norjan kuningas Harald, Tanskan kruununprinssi Frederik, Ruotsin kruununprinsessa Victoria, Espanjan kuningas Felipe, Norjan prinsessa Märtha Louise ja kruununprinsessa Mette-Maritin äiti Marit Tjessem.

 

Ingridin suhde vanhempiinsa Haakoniin ja kruununprinsessa Mette-Maritiin, 48, on lämmin. 

– Meillä on läheinen suhde. Ei niinkään asemamme takia, vaan koska olemme hyvin läheinen perhe, Ingrid sanoo. 

Haakon-isä ei tyttären kiukuttelusta välitä

Ingrid kuvailee itseään tavalliseksi nuoreksi naiseksi. Hän katselee mielellään televisiosta laulukilpailuja, pelaa lautapelejä ja viettää taco-iltoja perheensä kanssa. Suosikkiruuakseen hän nimeää tacot itse tehdyn guacamolen kera. 

Lue myös: Kärähti pettämisestä! Paparazzi paljasti Espanjan prinsessan puolison salasuhteen - Pablo-poikakin kommentoi isänsä uskottomuutta

Norjan kruununprinssi Haakon ja prinsessa Ingrid
Ingrid tulee olemaan maansa ensimmäinen Norjassa syntynyt naishallitsija. Hän on myös Norjan ensimmäinen naishallitsija sitten 1300-1400-luvuilla hallinneen Tanskan, Norjan ja Ruotsin kuningatar Margareeta I:n.

 

Lue myös: Kuningatar Elisabet murheellisena: katala tauti tappaa rakkaita joutsenia

Ja aivan kuten missä tahansa perheessä, myös kruununprinssiparin kotona otetaan yhteen.

– Joskus riitelen isäni kanssa, mutta silloin riidanaiheuttaja olen enimmäkseen minä. Aamuisin olen tosi väsynyt, ja aiheutan riitaa. Isä vain nyökkää ja kävelee pois. Äidin ja Magnuksen kanssa riitelin ehkä eniten, prinsessa toteaa.

Norjan kruununprinssipari Haakon ja Mette-Marit sekä prinsessa Ingrid, prinssi Sverre ja Marius Borg Höiby
Haakon ja Mette-Marit olivat alun perin valinneet tyttärensä nimeksi Tyra Eufemia. Vanhemmat peruivat nimiaikeensa viime hetkellä, koska epäilivät nimeä liian erikoiseksi.

 

Isoäiti teki Ingridistä feministin

Ingrid ottaa mielellään vastaan neuvoja isoisältään, kuningas Haraldilta, 84, ja isältään, mutta tekee loppupeleissä päätökset itsenäisesti.  

– Luulen, että minun täytyy tehdä tehtävästä omanlaiseni ja löytää oma tieni. Ei kukaan voi sanoa minulle, kuinka olla paras versio itsestäni. 

Lue myös: Ruotsin prinsessa Birgitta, 85, suunnitteli omat hautajaisensa – esitti yhden pyynnön perheelleen

Norjan kuningatar Sonja ja prinsessa Ingrid
Ingridillä on läheinen suhde isoäitiinsä Sonjaan.

 

Lue myös: Prinssi Harry uhkailee sisäministeriötä oikeusjutulla - ei palaa Englantiin ennen kuin hänen tahtoonsa taivutaan: "Olen vaarassa"

Yksi asia on varma: hän haluaa jatkaa isoäitinsä Sonjan, 84, jalanjäljissä. 

– Isoäti on roolimallini. Hän on tehnyt paljon feminismin ja sukupuolten välisen tasa-arvon eteen. Kun hänestä tuli kruununprinsessa, teki hän paljon töitä puolustusvoimien kanssa, etenkin naisten edun eteen. Se on ollut tärkeää, Ingrid sanoo VG:ssä. 

Norjan prinsessa Ingrid
Urheilullisen prinsessan lempiharrastuksia on potkunyrkkeily. Kuvassa 14-vuotias Ingrid osallistuu ystävyysfutispeliin.

 

Lue myös: Harvinaiset kuvat! Tanskan kruununprinssin kaksoset täyttivät 11 vuotta

Mestariluokan surffari

On vielä vuosia ennen kuin on Ingridin vuoro istua Norjan valtaistuimelle. Prinsessan haaveissa on ennen hallitsijakauttaan opiskella ulkomailla kuitenkaan asettamatta liikaa paineita itselleen.

Norjan kruununprinssipari Haakon ja Mette-Marit sekä prinsessa Ingrid
Viime kesänä Ingrid vieraili vanhempiensa kanssa surullisenkuuluisalla Utøyan-saarella. Prinsessa sanoo tämän olleen hänen tähän mennessä kokemistaan edustustehtävistä mieleenpainuvin ja koskettavin.

 

Parhaillaan prinsessa käy lukiota Oslossa. Hovi kuvailee häntä aktiiviseksi tytöksi, joka nauttii urheilusta ja ulkoilusta. Erityisen lähellä hänen sydäntään ovat hiihto ja vesiurheilu.

Harva suomalainen tietää, että Ingrid on kotimaassaan kilpailutason surffaaja. Kaksi vuotta sitten hän voitti Norjan naisten juniorisarjassa surffauksen mestaruuden. Rakkauden lajiin hän on perinyt isältään. 

Lue myös: Näin matematiikan opettajasta ja perijättärestä tuli seksirikollisia - Jeffrey Epsteinin ja Ghislaine Maxwellin uskomaton matka prinssi Andrew'n ystäviksi ja kuningattaren linnoihin

Tilaa Seiskan uutiskirje! »