fbq
Ulkomaat
14.10.2022 13:51
Teksti: Iida Elstelä|Kuvat: All Over Press
Manaaja
Hirvittäviä kuolemia ja paranormaaleja tapahtumia - Nämä kauhuelokuvat ovat oikeasti kirottuja!
Ulkomaat
14.10.2022 13:51
Teksti: Iida Elstelä|Kuvat: All Over Press

Kauhuelokuvat ovat pelottavia jo sellaisenaan, mutta vielä kammottavampia niistä tekevät todelliset tapahtumat kuvauksissa. Lukuisten legendaaristen kauhuelokuvien seteissä on sattunut kaikenlaista yliluonnollisuuksita tapaturmaisiin kuolemiin, ja joitain elokuvia on kutsuttu jopa kirotuiksi niitä jahdanneen epäonnen vuoksi.

Salkkari-tähdet muuttuivat vampyyreiksi - katso hyytävä halloween-video!

Pappi kutsuttiin siunaamaan kuvauspaikka

William Friedkinin ohjaama legendaarinen, vuoden 1973 Manaaja on kenties kaikkien aikojen tunnetuin kirottu elokuva. Elokuvassa seurataan 12-vuotiaan Regan-tytön (Linda Blair) joutumista demonin riivaamaksi. Saapuessaan elokuvateattereihin sen graafiset erikoisefektit järkyttivät katsojia itkuun ja jopa pyörtyilemiseen saakka.

Hyytävän elokuvan kuvauksia varjostivat lukuisat tragediat. 

Elokuvasetti, jota käytettiin perheen kodin kuvauspaikkana, syttyi tuleen, kun pikkulintu lensi sulakeboksiin ja aiheutti oikosulun. Ainoa kuvauspaikka, joka selvisi hirvittävästä palosta, oli makuuhuone, jossa elokuvassa nähtävät manaukset kuvattiin. Kuvausryhmä jopa kutsui paikalle jesuiittapapin, joka siunasi kuvauspaikan tapahtuman jälkeen.

Lue myös: Manaaja-näyttelijä palkkasi turvamiehet vihaisen yleisön vuoksi - seksi, väkivalta ja irstas kielenkäyttö ovat tehneet monesta leffasta halveksitun klassikon

Tulipalo on kuitenkin vasta alkua. Manaaja -elokuvaan on yhdistetty lukuisia kuolemia, jotka vaikuttavat liki yliluonnollisilta.

Näyttelijät Jack MacGowran kuoli influenssaan ja Vasiliki Maliaros vanhuuteen, kumpainenkin hyvin pian Manaajan kuvausten päätyttyä. Heidän kummankin näyttelemät hahmot kuolevat myös itse elokuvassa.

Pääosan näyttelijän Linda Blairin isoisä menehtyi kuvausten aikana, ja legendaarisen, isä Merriniä näytelleen Max Von Sydow'n veli kuoli Maxin ensimmäisenä kuvauspäivänä. Isä Karrasia näytelleen Jason Millerin poika kävi lähellä kuolemaa kuvausten aikoihin, kun hän jäi moottoripyörän alle.

Lue myös: Mediat: Game of Thrones-tähti Max von Sydow on kuollut - näytteli myös useissa klassikkoelokuvissa

Manaaja
Reganin kuuluisa vihreä oksennus elokuvassa on sekoitus hernekeittoa ja kaurahiutaleita.

Sata salamaa ja päät pyörimään

Richard Donnerin Ennustus -elokuva (1976)  on pahamaineinen monien kuvauksissa sattuneiden, kuolemaa hiponeiden tilanteiden vuoksi. Elokuvassa adoptoitu Damien-poika osoittautuukin antikristukseksi. 

Kirouksen väitetään alkaneen kaksi kuukautta ennen kuvausten alkua, kun pääosan näyttelijän Gregory Peckin poika ampui itsensä. Tämän jälkeen Gregoryn lentokoneeseen iski salama. Sähköinen ilma olikin Ennustuksen teema. Tuottaja Mace Neufeldin lentokoneeseen iski nimittäin myös salama, täysin eri aikaan.

Kammottavin tapaturma tapahtui kuvausten jälkeen. Elokuvassa nähdään legendaarinen kohtaus, jossa erään hahmon pää katkeaa onnettomuuden vuoksi.

Erikoisefekteistä vastannut John Richardson, jonka käsialaa pään katkaisu oli, joutui autokolariin. Hänen kyydissään ollut veistäjä Liz Moore menehtyi kammottavalla tavalla - hänen päänsä katkesi.

John kertoi myöhemmin, että hänen päästyään ulos autosta, hän näki edessään kyltin, jonka mukaan Ommenin kylä olisi ollut tasan 66.6 kilometrin päässä. Auto-onnettomuus tapahtui 13. elokuuta 1976, joka sattui olemaan perjantai 13. päivä.

Lue myös: Nyt se on tutkittu: tässä ovat kaikkien aikojen pelottavimmat kauhuelokuvat - vuoden 2018 piinaava leffa saa sydämen pamppaamaan kaikkein hurjinta tahtia!

The Omen
Ennustuksessa kuultava pahaenteinen kappale Ave Satani on legendaarisen säveltäjä Jerry Goldsmithin käsialaa. Hän voitti elokuvasta parhaan musiikin Oscarin.

Rosemaryn todellinen painajainen

Nykyään pahamaineisen Roman Polanskin ohjaama Rosemaryn painajainen (1968) tunnetaan niin ikään kirottuna elokuvana. 

Polanski itse koki kaameimman kohtalon. Hän halusi palkata vaimonsa Sharon Taten Rosemaryksi, mutta tuottaja Robert Evans päätyi Mia Farrow'hun. Sharon sai vaivaisen nimettömän roolin yhdessä juhlakohtauksessa. Vuotta elokuvan ilmestymisen jälkeen Sharon ystävineen vietti aikaa vuokratalossa Los Angelesissa, kun kulttijohtaja Charles Mansonin "perheen" jäseniä murtautui sisälle. He murhasivat iltaa viettäneet neljä naista puukottamalla.

Mansonin perheen murhattua Sharon Taten, he kirjoittivat asunnon seinään verellä "Helter Skelter". Helter Skelter on yksi The Beatlesin kappaleista, jotka inspiroivat Charles mansonia suuresti.

Erästä New Yorkin kuuluisimmista asunnoista käytettiin Rosemaryn asunnon ulkopuolena. Dakota -niminen rakennus on myös The Beatles-laulaja John Lennonin viimeinen koti ja kuolinpaikka. Hänet ammuttiin talon ulkopuolelle 11 vuotta Sharon Taten murhan jälkeen.

Lisäksi elokuvan säveltäjä Krzysztof Komedam putosi alas jyrkänteeltä vain muutamaa kuukautta sävellyksen valmistettua. Hän vaipui koomaan ja lopulta menehtyi. Hänen kuolemansa on kammottavan samanlainen, kuin elokuvassa Rosemaryn Hutch-ystävän.

Lue myös: Yksin kotona -tähti American Horror Storyyn - Macaulay Culkin hämmästyi saamastaan huomiosta!

Rosemary
Roman Polanski ohjasi rooliasussaan raskaana olleen Mia Farrow'n ylittämään ruuhkaisan New Yorkin kadun keskeltä liikennettä. Hän perusteli asian niin, ettei kukaan aja raskaana olevan yli. Kohtaus on elokuvassa.

Bruce Lee menetti poikansa

The Crow -elokuvan (1994) pääosassa nähdään legendaarisen Bruce Leen poika Brandon Lee. 28-vuotias näyttelijä kuoli kesken kuvausten, ja hänen menehtymisensä on eräs elokuvahistorian järkyttävimmistä kuolemista.

Suunnilleen viikkoa ennen kuvausten päättymistä kuvattiin kohtaus, jossa vastanäyttelijän oli tarkoitus ampua tyhjiä laukauksia häntä kohti .44 Magnum -aseella. Aseen sisälle oli kuitenkin jäänyt harjoitusluoti kenenkään huomaamatta. Luoti laukaistiin Brandonin vatsaan, ja hän kuoli leikkauspöydälle kuuden tunnin operaation jälkeen.

Brandonin perheen luvalla elokuva tehtiin loppuun tietokone-efektejä hyväksi käyttäen. Myös käsikirjoitus tehtiin uusiksi.

Lue myös: Liian pelottavaa? Tähän kummitustaloon pääsee sisään vain lääkärintodistuksella!

The Crow
Brandon Leen tapaturmainen kuolema jäi historiankirjoihin.

Uima-altaaseen oikeiden ruumiiden kanssa

Vuoden 1982 Poltergeist -elokuvan väitetään olevan yksi Hollywoodin kirotuimmista. Kirouksen uskotaan johtuvan siitä, että elokuvassa käytettiin aitoja ihmisten jäännöksiä. 

Eräässä kohtauksessa näyttelijä JoBeth Williams päätyy uima-altaaseen, jossa hän törmäilee mätäneviin ruumiisiin ja luurankoihin. JoBeth luuli kyseessä olleen muovista tai kumista tehtyjä jäänteitä, mutta todellisuudessa kuvauksissa käytettiin oikeita luurankoja. Ilmeisesti budjetti ei riittänyt feikkien tekemiseen - kuvausryhmälle nimittäin kerrottiin, että muoviruumiit olisivat olleet liian kalliita.

Pikkuista Carol Anne Freelingia näytellyt Heather O'Rourke menehtyi verenmyrkytykseen ja sydänpysähdykseen vuonna 1988 ollessaan vain 12-vuotias. Heather nähtiin Carolin roolissa kolmessa Poltergeist -elokuvassa.

Myös Carolin isosiskoa näytellyt Dominique Dunne menehtyi. Hänen ex-poikaystävänsä kuristi hänet hengiltä neljä kuukautta Poltergeistin ilmestymisen jälkeen.

Lue myös: Karmivana halloween-hahmona poseeraava Aku Hirviniemi tunnustautuu kauhun ystäväksi: Rakensin kummitustalon isovanhempieni ullakolle!

Poltergeist
Heather menehtyi yllättäen Poltergeist III -elokuvan jälkeen.

Kummituksia transilvanialaisessa linnoituksessa

James Wanin luomaan Kirottu -elokuvauniversumiin kuuluvan Nunnan (2018) kuvauksissa ilmeisesti kummitteli oikeasti. Elokuva kuvattiin vanhassa linnoituksessa Romanian Transilvaniassa.

Ohjaaja Corin Hardy väittää kohdanneensa historiallisella kuvauspaikalla oikeita kummituksia. Hän oli mennyt kameroilta piiloon vanhaan selliin, ja näki sellin uumenissa varjoissa kaksi mieshahmoa. Corin ajatteli heidän olevan kuvausryhmän jäseniä. Suunnilleen puolen tunnin päästä hän kääntyi kysymään tyypeiltä mielipidettä kohtauksesta, eikä hänen takanaan ollut enää ketään.

- Rakastan kaikkea paranormaalia, mutta olen myös todella skeptinen. Tämä oli erityisen yllättävä ja kammottava tilanne, mutta se tapahtui työpäivän aikana, eikä minulla oikein ollut aikaa sanoa "tarvitsen tauon, koska tapasin pari romanialaista kummitusta", hän kertoi paranormaalista kokemuksestaan.

Lue myös: Ottaisitko haasteen vastaan: 30 tuntia arkussa oman puolison kanssa ilman älylaitteita!

Nunna
Demoninunna Valak kauhistuttaa pimeässä luostarissa.
Tilaa Seiskan uutiskirje! »