fbq
Ulkomaat
15.01.2022 10:31
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: All Over Press
Prinssit Charles, Andrew ja William
Charles ja William kohuprinssi Andrew'n kohtalon takana - kuningatar Elisabet uhrasi lempilapsensa pelastaakseen monarkian
Ulkomaat
15.01.2022 10:31
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: All Over Press

Ison-Britannian hovi ilmoitti torstaina (13.1.), että kuningatar Elisabetin, 95, toiseksi vanhin poika, prinssi Andrew, 61, menettää Virginia Giuffren, 38, siviilikanteen vuoksi kuninkaallisen arvonimensä ja sotilasarvonsa eikä häntä tulla enää tulevaisuudessa näkemään kuninkaallisen perheen edustustilaisuuksissa. 

BBC:n kuninkaallistoimittaja Nicholas Witchellin mukaan ajatus Andrew’n aseman muuttamisesta ei lähtenyt kuningattarelta itseltään. 

Lue myös: Tanskan kuningatar Margareetan valtaannoususta 50 vuotta - juhlaa varjostaa muisto isän shokeeraavasta kuolemasta: "Olin surun murtama"

Toimittaja uskoo, että Andrew’n kohtalon päävaikuttajat ovat prinssi Charles, 73, ja hänen poikansa, Cambridgen herttua William, 39. 

– Olisi todella outoa, jos kuningatar ei olisi keskustellut heidän kanssaan etenkin nyt, kun Edinburghin herttua Philip on poissa. He ovat varmasti huolissaan Andrew’sta inhimillisellä tasolla, mutta hyvin huolissaan instituution maineesta, Witchell toteaa. 

Elisabet suojasi monarkian

Elisabet ei joutunut taipumaan ainoastaan poikansa ja pojanpoikansa tahtoon.

Yli sata brittiveteraania lähestyi hallitsijaansa kirjeellä, jossa he vaativat Elisabetia ottamaan sotilasarvot pois pojaltaan. Kuningattarelle ei jäänyt vaihtoehtoja. Hänen oli tehtävä se, mitä asema vaatii. 

Lue myös: Hollannin leskiprinsessa Mabel on nyt maansa rikkaimpia - onnea varjostavat isän ja puolison traagiset kuolemat

Prinssi Andrew ja kuningatar Elisabet
Elisabetille lempilapsen kohtalo on vaikea taakka kantaa. 

 

– Windsorit ovat osoittaneet, että instituution ollessa uhattuna dynastian säilyttäminen ajaa oman lihan ja veren ohi, hovikommentaattori Peter Hunt totesi Twitterissä. 
 

"Musertavaa Andrew'lle"

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Charlesin ja Williamin nimi nousee esille Andrew’n kohuja käsitellessä.

On puhuttu jo pitkään, ettei etenkään Charles hyväksy pikkuveljensä toimia ja vastustaa ajatusta, että hovi osallistuisi tämän oikeuskulujen maksuun. 

Lue myös: Herttuatar Catherine 40 vuotta - tiesitkö näitä faktoja prinssin vaimosta? Oli lätkämimmi ja orkesterihuilisti, jonka heikkouksia ovat punaviini ja toffee

Buckinghamin palatsin viesti oli selvä: Yhdysvaltain oikeudessa prinssi vastaa yksityishenkilönä häneen kohdistuviin syytteisiin. Toisin sanoen prinssin erityisasema on riisuttu ja hän joutuu astumaan oikeuden eteen tasavertaisena muiden kansalaisten kanssa.

Prinssi Andew
Andrew toimi laivastossa ja oli sotilasarvoltaan vara-amiraali.

 

Sotilasarvon menettäminen on kova paikka Andrew’lle, joka osallistui vuonna 1982 Falklandin sotaan.

– Tämän täytyy olla musertavaa Andrew’lle. Häneltä on viety viimeisetkin palat rakenteista, joiden varassa hän on elänyt 40 vuotta, Witchell pohtii. 

Lue myös: Kruununprinsessa Victorialla todettiin uusi koronatartunta - edellisestä alle vuosi