fbq
Telkkari
14.03.2022 17:30
Teksti: Jasmin Vainio|Kuvat: Yle
MOT: Vakuutusetsivän terveeksi todistama
Tänään televisiossa: Vakuutusyhtiö ei usko, että Sofia kärsii kipuoireyhtymästä - etsivä kuvasi salaa naisen arkea kuukausia
Telkkari
14.03.2022 17:30
Teksti: Jasmin Vainio|Kuvat: Yle

Maanantaina (14.3.) Ylen MOT-ohjelmassa paljastetaan, kuinka vakuutusetsivät käyttävät työssänsä myös kyseenalaisia keinoja, kuten salakuvaamista.

Jaksossa tavataan Sofia, jonka elämä muuttui, kun askel lipesi työpaikan portaissa. Nuori nainen sai työtapaturman seurauksena vamman, joka johti kipuoireyhtymän kehittymiseen.

Lue myös: Mikkeliläinen Inna syntyi ilman korvaa ja peukaloa – ”Tulevaisuus näytti synkältä”

Sofia yritti palata töihin, mutta kivut veivät voiton. Sofialle maksettiin tapaturman seurauksena tapaturmaeläkettä. Hänelle diagnosoitiin CRPS-kipuoireyhtymä. Sen tyypillisiä oireita ovat jatkuvan, voimakkaan kivun lisäksi muutokset hermoston toiminnassa, motoriikassa ja tuntoaistissa. 

Syytetään törkeästä petoksesta

Kesällä 2020 vakuutusyhtiö laittoi Sofian perään joukon etsiviä. Sofiasta kuvattiin salaa kymmeniä videoita. 

Vakuutusyhtiön mukaan Sofia on vuosien ajan näytellyt työkyvytöntä. Lääkäreiden kirjaukset kertovat kuitenkin toista. 

– Fennia syyttää minua törkeästä petoksesta. He ovat sitä mieltä, että olen terve, että minulla ei ole tällaista sairautta ja, että olisin parantunut jo vuosia sitten. Sen jälkeen olisin vaan teeskennellyt, Sofia itkee ohjelmassa.

Lue myös: Minna kärsii harvinaisesta sairaudesta: Olen ainoa Suomessa

MOT: Vakuutusetsivän terveeksi todistama
Oikeusprosessin aikana Sofialle selvisi, että jopa hänen hääpäiväänsä oli kuvattu salaa.

Sofiasta rikosilmoituksen tehneen vakuutusyhtiön mukaan hänen toimintakykynsä on käytännössä normaali. Näkemyksensä yhtiö perustaa salaa kuvattuihin videoihin. 

Sofian aviomies Oskari on vaimonsa omaishoitaja. Häntä epäillään avunannosta törkeään petokseen. Vakuutusyhtiö on katkaissut korvausten maksamisen, ja penää nyt takaisin noin 100 000 euroa maksettuja tukia. Juttu oli syyteharkinnassa kuvausten aikaan, kesällä 2021.

Lue myös: Porvoolaisen Tinjan harvinainen sairaus: En voi koskaan hymyillä!

Poliisikuulusteluissa Sofia sai katsottavakseen videon. 

– Siellä oli sellainen puolen tunnin leffa. Minua oli seurattu koko viime kesä, neljä kuukautta. Kaikkeen elämässämme on tunkeuduttu. Siellä oli otettu kuvaa meidän hääpäivänäkin, hän itkee. 

MOT: Vakuutusetsivän terveeksi todistama TV1:llä maanantaina 14.3. kello 20 alkaen.