fbq
Telkkari
28.01.2022 18:00
Teksti: Jasmin Vainio|Kuvat: Seiskan arkisto
Simo Frangen
Simo Frangén avoimena alkoholinkäytöstään televisiossa: "Jatkan edelleen valitsemallani tiellä"
Telkkari
28.01.2022 18:00
Teksti: Jasmin Vainio|Kuvat: Seiskan arkisto

Raittiudesta on tullut muoti-ilmiö, ja alkoholin kulutus on laskenut koko 2000-luvun. Siitä huolimatta ainakin puoli miljoonaa suomalaista juo edelleen liikaa. Onko alkoholi hyvä renki vai huono isäntä ja kenelle se sopii?

Sean Ricksin vieraina Perjantain Kenelle alkoholi sopii? -lähetyksessä 28.1. ovat vuoden 2021 Ottopojaksi valittu maisteri Simo Frangén ja Darravapaa-yhteisön perustajajäsen, kolme vuotta sitten raitistunut Katri Ylinen.

– Alkoholi on yhteiskunnassamme sidottu kaikkeen aikuisen ihmisen vapaa-aikaan. Siksi on todella vaikea hahmottaa, milloin siitä on muodostumassa ongelma ja milloin ei. Esimerkiksi opiskelijakulttuurissa määrät ovat suuria ja on vaikea havainnoida, koska juominen lähtee käsistä, Katri Ylinen pohtii.

Lue myös: Maisterin elämäntyö palkittiin - Simo Frangén on Vuoden Ottopoika: “Onni on kori olutta”

Useissa kansainvälisissä järjestöissä työskennellyt Ylinen oli vuosien ajan kosteiden iltojen kuningatar, se, joka oli paikalla ensimmäisenä ja viimeisenä. Kolme vuotta sitten hän laittoi korkin kiinni kokonaan. Se muutti hänen elämänsä suunnan.

Sitten Katri Ylinen tapasi myöskin alkoholin käytön lopettaneen Laura Wathénin Instagramin ryhmächatissa. Vajaa vuosi sitten he aloittivat alkoholittomuutta käsittelevän somekanavan Darravapaa, ja syksyllä oli saman nimisen podcastin aika.

– Minusta on innostavaa, että raitistelu on yhä useamman huulilla. Niin moni ihminen on lähtenyt mukaan. Se osoittaa, että alkoholittomalle toiminnalle on kysyntää, Katri Ylinen hehkuttaa Ylen tiedotteessa. 

simo frangen
Simo Frangén ei häpeile juomistaan.

Lue myös: Viikon Kääk!-juorut: Simo Frangén nautti keväästä kauniin tummaverikön kanssa – paikka vaihtui auringon mukaan!

Darravapaa-kaksikko perusti hiljattain osakeyhtiön, ja tällä hetkellä Katri työskentelee lähes pelkästään alkoholittomuuden parissa. Uusin aluevaltaus on kokonaan alkoholittomat yökerhotapahtumat, jotka käynnistetään heti, kun koronarajoitukset sallivat.

Katri Ylinen sanoo ymmärtävänsä myös heitä, jotka haluavat pitää lasistaan kiinni.

– Mielestäni alkoholin juominen oli maailman hauskinta – kunnes ei enää ollut. Juominen on ihan ok, kunhan kokee alkoholin sopivan omaan elämään, eikä vievän siitä jotakin oleellista pois. En ole viemässä oluita kenenkään kädestä, Ylinen sanoo.

Lue myösUusi rakas?! Simo Frangén viihtyi pubissa naisseurassa – kuva!

Oton päivänä 14. huhtikuuta 2021 Kohtuullisen Hutikan Pyhä Veljeskunta K.H.P.V ry nimesi perinteisesti vuoden Ottopojan. Valinta osui nimikko-oluenkin aikanaan saaneeseen maisteri Simo Frangéniin, joka on jo vuosikymmenien ajan nostanut esiin muun muassa oluen juomisen autuutta.

– Minusta on hienoa, että ihmiset itse löytävät itselleen sen oikean tavan käyttää tai olla käyttämättä alkoholia. Minulle alkoholi tarjoaa niin paljon enemmän kaikkea hyvää ja iloista kuin negatiivista, joten jatkan edelleen valitsemallani tiellä, Frangén perustelee. 

– Ihmisellä pitää olla elämässä jotakin, mistä pitää kiinni. Minulle se on oluttuopin kahva. Oluttuoppi tarjoaa minulle ainutlaatuisia elämyksiä, yleensä puoli litraa kerrallaan!

Lue myös: Huumoria valomerkkiin asti! Simo Frangén taltutti väsymyksen tuplajekuilla ja oluella!

Sen lisäksi, Frangén sanoo, tyrkyllä voi olla myös seikkailuja: koskaan ei voi ensimmäistä tuoppia siemaillessaan varmuudella tietää, millaisen käsikirjoituksen alkoholi on sille illalle kirjoittanut.

– Mitä tahansa yllättävää ja kivaa saattaa tapahtua!
Yksin asuva Simo Frangén suree koronapandemian vuoksi voimassa olevia ravintolarajoituksia.

– Usein ajatellaan, että baareihin mennään vaan vetämään hirveät kännit. Minulle paljon tärkeämpää on ihmisten tapaaminen. Baareissa olen tutustunut moniin ihmisiin, joita en muuten olisi tavannut ikinä. Monista on tullut erinomaisia ystäviäni, Frangén pohtii.

Yle Perjantai: Kenelle alkoholi sopii? Suora lähetys Yle Areenassa perjantaina 28.1. klo 16.30 ja Yle TV1:ssä klo 21.05. 
 

Tilaa Seiskan uutiskirje! »