fbq
Telkkari
09.03.2022 16:18
Teksti: Jasmin Vainio|Kuvat: Yle
Tytöt 18 -Miki
"Revin mun varpaankynnet irti" - Tytöt 18 -sarjan ongelmanuori on linnoittautunut kotiinsa - mielenterveysongelmia ja 10 tunnin peliputkia
Telkkari
09.03.2022 16:18
Teksti: Jasmin Vainio|Kuvat: Yle

Viisiosaisessa Tytöt 18 -dokumenttisarjassa seurataan neljän, aikuisuuden kynnyksellä olevan nuoren naisen elämää Oulussa. Kaksi heistä asuu laitoksessa, kaksi omillaan.

Elämässä koetut traumat eivät ole helpottaneet näiden nuorten aikuistumista, ja katsoja pääsee näkemään ennennäkemättömän läheltä minkälaista on arki nuorella, jonka elämässä on ongelmia. Nuoret naiset joutuvat kamppailemaan niin huumeriippuvuutensa kanssa kuin rahahuolien äärellä.

Lue myös: Tytöt 18 -sarjan kaltoinkohdeltu Malla rakastui raakaan murhaajaan: mies sahasi 48-vuotiaan äidin käden irti ja meni uhrin lapsen luo yöksi

Yksi sarjan tähdistä on omillaan asuva Miki. Hänen rytminsä elämässä on sekaisin. Yleensä hän herää kello 11–14 välillä. 

 – Syön aamupalan, eli vettä tai energiajuomaa. Harvoin kahvia, koska en jaksa laittaa keitintä päälle, Miki selostaa samalla, kun harjaa väsyneenä hampaitaan.

 – Suihkussa jaksan käydä välillä ja pestä hampaita. Mutta mä vaan makoilen tai istun monta tuntia putkeen, hän jatkaa. 

Lue myös: Oululainen ongelmanuori joutui karmivan joukkoraiskauksen uhriksi - edes poikaystävä ei uskonut nuorta naista

Stressiä jo ala-asteella 

Miki ei käy tällä hetkellä töissä tai koulussa, vaikka on siellä edelleen kirjoilla. Hän kertoo olevansa peligraafikko ja -animaatioalalla.

 – Mun on vähän vaikeaa tajuta, että tässä jossain vaiheessa pitäisi mennä takaisin kouluun ja ehkä töihinkin. Pitää sitä normirytmiä. En ole vielä henkisesti valmis siihen. Ei vaan jaksa mitenkään. Ei ole mitään mielenkiintoa mihinkään. 

Syy sille, ettei hän käy, löytyy erilaisista diagnooseista. 

 – Mun mielenterveysasioiden, ahdistuksen, masennuksen ja stressin takia en ole vähän aikaan käynyt, hän kertoo.

Lue myös: Kohusarja särkee sydämen, oululainen teinityttö avaa perhesuhteitaan: "Verta oli joka puolella"

Miki kertoo kärsineensä jo ala-asteella stressistä. 

 – Silloin mulla oli ihan kunnolla stressiä. Revin mun varpaankynnet kokonaan irti. Ne vaan häiritsi mua ja mä halusin ne pois. Halusin saada jotain tehtyä. Siinäkin on tunne, että saa jonkun asian valmiiksi, ja sitten se kipu on kadonnut. Eihän se kipu kuitenkaan katoa. 

Miki ei jaksa käydä kaupassa, vaan kertoo tilaavansa ruoan yleensä kotiin, vaikka muutaman sadan metrin päästä löytyy eri ruokapaikkoja. 

 – Tiedän, että on tyhmää tilata Foodoralla tai Woltilla… en mä vaan jaksa mennä ihmisten ilmoille. Ei se aina ahdista, mutta se vaan kuulostaa epämukavalta. Mieluummin oon vaan täällä. Vaikka se maksaa enemmän, niin mieluummin tilaan ja oon tyhmä.

Lue myös: Kohusarja ongelmanuorista: 17-vuotias Malla haluaa naimisiin murhaajan kanssa - kamppailee huumekoukun ja raiskaustraumojen kanssa

 

Tytöt 18 -Miki
Kamerat seuraavat läheltä Mikin päiviä ja arkirutiineja. 

 

Armottomia peliputkia

Päiviään hän kuluttaa esimerkiksi pelaamalla. 

 – Mä voin pelata kahdeksan tai kymmenen tuntia putkeen, käymättä edes kusella. Kun alan pelaamaan, sitä tulee ikävä vähän niin kuin ihmistä. Kun oot jossain muualla, oot silleen, että: ”Nyyh, mun Xbox.”

Tytöt 18 katsottavissa TV2:lla ja Yle Areenassa.