Hyppää pääsisältöön

Netflixin nuorisosarja antaa ohjeet itsemurhaan: Uusi-Seelanti laittoi pannaan!

Netflixin draamasarja 13 Reasons kertoo itsemurhan tehneen teinitytön tarinan. Tyttö jättää jälkeensä ääninauhoja ihmisille, jotka ovat häntä kaltoin kohdelleet tai muuten olleet isossa osassa hänen elämäänsä.

Rankan kauden aikana puidaan tärkeitä asioita, kuten nuorten masennusta, itsemurhaa, raiskausta ja kiusaamista. Yksi maa on kuitenkin kokenut Netflixin alkuperäissarjan aihepiirit liian vaativiksi nuorten käsiteltäviksi ilman aikuisten valvontaa.

Uudessa-Seelannissa on tehty kokonaan uusi säädös vain 13 Reasons -sarjan vuoksi, kirjoittaa Teen Vogue.

- Tämä säädös suojelee nuorta kohdeyleisöä, mutta antaa heille mahdollisuuden katsoa sarjaa aikuisten valvonnassa. Aikuiset voivat tarvittaessa selittää ja auttaa aiheiden käsittelemisessä, sillä tiedostamme samankaltaisten asioiden tapahtuman myös monien nuorten jokapäiväisessä elämässä, tiedotteessa kerrotaan.

Uudessa-Seelannissa oltiin erityisen huolissaan kahden roolihahmon raiskauskohtauksista sekä päähenkilön itsemurhasta, joka esitetään poikkeuksellisella tavalla. Kohtaus on raaka ja itsemurhan tekotapaa voisi kutsua ohjeelliseksi. Se oli yksityiskohtainen ja kohtaus voi lisätä haavoittuvaisten ihmisten itsemurhan riskiä, tiedotteessa jatketaan.

Sarjassa itsemurha esitetään niin, että sen pelätään antavan vinkkejä itsemurhaa suunnitteleville.

Suomessa erittäin rankkoja kohtauksia sisältävät jaksot on merkitty selkeästi jo ennen alkutunnaria.

Netflix on ilmoittanut, että luvassa on toinen tuotantokausi.


Teksti:
Mariama BAH
Kuvat:
YOUTUBE

Katso Seuraavaksi

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!