fbq
Telkkari
02.04.2019 19:33
Teksti: Antero Alhonen|Kuvat: All Over Press
Michael Jackson
Näkökulma: Michael Jackson -dokumenttia halveksuvat vähättelevät jokaista seksuaalisen hyväksikäytön uhria!
Telkkari
02.04.2019 19:33
Teksti: Antero Alhonen|Kuvat: All Over Press

Yle näyttää kohutun Leaving Neverland -dokumentin, jossa australialainen Wade Robson ja yhdysvaltalainen James Safechuck väittävät joutuneensa Michael Jacksonin hyväksikäyttämiksi ollessaan lapsia.

Molemmat tutustuivat Michaeliin 1980- ja 1990-luvun taitteessa. Kummankin kohdalla seksuaalinen hyväksikäyttö kesti vuosia.

Lue myös: Kohudokumentti väittää: Michael Jackson näytti lapsille pornoa ja käytti hyväkseen – lahjoi koruilla, pelotteli vankilalla

Rajuja kommentteja

Michael Jacksoniin kohdistuvat syytökset ovat herättäneet erittäin voimakasta keskustelua sosiaalisessa mediassa. Osan mielestä Waden ja Jamesin syytökset ovat uskottavia, mutta monet ovat hyökänneet heitä vastaan erittäin aggressiivisesti.

Sairaat kusipäät! He haluavat vain rahaa! Michael ei ole tehnyt mitään!

Aggressiivisten hyökkääjien kohdalla en voi olla pohtimatta: miksi? Miksi Michael Jacksoniin liittyvät syytökset eivät voi olla totta? Koska Michael Jackson oli niin loistava artisti ja tärkeä musiikki-ikoni, ettei se voi olla mahdollista? Haloo!

Se, että jumaloi ja fanittaa artistia pakkomielteisesti, ei poista kenenkään tekoja tai mahdollisia tekoja. Michael Jackson ei ollut millään tavalla ylijumala tai pyhimys. Hän oli ihminen.

Lue myös: TMZ: Michael Jackson liikkui naamioituneena pikkupojan kanssa ostoksilla vuonna 1989 - kyseessä väitetty hyväksikäytön uhri

Kymmenien miljoonien sovittelusumma

Osa Leaving Neverland -dokumentin lyttääjistä vouhottaa sitä, että Michael Jackson voitti häneen liittyneen hyväksikäyttöoikeudenkäynnin vuonna 2005. Kyseinen oikeudenkäynti ei tosin liittynyt Wade Robsonin ja James Safechuckin tapauksiin millään tavalla. Wade todisti Jacksonin puolesta, mutta kertoi myöhemmin valehdelleensa.

Vuonna 2013 Wade haastoi Jacksonin perikunnan oikeuteen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Tapausta ei käsitelty oikeudessa, koska tuomarin mukaan Wade oli odottanut liian kauan haasteensa kanssa. James koki saman kohtalon vuonna 2017. Myös hän yritti haastaa perikunnan oikeuteen vuonna 2013.

Vuonna 1993 Michael Jackson joutui skandaalin keskelle, kun väitteet 13-vuotiaan Jordan Chandlerin hyväksikäytöstä nousivat julkisuuteen. Seuraavana vuonna tapaus soviteltiin yli 20 miljoonalla.

Ei tarvitse olla kovinkaan viisas ymmärtääkseen, ettei kukaan maksa kymmeniä miljoonia syyttömänä. Kyseessä oli erittäin vaikutusvaltainen ja rikas mies. Sadoilla miljoonilla voi ostaa mitä tahansa – jopa kenet tahansa.

Michael Jacksonista löytyy lukuisia videoita, joista voi huomata epämääräisyyksiä, muun muassa vuonna 1996 kuvattu kuulusteluvideo ja vuonna 2003 julkaistu Living With Michael Jackson -dokumentti.

Lue myös: Kohudokumentti oli liikaa: Michael Jacksonin fanit protestoivat brittikanavan ulkopuolella - vakuuttavat laulajan syyttömyyttä!

Sisar hyökkäsi vastaan

LaToya Jackson puhui veljeensä liittyvistä epäilyistään jo 90-luvun alussa. Hän antoi tv-haastatteluja, joissa hän kertoi Michaelin allekirjoittamista sekeistä, jotka annettiin laulajan luona vierailleiden poikien vanhemmille. LaToya on kertonut hänen ja Michaelin äidin olleen raivoissaan sekeistä ja kutsuneensa Michaelia ”saatanan hintiksi”.

Tuolloin hän kertoi myös, että perheenjäsenet pitivät suunsa kiinni, koska pelkäsivät jäävänsä ilman taloudellista hyötyä.

- Michael on veljeni, mutta en suostu olemaan hänen rikostensa hiljainen avustaja. Olen nähnyt lasten vanhemmille annettuja sekkejä, äitini on näyttänyt ne minulle. Rahasummat ovat todella suuria. Kertokaa minulle, millainen 35-vuotias mies ottaa pienen pojan luokseen kuukaudeksi! Sen jälkeen toinen poika on hänen kanssaan viisi päivää samassa huoneessa. Kuinka moni teistä tekisi niin, LaToya meuhkasi vuonna 1993 antamassaan haastattelussa.

Wade kertoo Leaving Neverland -dokumentissa viettäneensä viisi päivää Neverland-tilalla. Liekö hän ollut LaToyan mainitsema poika?

LaToya alkoi perua puheitaan Michaelin kuoleman jälkeen vuonna 2009. LaToyan mukaan hänen ex-miehensä painosti häntä kertomaan ”valheita”. Samaan aikaan hän riiteli perheensä kanssa Michaelin omaisuudesta.

Taloudenhoitajan paljastukset

LaToya ei ole ensimmäinen, joka on muuttanut tarinaansa jälkikäteen. Edesmenneen laulajan taloudenhoitaja Adrian McManus todisti Michaelin puolesta oikeudessa vuonna 2005, mutta sen jälkeen hän on kertonut valehdelleensa.

Adrian kertoi australialaiselle 60 Minutes -ohjelmalle Michaelin olleen uskomaton manipuloija, joka osasi käyttää vaikutusvaltaansa. Taloudenhoitajan mukaan hänen henkeään uhattiin, mikäli hän ei puolusta Michaelia. Lisäksi edesmennyt laulaja osasi tuhota kenet tahansa hetkessä – ainakin Adrianin keroman perusteella.

Hän kertoi yksityiskohtaisesti näkemistään asioista.

Lue myös: Michael Jacksonin entinen taloudenhoitaja paljastaa: Neverlandissa vaseliinia ja pienten poikien alushousuja ympäriinsä!

Kaksinaismoralismin huipentuma

Viime aikoina laulaja R Kelly on ollut otsikoissa häneen liittyvän seksikohun takia. Useat naiset väittävät olleensa laulajan seksuaalisen väkivallan uhreja. R Kelly menetti kaiken: levy-yhtiön tuen, musiikkinsa suoratoistopalveluista ja radiokanavilta. Kukaan ei halunnut olla missään tekemisissä laulajan kanssa.

Samaan aikaan Michael Jacksoniin liittyviin syytöksiin suhtauduttiin kuin huonoon vitsiin; vitsiin, joka lähinnä raivostuttaa. Huomasin pohtivani jälleen kerran: miksi? Miksi Michael Jacksoniin liittyvät syytökset eivät voi pitää paikkaansa, mutta R Kellyn kohdalla kukaan ei epäile uhrien tarinoita hetkeäkään? Tulin siihen lopputulokseen, että syytösten kovaäänisimmät kieltäjät eivät halua menettää idoliaan. Idolia, joka on ollut heidän elämässään jopa vuosikymmenten ajan. Idolia, jonka musiikki ja esitysten katsominen on tuonut iloa ja lohtua elämän eri aikoina.

Onko rakkaus omaa idoliaan kohtaan uhrien kokemuksia tärkeämpää? Tarinoita voi kyseenalaistaa tai epäillä, mutta voiko kukaan hyökätä uhreja vastaan törkeimmillä mahdollisilla solvauksilla?

Michael Jacksonin uhreja halveksuvat ja vähättelevät ihmiset halveksuvat ja vähättelevät jokaista seksuaalisen hyväksikäytön uhria.

Leaving Neverland YLE TV2:lla klo 20.15 alkaen. Dokumentti on katsottavissa myös Yle Areenassa.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »