Telkkari

Kylä täynnä ruumiita: Paholaispappi johdatti yli 900 ihmistä joukkoitsemurhaan - tragedian hirvittävät yksityiskohdat paljastuvat tänään tv:ssä!

30.07.2019 06:20

Viime vuonna tuli kuluneeksi 40 vuotta terroriteosta, joka on 9/11 -iskujen jälkeen toiseksi eniten amerikkalaisuhreja vaatinut sodan ulkopuolella tapahtunut väkivallanteko.

Marraskuussa 1978 yli 900 Jim Jonesin perustaman Kansan temppeli -uskonlahkon jäsentä teki joukkoitsemurhan Guyanan viidakossa. Tapauksesta on tullut yksi yleisimmistä esimerkeistä tilanteisiin, joissa uskonlahkoista puhutaan varoittavassa mielessä.

Jonesin perustamassa Jonestown-yhteisössä tapahtunut tragedia on kiehtonut myös näyttelijä Leonardo DiCapriota siinä määrin, että tähti tuotti aiheesta dokumentin. Englanniksi Jonestown: Terror in the Jungle -niminen neliosainen dokumenttisarja nähdään Teema & Femillä tiistaisin. DiCaprion ohella dokumentin vastaaviin tuottajiin lukeutuu myös Jeff Guinn, jonka kirjaan tv-sarja perustuu.

Lahkolaiset ja lapset todistavat

Guinnin ja DiCaprion sarja ei ole tietenkään ensimmäinen aiheesta tehty läpileikkaus. Monia aihetta käsitelleitä ohjelmia nähnyt Hollywood Reporterin toimittaja Daniel Fienberg on luonnehtinut uutuutta kuitenkin yhdeksi parhaimmista.

Sarjan uskottavuus syntyy hyvistä haastatteluista ja runsaasta arkistomateriaalista. Haastateltavina on monia Kansan temppelin entisiä jäseniä, sillä vaikka lahkosta lähteminen olikin vaikeaa, kaikki porukkaan kuuluneet eivät kuolleet joukkoitsemurhassa. Karmeaa tapahtumaa taustoittavat dokumentissa myös paholaispastorin omat lapset, joista useimmat Jim hankki adoptiolla.

Dokumentissakin esiintyvä tietokirjailija Jeff Guinn on tehnyt kirjoja Jonesin lisäksi myös Charles Mansonista, villin lännen legendoista ja jopa joulupukista.
Dokumentissakin esiintyvä tietokirjailija Jeff Guinn on tehnyt kirjoja Jonesin lisäksi myös Charles Mansonista, villin lännen legendoista ja jopa joulupukista.

Kylä täynnä ruumiita

Dokumentti alkaa erikoisuutiskatsauksella marraskuun 18. päivän tapahtumista vuodelta 1978. Kongressiedustaja Leo Ryan ja neljä muuta amerikkalaista on ammuttu Guyanan kiitoradalla. Pahempaa on kuitenkin tulossa: helikopterista otetut kuvat näyttävät miten viidakkoon rakennettu pieni kylä on täynnä ruumiita. Näkyä verrataan Auschwitzin kauhuihin.

Itse karmeaan tapahtumaan syvennytään kuitenkin tarkemmin vasta sarjan jälkipuoliskolla. Ensimmäinen jakso esimerkiksi taustoittaa pitkälti Jim Jonesin henkilöhistoriaa, lapsuudesta lähtien. 

Narkomaani ja härski huijari

Yllättäen hämärähemmon taustasta löytyy ripaus hyvääkin. Jim Jones esimerkiksi puhui paljon rotujen yhdenvertaisuudesta ja perustikin jo 25-vuotiaana Indianan ensimmäisen kirkon, johon olivat tervetulleita niin mustat kuin valkoiset. 

Kuvissa pastori Jonesin muistuttaa enemmän rock-tähteä kuin perinteistä saarnamiestä. Karismaattisen miehen lähempi tarkastelu ei kuitenkaan anna mairittelevaa kuvaa. Jo ennen lahkopukiksi nousuaan Jim petti vaimoaan ja käytti huumeita, joiden punertamia silmiä hän piilotteli aurinkolasien alla. Paljon huomiota saaneet ihmeparantamisetkin olivat härskisti lavastettuja huijauksia samoin kuin Jonesin salamurhayritys, johon ensimmäinen jakso dramaattisesti huipentuu.

Leonardo DiCaprio tuotti dokumenttisarjan Kansan temppelistä

Historia: Jonestownin tragedia, Teema & Fem TI 21.00

Teksti:Atte Alhainen
Kuvat:Yle
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!