Katso kuvat!
Keräilyveijarit reissaavat pitkin Suomea vanhan roinan perässä Ylen uutuussarjassa.

Jestas, mitä aarteita! Tompan ja Miken antiikkiliike on täynnä upeita keräilyesineitä: ”Kuin huvipuisto pienoiskoossa” – kuvat!

Telkkari | 25.03.2018 15:01

Weird Antiques -liikkeeseen sisään astuessa katse alkaa harhailla saman tien.

Hyllyt notkuvat mitä kummallisimpia tavaroita lattiasta kattoon: on leluapinoita, soittimia, jukeboxeja, lennokkeja, flippereitä, lippakioski ja vaikka mitä muuta.

– Useimmille tulee täällä Liisa Ihmemaassa -olo. Tämä on kuin huvipuisto pienoiskoossa, kehuu Tomppa Kekäläinen, toinen paikan pitäjistä.

Ilmailuhistoria on lähellä Tomppa Kekäläisen sydäntä.
Ilmailuhistoria on lähellä Tomppa Kekäläisen sydäntä.

Amerikanautot yhdistivät

Kahdeksan vuotta sitten perustettu liike on Tompan, 48, ja hänen pitkäaikaisen liikekumppaninsa Mike Kaireniuksen, 49, yhteistyön tulos. He tutustuivat 1980-luvun lopulla amerikanautoharrastuksen kautta.

Lue myös: Tähdet hurahtivat vintage-asuihin - kuvagalleria!

Kaksikon keräilyharrastuksen syövereihin uppoudutaan Ylellä maaliskuussa alkavassa sarjassa Vintage-valtakunta, jossa he kiertävät Suomea ristiin rastiin tavaroiden perässä.

– Olemme molemmat keränneet kaikennäköistä vanhaa roinaa pikkukundista saakka. Kumpikin ensin omalla sarallaan, Tomppa kertoo.

Hän myöntää valinneensa harrastuksen, jonka kanssa ei loppua näy.

– Kun myy jonkun tavaran pois, seuraavana päivänä saattaa tulla tilalle kolme tavaraa. Tavara ei katoa maailmasta. Koko ajan on jotain hankinnassa, keräilijä nauraa.

Mike hyppäsi Harley-Davidsonin puikkoihin. Pyörä on kuulunut aiemmin edesmenneelle funklegendalle Rick Jamesille.
Mike hyppäsi Harley-Davidsonin puikkoihin. Pyörä on kuulunut aiemmin edesmenneelle funklegendalle Rick Jamesille.

Varasto tyhjäksi

Hiljattain kaksikko osti yhden sekalaisen varaston tyhjäksi. Sen mukana tuli tavaraa sukelluskypärästä täytettyyn eläimeen.

– Hyvää kamaa. Monen mielestä täyttä skeidaa, meidän mielestämme aarteita, Mike kuittaa.

Lue myös: Martina Aitolehti esittelee vintage-aarteensa!

Tavaroihin uponnutta rahaa kaverukset eivät ole laskeneet. Bisnes ja harrastus ovat kohdanneet.

– Mikäli mentäisiin järki edellä, tehtäisiin jotain muuta hommaa. Järki jää usein taka-alalle, kun into ostaa tavaraa vie mukanaan, Tomppa sanoo.

– Kerranhan täällä vain eletään, Mike tokaisee.

Linnanmäen apinaorkesteri vuodelta 1958 sykähdyttää burleski-taiteilijanakin mainetta niittänyttä liikkeen apulaista Ulrika Bachéria.
Linnanmäen apinaorkesteri vuodelta 1958 sykähdyttää burleski-taiteilijanakin mainetta niittänyttä liikkeen apulaista Ulrika Bachéria.

Ohjelma vaati miettimistä

Aiempaa kokemusta televisio- ja elokuvamaailmasta on kertynyt, kun kaksikko on vuokrannut tavaraa kuvausrekvisiitaksi. Tästä ja jatkuvasta kaupanteosta huolimatta päätös ohjelmanteosta vaati heiltä kypsyttelyä.

– Asiaa on väännetty kolme vuotta eri tuotantoyhtiöiden kanssa. Nyt palaset loksahtivat kohdalleen. Oli kantava idea, joka sai meidät vakuuttuneeksi.

Vintage-valtakunta Yle TV1:lla torstaina 29.3. alkaen.

Teksti:Juhamatti Nieminen
Kuvat:Ari Lahti
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!