fbq
Telkkari
31.03.2022 17:00
Teksti: Jasmin Vainio|Kuvat: Yle
Instagram-dokumentti
Instagram-vaikuttajan törkeän valehtelun yksityiskohdat puistattavat uutuusdokumentissa - keksi päästään sairauksia, houkutteli seuraajiaan luopumaan hoidoista...
Telkkari
31.03.2022 17:00
Teksti: Jasmin Vainio|Kuvat: Yle

Ylellä nähdään torstaina 31.3. dokumentti somevaikuttajasta, jonka väitteet osoittautuivat vuosien päästä valheeksi. Moni sairas oli jättänyt lääketieteelliset hoitonsa kesken ja ottanut somevaikuttajan metodit käyttöön. Jotkut menettivät henkensä.

Australialainen Belle Gibson on yksi ensimmäisiä Instagram-kuvapalvelun vaikuttajia. Vuonna 2013 hän julkaisi kirjan, sovelluksen ja verkkosivun, joissa hän väitti terveellisen ruoan parantaneen hänet. Belle väitti tuolloin, että hänellä oli todettu viisi vuotta aiemmin parantumaton syöpä. 

Bellestä nousi hetkessä yksi seuratuimpia wellness-vaikuttajia, ja urhea tarina kosketti maailmanlaajuisesti. Belle väitti seuraajilleen, että hänellä on parantumaton aivosyöpä, jota ei voi leikata. Elinaikaa hänelle oli arvioitu neljä kuukautta. Sytostaattihoidot eivät olleet auttaneet, ja nyt hän hoiti sairautta vaihtoehtolääkkeiden voimin: hän kertoi parantavansa itsensä puhtaalla ruokavaliolla. 

Belle kävi puhumassa uskomattomasta tarinastaan ja esittelemässä sovellustaan aamutelevisioissa, joiden juontajat olivat vaikuttuneita nuoren naisen tarinasta. Tarina oli niin vakuuttava, että Bellelle alkoi sadella yhteistyökumppaneja, esimerkiksi Apple halusi rahoittaa hänen sovelluksensa. 

Belle antoi myös epäitsekkään kuvan itsestään lahjoittamalla rahaa hyväntekeväisyyteen, kuten syöpäsairaille lapsille. 

Lue lisää: Uutuusdokumentti Madeleine McCannin mysteeristä: uutta näyttöä saksalaismiehen syyllisyydestä

Influencer
Belle Gibsonin elämää avataan uutuusdokumentissa.

Sairauskertomus laajeni

Bellen tarina vakuutti monet, jotka itse joutuivat kamppailemaan sairauden kanssa. Yksi näistä oli kolmen lapsen äiti Kylie Wyllie, joka sai kuulla sairastavansa lymfoomaa. Hänen tilansa ei parantunut, vaikka hän joutui olemaan puoli vuotta sairaalassa hoidossa. Syöpähoidot olivat hyvin rankat, eikä Kylie kokenut tulevansa niistä terveemmäksi. Hänen ystävänsä vinkkasi Bellestä, ja Kylie päätti ostaa kirjan. Hän lopetti hoidot ja alkoi syödä Bellen opeilla. 

Samaan aikaan Belle julkaisi Instagramissa omasta terveydentilastaan suru-uutisen. Hän kirjoitti, että syöpä on levinnyt, eikä ennuste ole hyvä. Nyt Instagram-vaikuttajalla oli neljä syöpää: veressä, pernassa, aivoissa, kohdussa ja maksassa. 

Väitteet alkoivat olla niin uskomattomia, että osa alkoi epäillä hyvinvointivaikuttajan tarinaa. Yksi epäilijöistä oli toimittaja Richard Guilliatt, jonka vaimo oli sairastanut aikoinaan rintasyövän. 

– Kukaan, jolla on aivokasvain, ei elä viittä vuotta ilman hoitoja, Richard toteaa dokumentissa. 

Richard aloitti tutkimustyönsä internetistä. Pian hän huomasi, että osa Bellen menneisyydestä oli poistettu Internetistä. Hän löysi kuitenkin skeittaajien keskustelufoorumin vuodelta 2009, jossa oli samanniminen nuori nainen. Ulkonäkö ja ikä eivät kuitenkaan täsmänneet. Tatuointi todisti kuitenkin nämä samaksi henkilöksi. 

Selvisi, että Belle oli valehdellut ikänsä, ja foorumilta löytyi myös lisää epäjohdonmukaisuuksia. Siellä hän väitti olleensa avosydänleikkauksessa. Hän oli kuollut leikkauspöydällä, mutta hänet oli saatu elvytettyä. Aivokasvaimesta ei siellä ollut sanallakaan. 

Lue lisää: Uusi dokumenttisarja: Oululainen lukiolaistyttö ryyppää 14 päivää putkeen ja herää alkoholipsykoosista: "Voin kuolla tähän"

Vyyhti selvisi

Vuonna 2015 Richard pääsi haastattelemaan Belleä, ja hänen vastauksissaan oli niin paljon ristiriitoja, että epäilykset vahvistuivat.

Myös muut mediat olivat Bellen tarinan kimpussa. Eräs media oli selvittänyt, ettei Belle ollut todellisuudessa lahjoittanut rahaa hyväntekeväisyyteen, vaan 300 000 dollarin summa oli jäänyt toimittamatta. Richard päätti julkaista uutisen Bellen sairaudesta, jota ei ollut. Fanit olivat raivoissaan ja pettyneitä. Edes Bellen vanhemmat eivät tukeneet häntä julkisesti. 

Facebookiin perustettiin sivu, jossa jaettiin tietoa Bellen ristiriidoista. Sitä pyörittivät ihmiset, jotka olivat menettäneet läheisensä, koska nämä olivat luopuneet perinteisistä hoidoista. Läheiset olivat vihaisia, kun Belle oli vaikuttanut heidän läheisiinsä. 

Kolme kuukautta myöhemmin Belle esiintyi australialaisessa ajankohtaisohjelmassa. Hänestä ei välittynyt lainkaan myötätuntoa faneilleen, ja vaikutti, ettei hän tunne empatiaa. Hän myönsi kylmän viileästi, ettei sairastanut syöpää. Hän oli lähinnä harmistunut siitä, kuinka oli menettänyt kaiken. 

Bella sai 230 000 punnan sakot, koska valehteli lahjoituksista hyväntekeväisyyteen. Hänen huhutaan olevan tätä nykyä töissä koulussa Melbournessa ja kääntyneen Islamin uskoon. 

Lue lisää: Katiska-dokumentti: Tällaista Sofia Belórfin ja Niko Ranta-ahon arki oli Marbellassa ennen huumekäryä - Niko pelkäsi tulevansa ryöstetyksi

Vaarallinen somevaikuttaja torstaina 31.3. TV2 klo 21.00. Dokumentti on katsottavissa Yle Areenassa.