fbqEnsi-iltatärppi: Tom Of Finland tarjoaa maukasta vaniljaa | Seiska
Tom Of Finland

Ensi-iltatärppi: Tom Of Finland tarjoaa maukasta vaniljaa

Telkkari | 24.02.2017 15:54

Elokuva-arvio. Ensi-ilta 24.2.

Ei ole helppoa tehdä kaikkien tuntemasta homoikonista hyvää elokuvaa, joka sopii sekä massoille että ”Tomppansa” läpikotaisin tunteville. Dome Karukosken henkilökuva Tom of Finlandista on kuitenkin kunnioitettava saavutus, jota voi suositella molemmille ryhmille.

Pekka Strang vakuuttaa Touko Laaksosena (1920–1991), jonka pitkä taival Suomen kansainvälisesti tunnetuimmaksi kuvataiteilijaksi alkaa sodasta. Sodan jälkeen Touko työskentelee mainospiirtäjänä ja löytää ilmaisukanavan kielletyille tunteilleen homoeroottisten piirrosten kautta. Kuvien päätyessä maailmalle globaali gay-yhteisö julistaa Tomin sankarikseen.

MAUKASTA VANILJAA

Tarina on tuttu, eikä Karukosken vaniljasovitus tuo siihen mitään uutta. Se kertoo Laaksosen tarinan intohimoisesti mutta konstailematta. Elokuva koskettaa ja viihdyttää, mutta ei säväytä kuten Laaksosen taide.

Tom of Finlandin kuvamaailma on osin täyttä hardcorea, ja on ymmärrettävää, ettei Karukoski ole pystynyt tai välttämättä edes halunnut tehdä siitä visuaalisesti yhtä radikaalia. 

Tom of Finland -elokuva onkin enemmän ohjaajansa kuin esikuvansa näköinen. Kaikki elokuvan 18 rahoittajaa lienevät tyytyväisiä lopputulokseen. Kuvaus, leikkaus ja tuotantosuunnittelu tukevat kaikki Karukosken tavanomaista mutta tyylipuhdasta kerrontaa.

Draama. Suomi/Ruotsi/Tanska/Saksa 2017. O: Dome Karukoski. N: Pekka Strang, Lauri Tilkanen, Jessica Grabowsky. 115 min.

www.tof.fi

 

Tom Of Finland
Krista Siegfrids ja muut julkkikset osallistuivat #iamtomoffinland-somekamppanjaan.

Lue lisää elokuva-arvioita osoitteesta telvis.fi/ensiillat.

Teksti:Tuomas Riskala
Kuvat:Helsinki-filmi/Josef Persson, Veikko Kähkönen

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!