Skip to main content
Silence Martin Scorsese

Ensi-iltatärppi: Scorsesen uusi mestariteos vetää hiljaiseksi

ELOKUVA-ARVIO/Ensi-ilta 17.2.

Silence

Silence on elokuva, jonka tekemisestä Martin Scorsese ehti haaveilla lähes 30 vuotta. Se pohjaa japanilaisen Shûsaku Endôn romaaniin, jonka Scorsese sai lahjaksi tutulta papilta 1988. Tarina kertoo kahdesta 1600-luvulla eläneestä portugalilaisesta jesuiitasta, jotka lähtevät Japaniin etsimään kadonnutta oppi-isäänsä sekä levittämään kristinuskon sanomaa.

Edo-kauden Japani on ulkomaalaisia lähetyssaarnaajia kohtaan kuitenkin julma paikka, jossa vääräuskoiset käännytetään kiduttamalla tai vaiennetaan teloittamalla.

Martin Scorsese Andrew Garfield
Martin Scorsese antaa ohjaajan neuvoja Andrew Garfieldille.


Tinkimätön saavutus

Silencen pitkä matka valkokankaalle oli odottamisen arvoinen, sillä kyseessä on henkeäsalpaavan komea ja voimaannuttava visio. Se on myös aseistariisuvan raskas teos, joka ei varmasti miellytä edes kaikkia ohjaajan faneja.

Scorsese tutkii järkähtämättömällä tarkkuudella henkilökohtaisen uskon ja vakaumuksen kriisiä olosuhteissa, jotka haastavat väkivaltaisesti mielen sekä ruumiin. Toisaalta kyseessä on melkein trilleri, katolilaisuudella marinoitu Ilmestyskirja. Nyt, jonka pimeyden sydämessä odottava hahmo ei ole hulluksi tullut eversti vaan selkänsä Jumalalle kääntänyt pappi.

Majesteettinen ohjaus, Oscar-ehdokkuuden saanut kuvaus sekä briljantti tuotantosuunnittelu ovat saaneet ympärilleen arvoisensa roolituksen. Etenkin 33-vuotias Andrew Garfield muistuttaa olevansa yksi sukupolvensa parhaista näyttelijöistä. Garfield on Oscar-ehdokkaana toisesta vahvasta pääroolista sotadraamassa Hacksaw Ridge, mutta ansaitsisi palkinnon myös tästä elokuvasta.

Draama. USA/Taiwan/Meksiko 2016. O: Martin Scorsese. N: Andrew Garfield, Adam Driver, Liam Neeson, Issei Ogata. 161 min. K-16

Elokuvan verkkosivut.

Lisää arvioita luettavissa Telvis-sivustolta.

 


Teksti:
Tuomas Riskala, Toni Keränen
Kuvat:

Suosituimmat

Ladataan sisältöä

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!