fbq
Rikos
05.05.2022 12:55
Teksti: Monica Ollas|Kuvat: Adobe Stock
Kuvituskuva.
Hoidossa ollut koiranpentu kuoli mystisesti - hoitaja palautti omistajalle suljetussa jätesäkissä nauraen
Rikos
05.05.2022 12:55
Teksti: Monica Ollas|Kuvat: Adobe Stock

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut 21-vuotiaan naisen kahdesta eläinsuojelurikoksesta.

Nainen tuomittiin tänään torstaina (5.5.) 30 päivän ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Tuomio ei ole lainvoimainen.

21-vuotiasta naista syytettiin ensin törkeästä eläinsuojelurikoksesta, vahingonteosta sekä eläinsuojelurikoksesta. Syyte vahingonteosta hylättiin. Törkeä eläinsuojelurikos hylättiin osin, ja syytenimikettä muutettiin pelkäksi eläinsuojelurikokseksi.

Käräjäoikeuden toimittamista asiakirjoista selviää, että naisella hoidossa ollut koira oli kuollut. Lisäksi hän on kaltoinkohdellut toista koiraansa. Naisen asunnossa ollut kissa on raapaissut naisen omistamaa kania silmään aiheuttaen tälle näön menetyksen toisesta silmästään.

Sijoituskoira kuoli 

Vastaaja, eli 21-vuotias nainen oli saanut tuttavaltaan sijoituskoiran. Koiranpentu oli yhtenä aamuna kuollut, ja vastaaja oli laittanut kuolleen koiranpennun päästä kuvan asianomistajalle, eli koiran omistajalle. 

Vastaaja oli lähettämässään viestissä kertonut, että hän oli ottanut pennun pois laatikosta ja oli ollut viemässä pentua aamupissalle puolenpäivän aikaan. Koiran omistaja oli ihmetellyt, miksi vastaaja oli ensinnäkin pitänyt koiraa laatikossa ja miksei pentua oltu viety aamutarpeille ulos ennen puoltapäivää. 

Koiran omistaja oli kuvasta havainnut koirasta valuneen verta. Vastaaja oli kertonut useita selityksiä sille, miksi koira oli kuollut. 

Koiran omistaja oli kehottanut vastaajaa viemään koiran ruuminavaukseen. Vastaaja ei useista yhteydenotoista huolimatta toiminut näin, ja väitti vieneensä koiranpennun haudattavaksi. Lopulta koiran omistaja otti yhteyttä poliisiin ja pyysi heiltä apua pennun saamiseksi, sillä vastaaja oli estänyt asianomistajan somessa.

Veritahra rappukäytävässä

Koiran omistajan oli tyttärensä kanssa, joka toimi asiassa myös todistajana, mennyt vastaajan asunnon ovelle odottamaan poliisia saapumaan paikalle. Rappukäytävässä omistaja oli huomannut hissin ovessa näkyneen veritahran. Todistaja oli sitä mieltä, että veritarha liittyy jollain tapaa koiran kuolemaan.

Poliisi ei pystynyt auttamaan asiassa, ja he kehottivat tekemään asiasta rikosilmoituksen. Lopulta koiran omistaja oli saanut vastaajan kiinni viestitse, ja vastaaja luovutti kuolleen koiran omistajalle grillikahvion parkkipaikalla. 

Omistajan mukaan tilanne oli ollut järkyttävä. Koira oli pakattu jätesäkkiin, joka oli suljettu ilmastointiteipillä. Todistajan mukaan vastaaja oli nauranut luovuttaessaan pennun ruumiin hänelle. Omistaja vei kuolleen koiran ruuminavaukseen.

Jäikö koiran pää hissin ovien väliin?

Ruokaviraston tutkimuksen mukaan koiran välitön kuolinsyy oli ollut verenkierto- ja hengityselimistön lama eli sokki. Tämän lisäksi koiralla oli todettu kallon ja oikean alaleuan puoliskon äkilliset murtumat.

Ruumiinavaustutkimuksessa ei ole pystytty määrittämään tarkkaa syytä vammoihin. Raportin mukaan aiheuttaja oli ollut joko korkealta hallitsemattomasti putoaminen, pään jonnekin väliin jääminen tai muu iso ulkoinen trauma. Väkivaltaa ei voitu tutkimuksessa poissulkea.

Vastaaja kiisti koiranpennun pään jääneen hissin ovien väliin. Hänen mukaansa veritahra oli ollut siinä jo pitkän aikaa, ja hän väitti koiran pään vammojen aiheutuneen siitä, että koira oli pudonnut sängyltä. Käräjäoikeus ei kuitenkaan uskonut vammojen aiheutuneen pelkästään siitä.

Oikeuden mukaan todisteiden voitiin vähissä määrin katsoa tukevan koiran pään jäämistä hissin ovien väliin. Oikeus katsoi vastaajan tarpeettomasti tuottaneen kipua, tuskaa ja kärsimystä koiralle ja siten toimineen vastoin eläinsuojelulakia.

Riuhtaisi hihnassa olevaa koiraa

Toinen eläinsuojelurikostuomio tuli kahden muun eläimen kaltoinkohtelusta. Naisella oli ollut toinen koira saman vuoden heinäkuussa.

Hän oli julkisella paikalla riuhtaissut hihnassa olevaa noin puolen vuoden ikäistä koiranpentua, joka oli oikeuden mukaan aiheuttanut lemmikille kärsimystä, kipua ja tuskaa.

Amstaffi-rotuisen koiran talutushihna oli mennyt sen etujalkojen alle, ja koira oli noussut riuhtaisun voimasta takajaloilleen.

Todistaja oli nähnyt eläimen kaltoinkohtelun, ja kertoi oikeudessa olleensa harmissaan siitä, että 21-vuotiaalla oli edelleen ollut koira hallussaan ottaen huomioon aiemmat tapahtumat liittyen kuolleeseen koiranpentuun.

Kanin toinen silmä sokeutui

21-vuotiaalla naisella oli kerrostaloasunnossaan myös kani. Naisen ystävä oli tuonut asunnolle kissan, joka oli käynyt kanin kimppuun.

Nainen oli antanut kanin olla samoissa tiloissa kissan kanssa, joka oli raapaissut kania silmään aiheuttaen tälle näön menetyksen toisesta silmästään.

Käräjäoikeuden mukaan naisen olisi pitänyt huolehtia siitä, että kani olisi laitettu toiseen huoneeseen tai häkkiinsä, jolloin kissa ei olisi päässyt kanin kimppuun.

Menettää lemmikkinisä

Nainen tuomittiin samalla eläinpitokieltoon 4.5.2025 asti. Hänen pitää itse myydä tai muuten luovuttaa omistamansa eläimet lukuun ottamatta yhtä tanskandoggia, jonka nainen kertoo omistavansa yhdessä avopuolisonsa kanssa.

Eläimet on luovutettava tai noudettava kolmen kuukauden määräajassa 4.8.2022 mennessä.

Vastaaja myös määrättiin korvaamaan asianomistajalle vahingonkorvauksena koiran hinta 1 000 euroa sekä koiran ruumiinavausmaksu 295 euroa. 

Tilaa Seiskan uutiskirje! »