fbq
Rikos
08.01.2023 12:00
Teksti: Eetu Ampuja, Kuopio|Kuvat: Lehtikuva
Nailonsukkamurhaaja
Kuopiossa kauhua kylvänyt nailonsukkamurhaaja jätti jäljen Suomen rikoshistoriaan: laati pitkän tappolistan – yllättävän syyllisen paljastuminen oli järkytys
Rikos
08.01.2023 12:00
Teksti: Eetu Ampuja, Kuopio|Kuvat: Lehtikuva

Savossa vietettiin loppuvuotta 1964 poikkeuksellisen synkissä tunnelmissa. Kuopiossa oli löytynyt 8. joulukuuta muutamaa päivää aiemmin kuolleen nuoren naisen ruumis, eikä kuolinsyy ollut luonnollinen.

Videolla Sakari Kuosmanen esittelee Seiskalle Kuopiota:

26-vuotias Terttu Mikkonen oli kohdannut elämänsä viimeisinä hetkinä seksuaalista väkivaltaa ja tullut sitten murhatuksi omassa kodissaan. Tapaukseen liittyi erikoinen yksityiskohta: kuristetun uhrin kaulasta löytyi tiukkaan sidottu nailonsukka.

Täsmälleen samanlaisen kohtalon koki tammikuussa 1965 vain 16-vuotias Raili Laitinen. Hänetkin löydettiin kotoaan kuristettuna, vaatteet riekaleiksi revittyinä ja jälleen nailonsukka kaulansa ympärillä. Alkoi koko maata ravisuttanut murhaajajahti.

Lue lisää: Nailonsukkamurhaaja terrorisoi Kuopiota – Sakari Kuosmasta peloteltiin tappajalla

Tämä kuva on kotimaista rikoshistoriaa. Kuopion nailonsukkamurhaajaksi paljastunutta parturiharjoittelijaa Ilkka Kiviojaa, 17, kiikutetaan raastuvanoikeuteen.
Nailonsukkamurhaajan tapaus liikutti valtavasti veronmaksajia Kuopiossa 1960-luvulla.

Murhaaja pysytteli piilossa

Niin sanotun Nailonsukkamurhaajan tapaus järkytti 60-luvulla kansalaisia Hangosta Utsjoelle. Kaikkein kovin kuohunta oli luonnollisesti tapahtumien polttopisteessä Kuopiossa, jossa murhapaikoille vaelsi valtavasti järkyttyneitä veronmaksajia.

Kyseessä oli myös valtakunnallinen mediatapaus, joka velloi pitkään, sillä murhaajaa ei löydetty heti. Kuohunta ja pelko Kuopiossa olivat käsin kosketeltavissa. Myös muusikko Sakari Kuosmanen muistaa sen hyvin, vaikka olikin tuolloin vasta pojankoltiainen.

– Kyllä muistan, erittäin hyvin. Se oli hurja tapaus, joka vaikutti meidän kaikkien kuopiolaisten elämään, Sakari sanoo nyt, lähes 60 vuotta myöhemmin.

Kuopiossa kasvanutta Sakari Kuosmasta peloteltiin pikkupoikana Nailonsukkamurhaajalla.
Kuopiossa kasvanutta Sakari Kuosmasta peloteltiin pikkupoikana Nailonsukkamurhaajalla.

Yllättävä ratkaisu

Lopulta poliisi teki tutkimuksissaan läpimurron. Valtakuntaa kohtasi uusi järkytys, kun murhaajaksi paljastui vasta 17-vuotias nuorukainen Ilkka Kivioja. Hän oli parturiliikkeen harjoittelija ja toisen uhrinsa perhetuttu.

– Olihan se tietenkin yllätys, kun selvisi, kuka syyllinen oli. Murhaajasta on aina sellainen ennakkokäsitys, että se on joku ihan kauhea tyyppi, suoranainen hirviö. Mutta sitten kun se onkin ihan tavallinen naapurin poika, niin sekin on kauheaa, Sakari sanoo.

– Sellainen myös lisää epäilyksiä siitä, että mitä tahansa voi tapahtua. Murhan selviäminen oli tietysti kaikista tärkeintä.

Lue myös: Nuorten naisten murhat yhä selvittämättä – Kyllikki Saaren ja Tulilahden murhamysteereissä paljon yhtäläisyyksiä!

Ilkka Kivioja tuomittiin Kuopion raastuvanoikeudessa murhista 1965.
Ilkka Kivioja tuomittiin Kuopion raastuvanoikeudessa karmeista rikoksistaan 1965.

Murhaaja laati tappolistan

Murhaaja oli kiinni, mutta Kuopion kaupungintalolla pidetty oikeudenkäynti oli kylmäävää kuultavaa. Selvisi, ettei syyllinen jäänyt kiinni yhtään liian aikaisin: 17-vuotias oli laatinut peräti 13 nimen tappolistan.

Innoituksen hirmutekoihinsa hän oli ilmeisesti saanut samojen aikojen Bostonin kuristajalta, joka raiskasi uhrinsa ja kuristi nämä vaatekappaleilla.

– Sääli, että sellaisia tyyppejä voi olla olemassa. Mutta Kuopiossa murhaajan kiinnijääminen oli valtava helpotuksen huokaus. Meilläkin se oli kotona suorastaan juhlan paikka, Kuosmanen muistelee.

Oikeus tuomitsi Ilkka Kiviojan 15 vuoden kuritushuonerangaistukseen kahdesta murhasta. Nuorukainen istui tuomiostaan kahdeksan vuotta, sillä hänen katsottiin olleen tekohetkellä täyttä ymmärrystä vailla, ja rikosnimikkeet muuttuivat tapoiksi.

Tilaa Seiska tästä!
 
Oletko jo tilaaja? Lue tuoreimman Seiskan digilehti tästä.
 
Tuoreimman Seiskan löydät myös kaikista hyvin varustelluista Lehtipisteistä.
 
Kuulitko mehukkaan julkkisjuorun? Nappasitko kohukuvan? Soita 044 567 7777, tai lähetä vinkki lomakkeella.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »