Skip to main content
Japanissa työelämän odotukset ovat kovat.

Ylityö voi tappaa!

Japanilaisen naisen kerrotaan kuolleen liikaan työntekoon.

31-vuotias journalisti Miwa Sado menehtyi sydämen vajaatoimintaan heinäkuussa 2013. Sitä ennen hän työskenteli yleisradio NHK:n palveluksessa Tokiossa. Naisen kerrotaan tehneen 159 tuntia ylitöitä, ja ottaneen vain kaksi vapaapäivää kuolemaansa edeltäneen kuukauden aikana. Hänen kuolinsyykseen todettiin karoshi, työn ylikuormitus. Sadon työnantaja julkisti asian tällä viikolla.

Sadon kuoleman odotetaan asettavan paineita Japanin hallinnolle, jotta se puuttuisi entistä tehokkaammin lukuisiin työikäisten kuolemantapauksiin. Viime vuosina maassa on raportoitu useita kuolemia, joiden uskotaan johtuneen uskomattoman pitkistä työpäivistä, joita työntekijöiltä vaaditaan. Maassa on jo pitkään keskusteltu työ- ja vapaa-ajan tasapainottamisesta ja ylitöiden rajoittamisesta.

Hallitus totesi viime vuonna julkaisemassaan raportissa, että yksi viidestä työntekijästä on vaarassa kuolla ylitöihin. Tutkimuksen mukaan japanilaiset työntekijät pitivät vuonna 2015 keskimäärin vain 8,8 vapaapäivää. Yli 2 000 japanilaista tappoi itsensä työhön liittyvän stressien takia vuoden 2015 maaliskuusta vuoden 2016 maaliskuuhun ulottuvan tarkastelujakson aikana. Kymmeniä ihmisiä kuoli sydänkohtauksiin ja aivohalvauksiin liiallisen työnteon seurauksena.

Poliittisena toimittajana työskennellyt Sado raportoi muun muassa Japanin ylähuoneen vaaleista kesä-heinäkuussa 2013. Hän kuoli kolme päivää vaalien jälkeen. NHK:n uutisosastosta vastaava Masahiko Yamauchi myöntää, että Sadon kuolema heijastaa "koko organisaation laajuista ongelmaa".

Lähde: The Guardian


Teksti:
Seiskan toimitus
Kuvat:
ALL OVER PRESS

Suosituimmat

Ladataan sisältöä

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!