Oho

Yli 13 000 euroa korvauksia! Kanadalainen nainen sai sakot, koska ei pitänyt kiinni liukuportaiden kaiteesta - kiista ratkaistiin lopulta korkeimmassa oikeudessa!

03.12.2019 12:20

Bela Kosoian seisoi vuonna 2009 liukuportaissa Montmorencyn metroasemalla Lavalissa, kun virkailija pysäytti hänet. Syynä pysäytykselle oli, että Kosoian ei ollut pitänyt kaiteesta kiinni penkoessaan laukkuaan. Virkailija käski naisen mukaansa, mutta tämä kieltäytyi. Kosoian kieltäytyi myös näyttämästä henkilöllisyystodistustaan, sillä hän ei kokenut tehneensä mitään väärää. Nainen pidätettiin. Myöhemmin hän sai sakot varoitusmerkin noudattamatta jättämisestä sekä viranomaisen vastustamisesta.

Naisen valitus sakoista hylättiin Quebecin alioikeudessa vuonna 2015. Kahta vuotta myöhemmin, Quebecin hovioikeus vahvisti alioikeuden päätöksen. Tapaus eteni valitusluvan turvin korkeimpaan oikeuteen. Päätöksessään korkein oikeus katsoo, että metroasemalla oleva kyltti "on varoitus, ei laki". Näin ollen naisen pidätys oli aiheeton. Korkien oikeus lisää, että "vaikka Kosoian ei toiminut parhaalla mahdollisella tavalla, ei hänellä ollut lakisääteistä velvoitetta pitää kiinni kaiteesta".

Vapaassa ja demokraattisessa yhteiskunnassa viranomaiset eivät voi puuttua ihmisten vapauksiin muutoin kuin voimassa olevaan lakiin nojaten. Viranomaisten on tunnettava laki ja toimittava sen puitteissa.

Kosoian saa väärinkohtelustaan 20 000 Kanadan dollaria, eli noin 13 600 euroa, korvauksia. Nainen kertoo olevansa tyytyväinen siihen, että tuomari oli hänen kanssaan yhtä mieltä laista.

- Tiesin, etten ollut tehnyt mitään väärin. Tämä oli periaatekysymys, hän kommentoi Fox Newsille.

Teksti:Jenna Jylhä
Kuvat:Rex Features
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!