fbq
Oho
09.02.2020 16:31
Teksti: Jenna Jylhä|Kuvat: Rex Features
Virustorjuntaohjelmaa syytetään tietojen luovuttamisesta.
Virustorjuntaohjelmaa syytetään arkaluontoisten tietojen luovuttamisesta - jopa aikuisviihdevideot raportoidaan!
Oho
09.02.2020 16:31
Teksti: Jenna Jylhä|Kuvat: Rex Features

Tuoreen raportin mukaan suosittu virustorjuntaohjelma Avast on luovuttanut käyttäjien ”erittäin arkaluontoista” dataa kolmansille osapuolille. 

Motherboardin ja PCMagin yhteisen selvityksen mukaan ohjelma, jolla on satoja miljoonia käyttäjiä ympäri maailmaa, on myynyt käyttäjien selaustietoja suurille yrityksille, kuten Googlelle ja Pepsille. 

Avast on seurannut käyttäjien internet-käyttäytymistä aina Google-hauista GPS-koordinaatteihin ja nettishoppailusta pornon katsomiseen. Tiedot voivat esimerkiksi paljastaa, mitä tuotetta Avastin koneelleen asentanut käyttäjä on hakenut Googlesta, ja onko hän siirtynyt verkkokauppaan ja lisännyt tuotteen ostoskoriinsa. Raportin mukaan kerätyt tiedot voivat paljastaa jopa, millaisia videoita käyttäjä on katsonut aikuisviihdesivustoilla. Avastin tytäryhtiö, Jumpshot, on myynyt kerättyä dataa Googlen, Yelpin ja Microsoftin kaltaisille jättiyrityksille. Jotkut asiakkaat ovat maksaneet datapaketeista miljoonia dollareita.

Avast kerää tietoja käyttäjiltä, jotka ovat antaneet siihen suostumuksensa. Useat käyttäjät kuitenkin kertoivat Motherboardille, etteivät he olleet tietoisia siitä, että Avast myy selaustietoja. Vaikka kerätty data ei sisällä henkilökohtaisia tietoja, kuten käyttäjien nimiä, se sisältää runsaasti arkaluontoista selaustietoa ja asiantuntijoiden mukaan joissakin tapauksissa käyttäjien tunnistaminen voisi olla mahdollista.

Viime kuussa Jumpshot houkutteli uusia asiakkaita Twitterissä toteamalla, että se tallentaa käyttäjiensä "jokaisen haun, jokaisen klikkauksen, jokaisen oston, jokaisella sivustolla". 

– Käyttäjillä on aina ollut mahdollisuus estää tietojen jakaminen Jumpshotin kanssa... Meillä on pitkä kokemus käyttäjien laitteiden ja tietojen suojaamisesta haittaohjelmilta. Ymmärrämme ja otamme vakavasti vastuun, joka liittyy käyttäjien yksityisyyden ja tietojen tarpeellisen käytön tasapainottamiseen, Avast kommentoi Vice-lehdelle antamassaan tiedotteessa.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »