Oho
Katso kuvat!

Villin lännen teemaa elävä pohjoiskarjalainen Juha Pyykkö: Ranchini Kiihtelysvaarassa on myynnissä!

01.09.2020 17:20

Pohjois-Karjalan Kiihtelysvaarassa asuva Juha Pyykkö, 66, on aina tuntenut hengenheimolaisuutta intiaaneja kohtaan. Hänen luotsaamansa Chippewa Range -lännenkylä 35 kilometrin päässä Joensuusta on Suomen ainoa paikka, jossa järjestetään ohjatusti lännenhenkistä ohjelmaa. 

– Entisessä elämässä olen ollut varmasti keskilännessä lantapaukkuna. Suomalaisillahan on yhteys intiaaneihin, Juha muistuttaa.

Lue lisää: Western-teemaa Kiihtelysvaarassa elävä Juha Pyykkö kertoo: Viina ja luonto yhdistivät suomalaissiirtolaiset ja intiaanit USA:ssa!

Naimisissa tontin kanssa

Totta mies puhuu. Suomesta lähti 1800- ja 1900-luvun vaihteessa tuhansia siirtolaisia Pohjois-Amerikkaan. Suomalaisia ja intiaaneja yhdisti runsaan alkoholin käytön lisäksi kitkaton suhde luontoon. He myös solmivat parisuhteita keskenään, ja heidän jälkeläisiään kutsutaan fintiaaneiksi.

–  Jo lapsena pidin länkkäreistä, Tex Willerit tuli luettua ja Bonanzat katsottua. Tästä paikasta näkee, mihin länkkärikiinnostus lopulta johti.

Tilukset myynnissä

Kirkkaan Hietajärven rannalla sijaitsevalta reilulta nelihehtaariselta alalta löytyy saluuna ja kokous- ja juhlatila Longhorn, jossa on vietetty häitä ja firmojen virkistysiltoja.

Juha Pyykkö

Tiluksilla on lisäksi iso ratsastuskenttä ja talli, jossa Juhalla on quarterhevosia. 

– Jos joltain löytyy pätäkkää, niin paikka on myynnissä. Tervetuloa pakkotyöleirille. Jos talvi on ankara, niin pelkkään sähköön menee pari tonnia kuussa plus hevosten rehut, Juha pitää myyntipuhettaan.

Rangella saluunaa pyörittänyt yleispuuhamies Antti Lahtinen, 36, muistelee erästä asiakkaille  tehtyä yllätystä, jossa ”räjäytettiin” saluunan katto.

– Asiakkaiden istuessa saluunassa pelattiin korttia, mikä johti revolveritaisteluun. Karvaan tappion kokenut osapuoli lasautti saluunaa kohti singolla. Katolle asetetut räjähdepanokset ja savupommit laukesivat.

Juha Pyykkö

Länkkäriesitysten lisäksi vieraat pääsevät kokeilemaan muun muassa polttareiden ikisuosikkia, mekaanista rodeohärkää.

– Se on viritetty niin, että kukaan ei pysy selässä kahdeksaa sekuntia kauempaa, Juha paljastaa.

Saluunassa ovat esiintyneet kaikki Suomen etu- ja takarivin kantriartistit Jussi Raittisesta lähtien.

Juha Pyykkö

– Täällä on pidetty myös Suomen suurimmat kantrifestarit. Kulisseissa on kuvattu useita tv-sarjoja, kuten Karjalan Kunnailla, ja sketsisarjoja Justimus ja Biisonimafia, Juha luettelee.

Teksti:Anna Tenhu
Kuvat:Timo Korhonen, YLE
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!