Vanhat sanonnat pannaan, koska ne loukkaavat vegaaneja!

Oho | 03.12.2018 19:28

Tappaa kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Sillit suolassa. Kuin päätön kana. Viedään kuin pässiä narussa. Monet ikivanhat sanonnat ja sananparret saatetaan pian asettaa pannaan, koska ne loukkaavat vegaaneja. Swansean yliopiston akateemikko arvelee, että veganismin suosion kasvu hävittää monet tutut sanonnat.

– Kun veganismi pakottaa meidät kohtaamaan ruoan alkuperän, tämä tietoisuuden lisääntyminen heijastuu epäilemättä kieleemme ja kirjallisuuteemme, tohtori Shareena Hamzah selittää: 

– Tietoisuuden lisääntyminen tuottaa uusia ilmaisumuotoja.

Normalisoivat väkivaltaa?

Eläinten oikeuksia puolustava PETA vaatii jo nyt, että eläinten vahingoittamiseen liittyvät ilmaisut tulisi korvata positiivisemmilla vaihtoehdoilla. Englanninkielinen ilmaisu "bringing home the bacon" täytyneekin tulevaisuudessa korvata suomalaisten versiolla "tuo leivän pöytään". Yhdeksi vaihtoehdoksi on esitetty myös "bringing home the bagels". Ilmaisun "munat yhdessä korissa" sijaan pitäisi kuulemma jatkossa käyttää ilmaisua "marjat yhdessä kulhossa". "Piiskata kuollutta hevosta" sijaan jatkossa sanotaan "ruokitaan ruokittua hevosta".

– Vaikka nämä sanonnat saattavat vaikuttaa viattomilta, niiden merkitys voi lähettää ristiriitaisia viestejä ihmisten ja eläinten välisestä suhteesta, ja ne voivat normalisoida eläimiin kohdistuvaa väkivaltaa, toteaa PETA lausunnossaan:

– Se, että oppilaat opetetaan käyttämään eläinystävällistä kieltä voi auttaa kultivoimaan positiivisia suhteita kaikkien elävien olentojen välillä. 

Lähde: Metro UK

Teksti:Seiskan toimitus
Kuvat:all over press
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!