fbq
Oho
08.07.2019 13:33
Teksti: Jenna Jylhä|Kuvat: Rex Features
Nainen myöntää käyttävänsä kokaiinia.
Vaarallista! Yhä useampi nainen laihduttaa kokaiinin avulla - näin englantilaiselle Sarahille kävi!
Oho
08.07.2019 13:33
Teksti: Jenna Jylhä|Kuvat: Rex Features

Englantilaisesta mainosalan työntekijä Sarahista kokaiini oli parempi kuin mikään dieetti tai laihdutuspilleri. Pari viivaa valkoista piristettä aamiaisen sijaan auttoi piti nälän loitolla, ja hän laihtuikin rajusti lyhyen ajan sisään.

Uuden ulkomuodon hintana oli Sarahin terveys ja parisuhde. Ikävä kyllä Sarah ei ole kovin ainutlaatuinen tapaus, sillä yllättävän moni on turvautunut kokaiiniin käyttöön laihdutuskeinona.

Huolestuttavan yleistä

Vuonna 2014 tehdyn brittitutkimuksen mukaan noin puolet kokaiinin käyttäjistä on naisia. Kyseessä on vaarallinen huumausaine, jonka käytöllä on huomattavia pitkäaikaisvaikutuksia. Silti se on monelle houkutteleva aine, sillä se latistaa ruokahalut ja kiihdyttää aineenvaihduntaa. Kokaiinipöllyssä itseluottamus on valheellisesti koholla.

Sarahin kohdalla tapa johti nopeasti riippuvuuteen. Kamaa kului päivittäin ja rahaa paloi satoja puntia viikossa.

- Vihasin nälän tunnetta, jos kielsin itseltäni ruoan. Kokaiini oli kuin oikotie laihuuteen ilman, että minun tarvitsisi tehdä mitään, hän tilittää The Sun-lehdessä.

Viiden kuukauden käytön jälkeen Sarah alkoi kärsiä suun limakalvon haavaumista ja verta vuotavista ikenistä. Sitten iskivät agorafobia ja mielialan ailahtelut.

- Poikaystäväni jätti minut, koska aloitin riitoja ilman mitään syytä ha ystäväni, jotka huomasivat mielialojeni heittelevän, ottivat minuun etäisyyttä, Sarah myöntää.

Vainoharhaiset ajatukset alkoivat piinata nuorta naista. 

- En tuntenut olevani turvassa edes kadulla kävellessäni. Huume sekoitti todellisuudentajuni ja tunsin olevani turvassa ainoastaan ollessani yksin kotona. Se paheni siihen pisteeseen, etten kestänyt muita ihmisiä. Olin ahdistunut ja vainoharhainen.

Vakavia seurauksia

Hyväntekeväisyysjärjestö Help4Addictionissa työskentelevä Nick Conn tietää, että itsetunto-ongelmien kanssa painivat nuoret naiset ovat erityisen alttiita kokaiinin houkutuksille.

- He ovat epävarmoja, he tuntevat painetta näyttää hyvältä, ja he tuntevat kokaiinin auttavan heitä. Todellisuudessa hinta, jonka he joutuvat tästä väliaikaisesta laastarista maksamaan, voi tehdä heistä masentuneita ja ahdistuneita.

Sarah pääsi koukusta

Kun Sarah päätyi asumaan takaisin äitinsä luon, hän lopetti kokaiinin käytön. Se on kuitenkin jättänyt häneen niin henkiset kuin fyysiset jälkensä.

- Kamppailen yhä sydämen tykyttelyn ja ahdistuksen kanssa. Ahdistuneisuus ja vainoharhaisuus voivat nousta stressaavina aikoina esiin. Olen varma, että se kaikki johtuu kokaiinin käytöstä. Se on vahingoittanut mielenterveyttäni peruuttamattomasti. En aio enää koskaan käyttää sitä, hän vakuuttaa.

Lähde: The Sun

Tilaa Seiskan uutiskirje! »