Tutkittu juttu: Älä nuku TV auki jos et halua lihoa!

Oho | 11.06.2019 19:33

Television ääreen nukahtaminen ei ole terveydelle hyväksi, sillä sen on todettu lisäävän liikalihavuuden riskiä. JAMA Internal Medicine-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan keinotekoiselle valolle yöaikaan altistuminen kohottaa riskiä etenkin naisilla.

Tutkimus

Yhdysvaltain ympäristöterveystieteiden laitoksen tutkimuksessa seurattiin 43 722 naista viiden vuoden ajan.

Seurantajakson aikana osallistujat antoivat tutkijoille tietoa painostaan, BMI:stään sekä altistumisesta keinotekoiselle valolle öisin. Tulokset osoittivat, että keinotekoiselle valolle yöaikaan altistuvien naisten riski ylipainoon sekä liikalihavuuteen kasvoi selvästi verrattuna osallistujiin, jotka eivät altistaneet itseään vastaanottimen valolle.

Naiset, jotka nukkuivat televisio päällä, kärsivät viiden vuoden jälkeen 22 prosenttia todennäköisemmin ylipainosta ja 33 prosenttia todennäköisemmin liikalihavuudesta. 

Syy vai seuraus?

Tutkijat muistuttavat, että keinotekoiselle valolle altistumineen nukkuessa saattaa heijastaa muita epäterveitä elintapoja, kuten liikunnan puutetta. Keinotekoisten valonlähteiden ja näyttöjen poistaminen makuuhuoneesta voi silti olla yksi tapa torjua liikalihavuutta.

- Tulokset ovat biologian kannalta järkeenkäypiä. Tiedämme, että myöhäinen valolle altistuminen viivästyttää vuorokausirytmiä. Tiedämme, että öinen valo vaikuttaa aineenvaihduntaamme tavalla, joka on yhdenmukainen metabolisen oireyhtymän kohonneen riskin kanssa, kommentoi professori Malcolm von Schantz Surreyn yliopistosta:

- Uudet havainnot eivät muuta neuvoja hyvästä unihygieniasta ja valon ja elektroniikan välttämisestä makuuhuoneessa, mutta ne alleviivaavat näiden neuvojen tärkeyttä.

Lähde: Metro UK

Teksti:Jenna Jylhä
Kuvat:Rex Features
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!