Hyppää pääsisältöön
Siri levittää seksismiä.

Tutkimus: Amazonin Alexa ja Applen Siri edistävät seksismiä!

Virtuaaliavustajat, kuten Amazon Alexa ja Applen Siri, edistävät seksismiä, paljastaa tutkimus. Naisen äänellä kommunikoivat henkilökohtaiset avustajat, joihin lukeutuvat myös Google Assistant ja Microsoftin Cortana, vahvistavat vahingollisia sukupuolistereotypioita siitä, että naiset ovat alistuvia ja valmiita sietämään huonoa kohtelua.

- Koska useimpien virtuaaliavustajien ääni on feminiininen, se lähettää signaalin, että naiset ovat… säyseitä avustajia, jotka ovat käytettävissä yhden napin painalluksella tai suorasukaisella äänikomennolla, kuten ”Hei" tai ”OK ”, UNESCO:n digitaalisessa kirjastossa julkaistussa raportissa todetaan:

- Virtuaaliavustajalla ei ole valtuuksia mihinkään muuhun, kuin mitä käskyttäjä siltä pyytää. Se kunnioittaa komentoja ja vastaa kysymyksiin niiden äänensävystä tai vihamielisyydestä riippumatta. 

Alistuvaa

Erityisen huolestuttavaa on se, että tekoäly antaa usein "sivuuttavia, latteita, tai pahoittelevia" vastauksia loukkauksiin, mikä vahvistaa uskomusta, että naiset ovat alistuvia ja ottavat solvaukset mukisematta vastaan.

- Applen ja Amazonin kaltaiset yritykset, joissa työskentelee ylivoimaisesti miespuolinen insinöörien työryhmä, ovat rakentaneet AI-järjestelmiä, joissa feminisoidut digitaaliset avustajat vastaavat verbaaliseen väkivaltaan pienellä flirtillä, raportissa kirjoitetaan.

Kehitysidea

Tutkijat esittävät, että tekoälyä pitäisi kehittää torjumaan sukupuolisyrjintää. He myös kehottavat yrityksiä miettimään uudelleen oletusarvoisesti feminiinisten virtuaaliavustajien valmistamista.

Yritykset ovat aiemmin puolustautuneet toteamalla, että kuluttajat pitävät enemmän naispuolisista virtuaaliavustajista. Raportissa todettiin kuitenkin, että valtaosa ihmisistä valitsee avustajalleen vastakkaisen sukupuolen äänen.

Lähde: New York PostUNESCO

Liity uuteen Seiska Klubiin ja lue mehukkaita julkkisuutisia, joihin pääset käsiksi vain Klubin jäsenenä! Rekisteröidy käyttäjäksi!


Teksti:
Jenna Jylhä
Kuvat:
Rex Features

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!