Hyppää pääsisältöön

Tutkijat opettivat hylkeen laulamaan: tältä kuulostaa Tuiki tuiki tähtönen - video!!

Väisty Lady Gaga, musiikkimaailman taivaalle on syttynyt uusi tähti. Skotlantilaiset tutkijat ovat opettaneet harmaahylkeen laulamaan kaikille tuttuja sävelmiä, kuten Tuiki tuiki tähtöstä.

St Andrewsin yliopiston tutkijat halusivat selvittää, kuinka hyvin eläimet voisivat menestyä vokalisaatioharjoituksissa. Taito on ratkaiseva kielen oppimisessa, mutta suhteellisen harvinainen eläinmaailmassa. Tutkijat opettivat kolmelle harmaahylkeelle, joita he olivat kasvattaneet niiden syntymästä saakka, eri melodioita ja formantteja. Tutkija Vincent Janikin mukaan hylkeet oppivat jäljittelemään omista äänistään rakennettuja sekvenssejä ja luomaan niistä melodioita. Lisäksi ne oppivat jäljittelemään ihmiskielen vokaaleja.

Yksi hylkeistä, Zola, oppi muun muassa Tuiki tuiki tähtönen-kappaleen sekä Star Warsin tunnusmusiikin.

– Olin hämmästynyt siitä, kuinka hyvin hylkeet jäljittelivät ääniä, joita soitimme niille. Imitaatio ei ollut täydellistä, mutta ottaen huomioon, etteivät äänet ole hylkeille luontaisia, olivat ne melko vaikuttavia, hehkuttaa johtava tutkija Amanda Stansbury:

– Tutkimus todella osoittaa, miten joustavaa hylkeiden vokalisaatio on.

Mutta vaikka hylkeet voivat oppia laulua muistuttavia ääniä, Janik muistuttaa, että kopioimisen ja ymmärtämisen välillä on suuri ero: 

– Tutkimuksemme osoittaa, että hylkeillä on kyky tuottaa ihmiskieltä. Se, voisikovatko ne ymmärtää sitä, olisi sitten seuraava kysymys.

Lähde: The Huffington Post


Teksti:
Jenna Jylhä
Kuvat:
YouTube

Katso Seuraavaksi

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!