Hyppää pääsisältöön
Tutkijat kouluttivat hyppyhämähäkin.

Tutkijat kouluttivat hämähäkin hyppäämään käskystä!

Jos haluat tottelevaisen, mutta erikoisen lemmikin, unohda koirat ja kissat. Miksi et hankkisi kotiisi hyvin koulutettua hämähäkkiä? Englantilaisten tiedemiesten on onnistunut opettaa hämähäkki hyppäämään käskystä.

Kim on Phidippus regius-lajiin kuuluva hämähäkki. Se on myös ensimmäinen hämähäkki maailmassa, joka osaa hypätä käskystä. Kim kykenee hyppäämään jopa kuusi kertaa oman kehonsa mittaisen matkan. Vertailun vuoksi, ihminen kykenee parhaimmillaankin hyppäämään vain noin puolitoista kertaa oman pituutensa.

Tiedemiehet eivät tosin kouluttaneen hämähäkkiä sen vuoksi, että siitä saisi hyvän lemmikin. Tutkijat toivovat, että hyppyhämähäkkien anatomian ymmärtäminen auttaisi insinöörejä suunnittelemaan tulevaisuudessa yhä  ketterämpiä mikrorobotteja.

Manchesterin yliopistossa työskentelevä tohtori Mostafa Nabawy tiimeineen opetti Kimin hyppelemään eri korkeuksia ja -etäisyyksiä laboratorioon varta vasten rakennetulla alustalla. Kimin hypyt kuvattiin ultranopealla kameralla, jonka lisäksi tutkijat ottivat hämähäkistä mikrotietokonetomografian, joiden perusteella sen jaloista ja kehosta tehtiin 3D-mallinnus.

Tutkijat havaitsivat, että Kim käytti erilaisia ​​hyppystrategioita riippuen sille annetusta haasteesta. Lyhyiden matkojen kohdalla se suosi nopeampaa, matalampaa liikerataa, joka käytti enemmän energiaa, mutta minimoi ilmassa vietetyn ajan. Näin ollen hyppy oli hallitumpi ja erityisen tehokas esimerkiksi saaliin nappaamiseen. Pidemmän etäisyyden hypyissä Kim valitsi hitaamman ja energiatehokkaamman hyppytavan.

– Tämä on hämmästyttävää, ja jos voimme ymmärtää tätä biomekaniikkaa, voimme soveltaa sitä myös muilla tutkimusaloilla, hehkuttaa tohtori Nabawy.

Lähde: Metro UK


Teksti:
Seiskan toimitus
Kuvat:
Seiskan toimitus

Suosituimmat

Ladataan sisältöä

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!