Hyppää pääsisältöön
Jotkut taudit tarttuvat suudellessa.

Tiesitkö, että suutelustakin voi saada sukupuolitaudin? Näin tunnistat oireet!

Suutelu on ihanaa, mutta kaikki eivät muista, että suukoistakin voi saada sukupuolitauteja. Herpes simplex-virus ja kuppa voivat voivat levitä syljen välityksellä. Tämä ei tarkoita, että suutelemisesta täytyy kokonaan luopua, mutta vaaroista on hyvä olla tietoinen. 

Herpes kirvelee ja kutiaa

Herpes simplex-virusta on kahta tyyppiä, HSV-1 ja HSV-2. Ensimmäinen tunnetaan paremmin huuliherpeksenä, eli yskänrokkona. HSV-2 taas tarkoittaa genitaaliherpestä.

Suun alueen herpes voi kuitenkin levitä sukupuolielimiin suuseksissä. Yhtä lailla, sukuelinten herpes voi myös tarttua suun alueelle. Herpes on yksi yleisimmistä sukupuolitaudeista ja kun tartunnan on kerran saanut, pysyy virus mukana eliniän. Kun henkilö on saanut tartunnan, virus voi pysyä latenttina vuosia, ennen kuin se alkaa oireilla. Siksi on myös tärkeää muistaa, että ihmiset voivat kantaa herpes-virusta myös tietämättään. Jos herpestä on syytä epäillä, kannattaa tarkkailla mahdollisia oireita, kuten kirvelyä ja kutinaa tartunta-alueella. Yleensä herpekselle tyypilliset rakkulat puhkeavat nopeasti muiden oireiden alettua.

Jos sinulla tai kumppanillasi on herpes, on olemassa lääkkeitä, jotka jossakin määrin ehkäisevät viruksen tarttumista.

LUE MYÖS: Henna Kalinaisella todella paha huuliherpes - rajut kuvat! Ei herkille!

Primääri kuppa helppo havaita

Kupalla tunnistetaan neljä eri vaihetta; primääri kuppa, sekundaarikuppa, piilevä kuppa ja tertiääri- eli myöhäiskuppa.

Primääri kuppa on helppo havaita, koska henkilöllä ilmenee yleensä haavaumia sukuelinten ja/tai suun ympärillä. Sekundaarikuppa aiheuttaa yleensä muitakin oireita, kuten kuumeilua ja pahoinvointia. Hoitamaton kuppa muuttuu piileväksi, jolloin henkilö on oireeton. Myöhäiskupan oireet ilmenevät usein vuosien kuluttua.

Hoitamaton kuppa voi johtaa muutoksiin eripuolilla elimistöä, muun muassa sydämessä ja aivoissa. Kuppa voi levitä ensimmäisissä vaiheissa suorassa kosketuksessa yhdynnässä, anaaliseksissä tai suuseksissä, tai jopa suutelemisen kautta. Valitettavasti ainoa varma tapa välttää tartunta, on pidättäytyä seksistä ja suutelusta kokonaan. Koska tämä ei ole usein realistinen vaihtoehto, kannattaa omaa riskiä pienentää kysymällä kumppanilta suoraan, onko tämä sukupuolitautien kantaja.

Jos kumppanin suun alueella näkyy haavaumia, on suukot viisainta jättää väliin.

Lähde: Women's Health


Teksti:
Seiskan toimitus
Kuvat:
Seiskan toimitus

Suosituimmat

Ladataan sisältöä

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!