Oho

Tiesitkö?! Näin hurjasti suomalaiset juovat kahvia – päivittäinen närästys helposti vältettävissä!

08.09.2020 17:03

Pitkälle on tultu sota-ajoista, jolloin säännöstellyn kahvin sijaan suomalaisten nauttima korvikekahvi paahdettiin sikurinjuuresta, lantusta, rukiista, ohrasta ja voikukan juuresta. Korvikkeen maku muistutti hieman nykyistä yrttiteetä.

Nykysuomalainen kuluttaa lähes kymmenen kiloa kahvia vuodessa, mikä vastaa noin viittä kupillista päivässä.

Koska kahvi on hieman hapanta, se saattaa aiheuttaa närästystä. Peräti yhdeksän prosenttia suomalaisista potee päivittäistä närästystä, ja lisäksi refluksitauti on Suomessa varsin yleinen sairaus.

Säännöllinen kahvinjuonti on useissa tutkimuksissa yhdistetty muun muassa pienentyneeseen diabeteksen ja maksasairauksien riskiin.
Säännöllinen kahvinjuonti on useissa tutkimuksissa yhdistetty muun muassa pienentyneeseen diabeteksen ja maksasairauksien riskiin.

Paahto ratkaisee

Kahvin happamuus riippuu kahvin laadusta ja paahdosta.  Suomalaisista 97 prosenttia valitsee vaaleapaahtoisen kahvin tumman sijaan. Vaaleapaahtoiset kahvit ovat hapokkaampia kuin tummapaahtoiset, ja esimerkiksi robusta-lajikkeet hapokkaampia kuin arabica-lajikkeet.

Usein ajatellaan, että vaaleapaahtoinen kahvi olisi tummapaahtoista vatsaystävällisempää, vaikka asia on päinvastoin. Jatkuva närästys saattaakin johtua liian hapokkaasta kahvivalinnasta.

Monen herkkävatsaisen kannattaisikin kokeilla tummapaahtoista kahvia.

Vaaleapaahtoisesta kahvista ei tule tummempaa lisäämällä kahvimittoja, päinvastoin, liika-annostelu kitkeröittää kahvin.
Vaaleapaahtoisesta kahvista ei tule tummempaa lisäämällä kahvimittoja, päinvastoin, liika-annostelu kitkeröittää kahvin.

Kaatumisetkin kuriin

Suomalaistutkimuksen mukaan kolmesta viiteen kuppia kahvia päivittäin juovilla eläkeläisillä on noin 60 prosenttia pienempi riski saada dementia kuin kahvia karttaneilla ikätovereilla.

Kahvinjuonti ei tutkimusten mukaan myöskään lisää sydän-, verisuoni- eikä syöpätautien riskiä. Kahvia juovat saattavat säästyä myös kaatumisilta muita todennäköisemmin.

Tulosten perusteella päivittäin ainakin kupillisen kahvia juoneilla kaatuminen oli noin neljänneksen harvinaisempaa kuin niillä, jotka eivät juoneet kahvia päivittäin.

Ei tiedetä, mikä kahvin juomisessa ehkäisisi kaatuilua, mutta kahvi ja kofeiini voivat parantaa tarkkaavaisuutta ja lyhentää reaktioaikaa, mitkä voisivat auttaa kaatumisen välttämisessä. Kahvi saattaa myös ehkäistä sairauksia, jotka altistavat kaatuilulle.

Teksti:Anna Tenhu
Kuvat:Adobe Stock
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!