Katso kuvat!

Tässä ovat Suomen erikoisimmat matkakohteet! Kurikassa sijaitsevalla kivellä kusinen historia, Mikkelissä vastaveto lappalaisten joulupukkirahastukselle – kuvat!

Oho | 02.01.2021 19:04

Suomi on mainio matkailumaa, eikä tarvitse lähteä merta edemmäs aistimaan vaihtoehtokulttuuria ja ainutlaatuisia nähtävyyksiä.

Painajaisia patsaspuistossa

PAtsaat

Parikkalan patsaspuisto lienee tuttu lähes kaikille suomalaisille. Edesmenneen taiteilija Veijo Rönkkösen tehtailemat, monimutkaisiin jooga-asentoihin vääntyneet patsaat, niiden irvistävät tekohampaat ja möllöttävät lasisilmät piirtyvät mielen sopukoihin, ja palaavat kerta toisensa jälkeen painajaisissa takaisin.

Tulin ulos Kuapista!

Kuappi

Iisalmessa sijaitsee maailman pienin ravintola Kuappi, johon mahtuu kerrallaan sisään kaksi asiakasta ja tarjoilija. Kahdeksan neliömetrin mattolaiturissa tunnelma on intiimi ja palkinto vierailusta on diplomi.

Turun jumikulaari

Funikulaari

Turun funikulaari eli vinohissi veivaa Kakolanrinteen etelärinnettä edestakaisin ja kyytiin pääsee vieläpä ilmaiseksi. Vanhan ajan puhelinkoppia muistuttava tötterö herätti valtakunnan laajuista hilpeyttä valmistuessaan. Jumikulaariksi ristitty vekotin ei muistuttanut lainkaan havainnekuvaansa, eikä se suostunut liikkumaan.

Perämoottori poikinensa

Tirmolaisen perämoottorigurun Nils ”Nisse” Häggblomin venevajassa on Suomen laajin perämoottorimuseo. Nissen sadat perämoottorit ovat keräilykappaleita vuosikymmenten varrelta. Kokoelman laajuus johtuu Nissen mukaan siitä, että hän ei ole kehdannut sanoa ”ei”, kun perämoottoreita on hänelle tarjottu.

Tartu hanuriin Ikaalisissa

Harmonikkamuseo

Matkusta Ikaalisiin, ja tartu tiukasti museohanuriin. Suomen Harmonikka Instituutin ylläpitämässä hanurimuseossa Akordiassa on esillä lähes sata historiallista haitaria. Kokoelmassa on kaikki tärkeimmät suomalaiset viisirivisten harmonikkojen yli 30 vuotta vanhat mallit joitakin harvinaisia poikkeuksia lukuun ottamatta.

Friitalan nahkaliuku

Friitala

Friitalan Nahkatehtaan historiasta kertovassa museossa saat tietää kaiken ja vähän liikaakin nahasta. Liu’u siis nahkapöksyihisi ja fiilistele nahkapukeutumisen historiaa koko hiostavan haarakiilasi edestä.

Laihialainen reikäkauha

Nuukuurenmuseo

Laihian Kotiseutu- ja Nuukuurenmuseo on hulvaton kohde kaikille oman elämänsä saitureille. Esillä on muun muassa reikärauha ja yksiviisarinen kello, ja näyttelyn esineet ovat kaikki kuta kuinkin loppuun ajettuja, ja ne ovat esillä itseironisessa valossa. Nykypäivänä museo on trendikäs, sillä sieltä saa ideoita päästäkseen eroon kertakäyttökulttuurista.

Kuninkaan kusikivi koristaa Kurikkaa

Kusikivi

Kuninkaallinen “kusikivi” on historiallinen nähtävyys Miedon kylässä Kurikassa. Perimätiedon mukaan Ruotsin kuningas Aadolf Fredrik ja kuningatar Loviisa Ulriika pysähtyivät kyseisen siirtolohkareen luona 1750-luvulla ja tekivät tarpeensa kiven takana suojassa. Kiveä koristaa muistolaatta, joka kertoo kiven kusisen tarinan.

Sillilläkin on historiansa

Sillimuseo

Sillimuseo Rymättylässä on tuoksuja täynnä. Silliperinnekeskus Dikselissä pääsee tutustumaan sillikalastuksen historian salaisuuksiin. Dikseli sijaitsee sillilaivaston kotisatamassa ja sitä hoitaa Röölän kylätoimikunta ry.

Kissa-kani pingviininä

Eläintäyttämö

Häggin Eläintäyttämö-museo Asikkalassa takaa painajaiset pitkäksi aikaa. Täyttämön perustaja, agronomi Leopold G. Hägg, aloitti eläintentäytön 12-vuotiaana vanhan metsänhoitajan opastuksessa. Jos ei kierosilmäinen Kurre-orava käpy suussaan pysäytä verisuonia, viimeistään pingviiniä esittävä kissan- ja kanin risteytys tekee sen.

Pala Italiaa

Gondoli

Suomen Italiasta, Valkeakoskelta löytyy aito venetsialainen gondoli. Myllysaaren museon gondolin on Valkeakoskelle hankkinut vuorineuvos Juuso Walden vuonna 1963, kun paikkakunnalla valmistauduttiin Teollisuus- ja maatalousnäyttelyyn, jonka kutsuvieraille Walden halusi tarjota ikimuistoisen elämyksen.

Roomalainen rotkokylpy

Suomen Roomassa, Tampereella, sijaitsee Suomen ainoa roomalainen kylpylä. Teollisuusneuvos Sixtus Syrjänen aloitti 1930-luvulla antiikin kulttuurista innostuneena kylpylän rakentamisen lammen lähteestä pulppuavan veden ympärille. Ikävä kyllä, vettä ulottui parhaimmillaankin vain polviin ja kivikyhäelmä heinittyi ennen aikojaan. Sixtuksen kylpylän rauniota voit ihastella Porin radan ja Epilänradan välisessä rotkossa.

Suomen Eiffel

Ii on Suomen Pariisi, sillä ainakin siellä on Suomen oma Eiffel-torni. Kestilän sahan piippu kohoaa keskellä metsää, ja sen hoidosta vastaava Ii-seura on uhonnut, että tämä kärjestään valaistu betonijorma saa pojottaa pystyssä vaikka maailman tappiin asti muistomerkkinä 1800-luvun lopun höyrysahasta.

Kylve turvesuolla

Nummijärvellä on kyläaktiivi Erkki Kalliomäen turvesuolle kyhäämä keidas Kammikylä, jossa mikään paikka ei ole suorassa. Erkin luvalla pääsee myös saunomaan ja pulahtamaan turvelähteeseen rummunrakennuskurssista puhumattakaan. Suolla asuu Ruuhinevan Jeeromi, jonka voi tavata kuljeksimasta kylän ympäristöstä.

Elämää juoksuhaudassa

Juoksuhauta

Kalervo ja Teija Kaarteen omakotitalon kellarissa on Juoksuhauta-museo. Lohjan Virkkalassa sijaitsevassa sotahistoriamuseossa saa kokea, miltä tuntuu istua korsussa ilmahyökkäyksen aikana. Spoilerina kerrottakoon, että Kalervo on ilotulitteiden maahantuoja.

Joulupukin kesämökki

Kesämökki

Mikkelissä turhauduttiin, kun lappalaiset rahastavat joulupukilla. Kekseliäät savolaiset keksivätkin väittää, että pukki kesälomailee yhdellä Suomen suurimmista mökkipaikkakunnista. Joulupukin kesämökki sijaitsee Kenkäveron tiluksilla, ja luonnollisesti Pukkia ei kesäparrassaan tunnista. Huhujen mukaan hän kykkii Kenkäveron kasvimaalla Havaiji-paidassa ja crockseissa.

Teksti:Anna Tenhu
Kuvat: Sari Flygare,Visit Turku, Parikkalan Patsaspuisto, Nahkamuseo, Suomen harmonikkamuseo, Kalervo Kaarre, Myllysaaren museo, Koskenkorvan Trahteeri, Häggin Eläintäyttämö, Pihla Liukkonen, Silliperinnemuseo Dikseli, Olli Väisänen
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!