Satu Vähätalo

Taloushuolet veivät terveyden! Seiska tuo iloa konkurssin tehneen Satu Vähätalon elämään – ”En nauranut moneen kuukauteen”

Oho | 16.11.2020 15:23

Legendaarisen tanssipaikka Merikievarin pitkäaikainen yrittäjä Satu Vähätalo, 39, joutui tekemään viime joulukuussa raskaan päätöksen. Laskupino pöydällä kasvoi, eikä kaikkensa antanut yrittäjä enää selvinnyt siitä. Oli pakko luovuttaa.

– Meillä meni vuosi vuodelta huonommin, mutta olin aina vain yrittänyt löytää sen seuraavan oljenkorren. Yhtään kiveä en jättänyt kääntämättä. Lopulta tajusin, että en voi jatkaa elämääni niin, että sydän kipeänä odotan mitä postilaatikosta seuraavaksi tulee, Satu huokaa.

Kun yrittäjä vei konkurssihakemuksen käräjäoikeuteen, hän itki koko matkan. Koronapandemian puhjettua Satu on ollut kuitenkin tyytyväinen päätökseensä.

Konkurssi muutti Sadun elämään. – Jäin täysin tyhjän päälle, olen joutunut tinkimään joka asiasta. Olin sairauslomalla kuukausia, matto vedettiin pois alta.
Konkurssi muutti Sadun elämään. – Jäin täysin tyhjän päälle, olen joutunut tinkimään joka asiasta. Olin sairauslomalla kuukausia, matto vedettiin pois alta.

Lue lisää: Legendaarisen tanssipaikka Merikievarin konkurssin tehnyt yrittäjä Satu Vähätalo: Velkaa jäi omakotitalon verran!

Kaipasin isän tukea

Satu oli haaveillut Merikievarin yrittäjyydestä 18-vuotiaasta lähtien. Nuoren tytön kävi sääliksi hieman rapistunutta tanssilavaa, jossa koivua kasvoi seinistä läpi. Hänen isänsä tiesi tyttärensä haaveesta, mutta ei koskaan kannustanut siihen.

– Hän varmasti arvasi, miten raskasta tanssipaikan pitäminen olisi. Isäni kuoli täysin yllättäen vuonna 2012, hieman ennen kuin tein kaupat Merikievarista. En pääse siitä varmasti koskaan yli, olisin tarvinnut isääni monta kertaa tässä vuosien varrella.

Merikievarilla oli Sadulle myös henkilökohtainen merkitys.

– Isoisäni kuoli sinne tanssilattialle vuonna 1985 Tulipunaruusujen soittaessa. Tavallaan tuntui aina, että siellä olin pappaa lähellä, ja hän katsoi minun perääni.

– Olen todella kiitollinen perheelleni ja ystävilleni kaikesta tuesta. Ilman heitä en olisi jaksanut, Satu sanoo.
– Olen todella kiitollinen perheelleni ja ystävilleni kaikesta tuesta. Ilman heitä en olisi jaksanut, Satu sanoo.

Terveys meni

Vuosien varrella Merikievarissa esiintyi eturivin tanssibändejä ja tähtiä Cheekistä lähtien. Satu on iloinen, että sai olla aitiopaikalla seuraamassa heidän esiintymistään.

Rainer Frimanin jäähyväiskeikka vuosi sitten marraskuussa oli minulle tosi tärkeä.

– Minulta kysyttiin, milloin on seuraavat tanssit. Sanoin, että nämä saattavat olla myös minun jäähyväistanssini. Siinä tuli vain sellainen tunne, vaikka en ollut päättänyt mitään.

Vuosien taloushuolet ja pelko tulevaisuudesta vaikuttivat myös Sadun terveyteen. Vuonna 2015 hän masentui ja sairastui työuupumukseen, mutta yrittäjä ei voinut jäädä sairauslomalle.

– Olin silloin siinä pisteessä, että en edes nauranut moneen kuukauteen. Kulut pyörivät, mutta paikka oli tyhjä.

 Seiska toi talousongelmien kanssa painivalle yrittäjälle iloa elämään ruokatarpeiden avulla.  – Kiitos niin paljon, Satu sanoi kyyneleet silmissä.
Seiska toi talousongelmien kanssa painivalle yrittäjälle iloa elämään ruokatarpeiden avulla.  – Kiitos niin paljon, Satu sanoi kyyneleet silmissä.

Lue myös: Huumekohussa ryvettyneen Jari Sillanpään keikasta nousi kohu – legendaarista tanssipaikkaa pyörittänyt Satu Vähätalo perustelee päätöstään: ”Halusin työllistää bändiä”

Elämä jatkuu

Lokakuussa Satu sai helpottavia uutisia. Merikievari oli viimein myyty, ja paikalle tulee nyt matkailutila.

– Ihanaa, että löytyi jatkaja eikä paikka jää näivettymään. Olen käynyt tyhjentämässä Merikievarin viimeisistäkin tavaroista. Monet itkut on itketty, kun olen samalla käynyt elämääni läpi. Vaikka kulunut vuosi on ollut henkisesti ja taloudellisesti raskasta, katsoo Satu luottavaisesti tulevaisuuteen.

– Aloitan Cambridge-valmentajaksi kouluttautumisen, ja lisäksi alan myydä ja markkinoida itsepuolustuskursseja.

– Päivä kerrallaan mennään. Jos näin nelikymppisenä oppisi viimein vähän nauttimaankin elämästä, eikä vetäisi kaikkea aina vaikeimman kaavan kautta.

Teksti:Kirsi Pöllänen
Kuvat:Timo Korhonen
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!