fbq
Oho
08.11.2019 09:33
Teksti: Jenna Jylhä|Kuvat: Rex Features
Mies pelkää aivojensa puolesta.
Tällainen on elävän kuolleen oireyhtymä
Oho
08.11.2019 09:33
Teksti: Jenna Jylhä|Kuvat: Rex Features

48-vuotias Graham hakeutui lääkärin puheille, sillä hän pelkäsi aivojensa kuolleen. Miehellä diagnosoitiin Cotardin oireyhtymä, joka tunnetaan englanninkielessä tuttavallisemmin nimellä Walking Corpse Syndrome. Se on harvinainen  mielenterveyshäiriö, josta kärsivä henkilö luulee olevansa aivokuollut. Erikoinen tapaus esiteltiin lääketieteellisessä CORTEX-lehdessä.

Graham tiedosti, että hän kykeni yhä ajattelemaan, muistamaan ja kommunikoimaan. Siitä huolimatta hän oli vakuuttunut siitä, että vaikka hänen kehonsa oli yhä elossa, olivat hänen aivonsa kuolleet. Ajatus oli saanut alkunsa sen jälkeen, kun vaikeasti masentunut Graham oli yrittänyt itsemurhaa sähköiskun avulla. Uskomus oli niin voimakas, että Graham tunsi tarvetta pysytellä jatkuvasti hautausmaan lähettyvillä. Erään kerran mies oli pysytellyt hautausmaalla niin kauan, että poliisin piti tulla hakemaan hänet kotiin.

Uutta tietoa Cotardin oireyhtymästä kärsivien aivoista

Kun Graham hakeutui vihdoin lääkäriin, hänen aivoistaan otettiin PET-kuva, joka paljasti metabolisen aktiivisuuden olevan epänormaalin alhainen verrattuna terveisiin aivoihin. Yksi Grahamin lääkäreistä totesi, että niin alhaista aivotoimintaa nähdään yleensä vain nukutetuilla potilailla. Hän oli yllättynyt, että Graham kykeni kävelemään ja puhumaan.

Grahamin aivoista kuva on auttanut lääkäreitä ymmärtämään, miksi Cotardin oireyhtymästä kärsivät ihmiset kokevat, etteivät he ole enää hengissä. Vaikuttaa siltä, että aivot ovat periaatteessa unessa, vaikka keho liikkuu ja suorittaa toimintoja. 

Raportin mukaan Graham on pystynyt psykiatrisen hoidon ja lääkityksen jälkeen palaamaan suhteellisen normaaliin elämään.

Lähde: Fox News