fbq
Oho
02.10.2017 22:25
Teksti | Kuvat: Seiskan toimitus
Söisitkö meduusoita?
Söisitkö meduusoita pelastaaksesi planeettamme?
Oho
02.10.2017 22:25
Teksti | Kuvat: Seiskan toimitus

Haluaisitko pelastaa planeettamme luopumatta yksityisautoilusta tai lihansyönnistä? Mitäpä, jos lisäisit ruokavalioosi meduusoita?

Ilmastonmuutos tekee vesistä entistä lämpimämpiä, mikä houkuttelee paitsi uimareita, myös meduusoita. Välimeren meduusapopulaatio on ollut kasvussa jo pitkään, mutta tilanne räjähti käsiin vuonna 2015, kun Suezin kanavaa laajennettiin.

Nyt meduusat terrorisoivat paitsi rantalomailijoita, myös muita mereneläviä. Meduusat valtaavat aluetta siihen tahtiin, että ne saattavat pian saattaa muita eliöitä sukupuuttoon.

Meduusat voivat laskea mereen jopa 45 000 munaa päivässä, jonka lisäksi ne kykenevät kloonaamaan itsensä. Ongelma ei koske ainoastaan Italiaa, sillä Israel menettää Välimeren rannikolla meduusoiden takia vuosittain yli 30 miljoonan euroa matkailutulot.

Vuonna 2013 meduusat pakottivat ydinvoimalan sulkemaan ovensa Ruotsissa.

Salenton yliopiston zoologian professori, Stefano Piraino, väittää, että ainoa vaihtoehto selvitä meduusainvaasioista on syödä niitä. Piraino uskoo, että ilmastonmuutos ja liikakalastus pakottavat italialaiset sopeutumaan uudenlaiseen ravintoon, eli meduusoihin. 

Piraino on käynnistänyt Go Jelly-projektin, joka pyrkii esittelemään meduusat meren ehtymättömänä, hyytelömäisenä herkkuna. Projektin vetäjät uskovat, että paikallisesti tuotettua ruokaa suosivat italialaiset saattaisivat oppia hyödyntämään meduusoita ruokanaan. Muualla maailmassa niin on jo tehty.  Japanilaiset tarjoilevat meduusaa sashimin muodossa, ja kiinalaiset ovat syöneet meduusoita jo vuosituhansien ajan.

Lähde: The New York Times