Katso kuvat!

Shetlanninponiori on saanut yli 140 jälkeläistä eikä ikinä tarvinnut eläinlääkäriä: ”Syö myslimössöä!”

Oho | 09.08.2020 13:21

Ivrig-ori on jo 42-vuotias, ja se on tiettävästi Suomen vanhin poni.

Omistaja Kirsi Lehtonen kertoo, että Ivrig muutti Ruotsista Suomeen neljävuotiaana vuonna 1982. Tyypillisesti shetlanninponit eivät elä 30 ikävuotta vanhemmiksi, joten Ivrigin pitkä ikä on varsin poikkeuksellinen.

Ivrigin säkäkorkeus on vain 92 senttiä, eikä sillä ole koskaan ratsastettu. Sen sijaan se on tehnyt kunnioitettavan uran jalostusorina.

poni

– Aktiivisimpina vuosinaan se saattoi astua jopa 30 tammaa vuodessa, mikä on aika paljon noin pieneltä ponilta, omistaja kehuu.

Lisäksi Ivrigillä on runsaasti näyttelymenestystä. Se on muun muassa kerännyt kiitosta näyttävästä ravistaan ja hienosta rakenteestaan. Viimeksi poni kilpaili komeudellaan pari vuotta sitten.

poni

Aktiviinen ori on saanut yli 140 jälkeläistä, joista osa alkaa olla jo vanhoja. Kuvaavaa on, että jopa Ivrigin lapsenlapsiakin on ehtinyt jo nukkua pois.
Moni tallin vieraista onkin katsonut silmät pyöreinä, kun ponivanhus yhä temmeltää aitauksessaan.

– Ivrig ei ole tarvinnut koskaan eläinlääkäriä, eikä sillä ole ollut edes shetlanninponeille tyypillisiä vaivoja, kuten kaviokuumetta, vaikka se onkin aika pullea kaveri.

poni

Aktiivisten siitosvuosien jälkeen Ivrig ottaa nyt rauhallisemmin. Eläkeläisponin päivät sujuvat leppoisasti omassa tarhassa, jossa se voi seurata rauhassa, mitä tallilla tapahtuu. Omistajan mukaan ponin korkea ikä vaikuttaa lähinnä syömiseen.

– Ivrigin hampaat ovat iän vuoksi vähän pehmenneet, ja se syö vähän kerrallaan. Lisäksi sillä alkaa olla jo hieman hämäräsokeutta. Pikkuorin ruoka on pehmeää myslistä, puurosta ja rehuista tehtyä mössöä. Heinät ovat sen suulle liian kovia.

poni

Ivrig, lempinimeltään Iffe, syö monta kertaa päivässä, ja sillä on vesi- ja ruokakaukalo jatkuvasti saatavilla.

– Yritämme tehdä Iffen loppuajasta niin mielekästä kuin mahdollista. Se on ollut koko elämänsä niin verraton mielenvirkistäjä meille kaikille.

Lue myös: Ohhoh, tässä on 42-vuotias Ivrig, Suomen vanhin poni – katso video!

Teksti:Carmen Heikkilä
Kuvat:Matti Matikainen
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!