Oho
Texasin vankiloissa kielletään kirjallisuutta.

Shakespeare kiellettiin vankilassa - Hitlerin Mein Kampf sallitaan yhä!

06.12.2017 15:37

Shakespearen sonetit on kielletty Texasin vankiloista. Myös Monty Pythonin Big Red Book ja lastenkirja Where's Waldo ovat päätyneet kiellettyjen kirjojen listalle. Mein Kampf on kuitenkin yhä sallittu.

Teksasin vankilajärjestelmässä on vähintäänkin erikoinen sääntölista sille, millaista kirjallisuutta vangit saavat lukea. Muun muassa Shakespearen sonetit on kielletty osavaltion 150 000 vangilta, sillä ne "sisältävät kuvia alastomista lapsista". Myös Monty Pythonin Big Red Book on kielletty alastomuuden takia. Where's Waldo sisältää kiellettyjä tarroja, kun taas taloustieteilijä Steven D. Levittin teoriakirja Freakonomics saattaa aiheuttaa "häiriökäyttäytymistä". Myös Alice Walkerin Pulitzer-palkittu romaani, The Color Purple, on kielletty, koska siinä kuvataan insestiä. Vankila on kieltänyt kaiken kaikkiaan noin 10 000 teosta.

Täysin selittämättömästä syystä vankila kuitenkin sallii Adolf Hitlerin antisemitistisen Mein Kampfin. Myös entisen Ku Klux Klan-johtohenkilön, David Duken teokset ovat vangeille sopivaa luettavaa.

– Mein Kampf ei ole ristiriidassa sääntöjemme kanssa, vahvistaa Teksasin rikosoikeuden laitos TDCJ:n apulaispäällikkö Jason Clark.

Jotkut kirjoista on kielletty niiden alastomuutta tai väkivaltaa kuvaavan sisällön takia. Myös kirjat, joissa neuvotaan huumeiden tai aseiden valmistamista, ovat kiellettyjä. Lisäksi erittäin kookkaat sidokset on kielletty, sillä niitä voidaan käyttää kiellettyjen aineiden tai esineiden salakuljettamiseen. Tietokirjojen puolestaan pelätään auttavan vankeja vankilapaon suunnittelussa. Texas Civil Rights-projektin raportti vuodelta 2011 kuitenkin toteaa, että "monet TDCJ:n sensuuripäätökset ovat outoja", ja jotkut niistä suorastaan "salamyhkäisiä" ja "perustuslain vastaisia".

Lähde: The Huffington Post

Teksti: Seiskan toimitus
Kuvat: Seiskan toimitus

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!