Hyppää pääsisältöön
Selfien ottaminen voi aiheuttaa kohtauksen epilepsiapotilaalla.

Selfiessä piilee epilepsiavaara!

Selfiet saattavat aiheuttaa kohtauksia epilepsiaa sairastavilla ihmisillä.

Lääketieteellisessä Seizure-lehdessä julkaistu tutkimus havaitsi "uudenlaisen valoherkkyystapauksen", joka liittyi selfieiden ottamiseen. Valoherkkyyttä on todettu osalla epilepsiaa sairastavista potilaista, ja esimerkiksi välkkyvät valot saattavat aiheuttaa kohtauksen.

Uusi löydös tehtiin, kun tutkijat tarkkailivat teini-ikäistä tyttöä kolme päivää kestäneessä EEG-kokeessa. Tutkijat huomasivat epileptiseen kohtaukseen liittyvää aktiivisuutta aivoissa aina, kun tyttö otti itsestään selfieitä. He arvelivat syypääksi joko kameran salamaa, tai punasilmäisyyden poistamiseen tarkoitettua, vilkkuva LED-valoa. Tutkijat arvelevatkin, että tällaisten valojen käyttäminen saattaisi pahimmillaan käynnistää epilepsiakohtauksen joillakin potilailla.

– Jo ennestään on olemassa paljon tietoa siitä, että selfiet voivat tietyissä olosuhteissa olla vaarallisia, koska ihmiset eivät pysähdy ajattelemaan, sanoo tutkimusta johtanut tohtori Paula Brna:

– On jopa raportteja ihmisistä, jotka ovat ottaneet selfieitä ajaessaan. Jos epilepsiakohtaus iskee ratin takana, on kyseessä potentiaalinen katastrofi.

On kuitenkin syytä huomioida, että tutkimuksessa tarkkailtiin ainoastaan yhtä potilasta, joten lisää tutkimuksia tarvitaan, ennen kuin selfieiden ja epilepsiakohtauksien välinen yhteys voidaan todistaa. 

Lähde: Metro UK


Teksti:
Seiskan toimitus
Kuvat:
Seiskan toimitus

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!