Hyppää pääsisältöön

Ruokavinkki: Kokeile tätä 4000 vuotta vanhaa reseptiä!

Moni varmasti pitää omassa perheessä sukupolvesta toiseen valmistettuja perinneruokia historiallisina, mutta kulinaariseen historiaan perehtyneet tutkijat lyövät sukureseptit laudalta. Kansainvälinen tutkijaryhmä on valmistanut ruokaa maailman vanhimpien tunnettujen reseptien mukan. Muinaiset ohjeet ovat peräisin Yalen yliopiston Babylonian kokoelmasta ja niihin kuuluu muun muassa neljä tuhatta vuotta vanha lammaspataresepti.  

– Lihaa käytetään. Valmista vesi. Lisää hienorakeista suolaa, kuivattuja ohrakakkuja, sipulia, persialaista salottisipulia ja maitoa. Murskaa ja lisää purjo ja valkosipuli, reseptissä ohjeistetaan.

Tutkijat halusivat herättää reseptit henkiin saadakseen paremman käsityksen menneiden aikojen kulttuurista makujen kautta.  Kivilaatoille kirjoitetuista resepteistä kolme on peräisin vuodelta 1730 eKr. ja neljännen arvellaan olevan noin tuhat vuotta nuorempi. Reseptit käänsi Harvardin assyriologian asiantuntija Gojko Barjamovic.

– On kuin yrittäisit rekonstruoida musiikkikappaletta; yksi nuotti voi muuttaa kaiken, hän selitti. 

Kaikki kivilaatat ovat peräisin Mesopotamian alueelta. Nykyään alueelle sijoittuu osia Irakista, Syyriasta ja Turkista. Asiantuntijat olivat hämmästyneitä siitä, että muinaisissa resepteissä oli havaittavissa yhtäläisyyksiä alueen nykyiseen ruokakulttuuriin.

– Olin todella yllättynyt huomatessani, että muhennos, joka on kuuluu perusruokiin tämän päivän Irakissa, kuului pöytään jo muinaisina aikoina... On todella kiehtovaa nähdä, kuinka tällainen yksinkertainen ruokalaji, josta on olemassa äärettömiä muunnoksia, on säilynyt muinaisista ajoista nykypäivään, kulinaarisen historian asiantuntija Nawal Nasrallah hehkutti BBC:lle.

Lähde: BBCNew York Post

Älä missaa päivääkään! Tilaa Seiskan uutiskirje ja saat kuumimmat julkkisuutiset sähköpostiisi joka aamu klo 10 täysin ilmaiseksi.


Teksti:
Jenna Jylhä
Kuvat:
YouTube

Katso Seuraavaksi

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!