Hyppää pääsisältöön
seija hellberg ja tytär

Rattijuoppo aiheutti Seijan puolison kuoleman ja ajoi Seijan köyhyyteen: Menetin lähes kaiken!

Kajaanilaisen Seija Hellbergin, 71, maailma romahti viime kesänä. Tavallisena elokuisena päivänä kohtalo yhytti hänet ja hänen miehensä Jaakon, 67, arkisella automatkalla.

– Ajoimme Jaakon kanssa kotoa Otanmäestä Kajaania kohti. Näimme, että vastaan tulevan auton täyteen lastattu peräkärry heittelehti holtittomasti, Seija muistelee viimekesäisiä tapahtumia.

Peräkärryn kiinnitys petti

Hellbergien kauhuksi puutavaralla lastattu peräkärry irtosi vastaantulevasta autosta. Se tuli heidän kaistalleen ja osui autoon.

– Peräkärryssä olleet pitkät laudat syöksyivät sisälle, ja suistuimme tieltä. Auto lensi ojan kautta päin puuta, ja moottori alkoi savuta. Apua tuli paikalle nopeasti, mutta kukaan ei uskaltanut lähestyä savuavaa autoa, Seija muistelee.

– Mieheni veti viimeisillä voimillaan minut turvaan autosta ja romahti vaikeasti hengittäen tien varteen levinneen puukasan päälle.

Poliisille oli tehty ilmoitus heittelehtivästä peräkärryllisestä autosta jo tovi ennen kohtalokasta kolaria, mutta kuljettaja oli onnistunut jatkamaan matkaansa ilman pysäytystä onnettomuuspaikalle asti. Onnettomuuden aiheuttaneen miehen verestä löytyi 0,7 promillea alkoholia.

seija hellberg

Viikkoja sairaalassa

Pariskunta kiidätettiin onnettomuuspaikalta ambulanssilla Kainuun keskussairaalaan. Seija oli onnettomuuden jälkeen sairaalassa kolme viikkoa. Luustovammat ja sisäiset laskimovuodot vaivaavat häntä vielä pitkään, ehkä lopun ikää.

Jaakolle kävi kuitenkin huonommin. Haastattelussa äitinsä tukena mukana oleva Jaakon ja Seijan tytär Mervi, 48, kertoo isän kohtalosta.

– Isä joutui viikoiksi teho-osastolle. Hänen vointinsa alkoi jo kohentua, mutta sitten täysin yllättäen sunnuntaiaamuna 28. elokuuta isä kuoli sairaalassa, Mervi-tytär kertoo.

– Kävimme vielä lauantai-iltana katsomassa Jaakkoa, mutta ne olivatkin sitten hyvästit. Vastaan tullut rattijuoppo vei tästä maailmasta hyvän miehen, joka oli aina valmis auttamaan muita, Seija sanoo murtuneena.

Jo toinen rattijuoppous

Elokuinen kolariajo oli vuoden sisällä jo toinen kerta, kun kyseinen kuljettaja jäi kiinni rattijuopumuksesta. Hänen ajokorttinsa oli kuitenkin rattijuopumushistoriasta huolimatta voimassa kolaripäivänä.

Miestä syytettiin ensin rattijuopumuksen lisäksi törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta sekä kuolemantuottamuksesta. Myöhemmin syyte lieveni rattijuopumukseen ja liikenneturvallisuuden vaarantamiseksi, sillä Jaakon kuolema kirjattiin luonnolliseksi.

– Ennen onnettomuutta voimissaan ollut Jaakko vietiin suoraan kolaripaikalta sairaalaan, ja sinne hän myös kotona välissä käymättä kuoli. Selväähän se on, ettei hän olisi noin vain kuollut, jos kolaria ei olisi tapahtunut, Mervi-tytär pohtii päätään puistellen.

Rattijuopumuksesta tuomittu 68-vuotias kuljettaja ei itse loukkaantunut kolarissa, ja hän on tiettävästi saanut ajokorttinsakin jo takaisin.

– Emme voi käsittää, miten tällainen mahdollista, huokaavat Seija ja Mervi kuin yhdestä suusta.

Jaakko auttoi naapureita

Kainuussa koko ikänsä asunut pariskunta eli aktiivista elämää ennen kohtalokasta auto-onnettomuutta. Jaakko oli metsien mies ja rakasti luontoa. Aviopari teki myös silloin tällöin matkoja Helsinkiin. Reissurahat hankittiin marjoja poimimalla.

– Onnettomuutta edeltäneenä päivänä kauppareissulla haaveilimme vielä yhteisestä Helsingin-matkasta, Seija kertoo.

Jaakko oli pariskunnan lähipiirissä ainoa, jolla oli auto. Hän antoi kyytiapua myös naapureille, sillä liikkuminen Kainuussa ilman autoa on hankalaa.

– Auto meni onnettomuudessa tietysti lunastuskuntoon, joten meillä oli todellisia vaikeuksia saada esimerkiksi hautajaisjärjestelyt tehtyä. Hyvä kun pääsimme edes itse hautajaisiin paikalle, Mervi-tytär huokaa.

Apu kortilla

Pienellä kansaneläkkeellä sinnittelevä Seija on onnettomuuden jälkeen yrittänyt saada apua lukemattomista paikoista.

– Minun on nykyään todella vaikea esimerkiksi kävellä, ja olen yrittänyt saada muun muassa kuljetusapua Kajaanin kaupungilta. Kaupunki myönsi minulle kuitenkin yhden kauppareissumatkan viikossa, mutta esimerkiksi lääkärikäynteihin sitä taksimatkaa ei saa käyttää, kyynärsauvojen avulla nykyään liikkuva Seija tuskastelee.

– Vakuutusyhtiöistäkään ei tunnu olevan juuri mitään apua. Korvausasiaamme heitellään yhtiöstä toiseen, äitiään surun keskellä tukeva, Mervi-tytär harmittelee.

Mervin ex-mies Esko rientää onneksi silloin tällöin kuljetusapuun. Muuten Seija olisikin lähes kotinsa vanki.

Pakkomuutto kotoa

Seija ja Jaakko asuivat Kajaanin Otanmäessä pienessä kolmiossa, jonka yhtiö- ja hoitovastikkeen sahalla työuransa tehnyt Jaakko maksoi. Asunto sijaitsee hissittömän talon ylimmässä kerroksessa, eikä Seija ole onnettomuuden jälkeen enää pystynyt asumaan siellä.

– Ei minun jaloillani ole loukkaantumisen jälkeen enää rappuja ravattu. Siellä ei ole asunut ketään kohta kymmeneen kuukauteen, vaikka vastikkeet juoksevat ja uhkaavat ajaa minut perikatoon. Kaikki kaihileikkaukseenikin säästetyt eurot ovat jo huvenneet tyhjillään olevan asunnon kuluihin ja uuden pienen kotini vuokraan, Seija tuskailee.

– Onko reilua, että äidiltä meni onnettomuuden myötä kaikki muu paitsi henki, mutta rattijuoppo saa jatkaa kaahailujaan, kysyy Mervi tuohtuneena.

Pientä valoa tuskan ja toivottomuuden keskelle on tullut onneksi viime aikoina myös pieni häivähdys valoa. Jaakon ja Seijan pitkään myynnissä olleelle tyhjälle asunnolle näyttäisi vihdoin löytyneen ostaja.

Kiitollinen auttajille

55-neliöisen asunnon kauppahinnaksi tulee vaatimattomat 6 000 euroa. Koska vuokralaista ei löydy, on asunnon myynti hinnalla millä hyvänsä kuitenkin ainoa keino vapautua juoksevista vastikekuluista.

– Äiti on myös pääsemässä vihdoin kuntoutukseen. Apua on löytynyt myös netin kautta aktiivisesti toimivan Autetaan kun voidaan -avustusryhmän kautta, Mervi kertoo huojentuneena.

– Haluamme välittää sydämelliset kiitokset kaikille vieraille ihmisille, jotka ovat auttaneet meitä tämän suuren kriisin keskellä.

– On uskomattoman hienoa huomata, että vaikka yhteiskunta hylkäisi, niin Suomessa on paljon ihmisiä, jotka haluavat auttaa, vaikkeivät edes tunne meitä, Mervi lisää kiitollisena.


Teksti:
Seiskan toimitus
Kuvat:
Seiskan toimitus

Suosituimmat

Ladataan sisältöä

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!