Skip to main content
Kaikki eivät pidä joululauluista.

Psykologi varoittaa: Joululaulujen kuuntelu voi olla haitallista mielenterveydelle!

Vaikka eletään vasta marraskuuta, on myymälöiden joulusesonki jo aluillaan. Liikkeiden hyllyt täyttyvät pikkuhiljaa joulukalentereista ja kuusenkoristeista, ja pian joululaulut raikaavat jälleen kaiuttimista. Ikävä kyllä, joulun fiilistely kuukausitolkulla voi olla haitallista mielenterveydelle.

Sen lisäksi, että joululaulut ovat monen mielestä ärsyttäviä, niillä voi myös olla "negatiivinen vaikutus aivoihimme", varoittaa psykologi Linda Blair. Blairin mukaan joululaulujen jatkuva soittaminen muun muassa häiritsee keskittymiskykyä ja kuluttaa energiaa.

– Myymälöiden työntekijät joutuvat joulun aikaan sulkemaan korvansa joululauluilta, koska ne estävät heitä keskittymästä mihinkään muuhun, hän sanoo:

– Silloin periaatteessa keskitetään kaikki energia siihen, että yritetään olla kuulematta sitä, mitä kuulee.

Kuten minkä tahansa radiohitin, myös joululaulujen liiallinen soittaminen alkaa ärsyttää kuuntelijaa. Kappaleen kuuleminen liian monta kertaa vähentää siitä saatavaa nautintoa. Mitä aiemmin joululaulujen soittaminen aloitetaan myymälöissä, sitä enemmän aikaa työntekijöillä ja asiakkailla on kyllästyä niihin. Jatkuva joulumusiikki saattaakin osaltaan edesauttaa liikkeiden työntekijöiden stressiä joulunpyhien tienoilla.

Täysin joululauluja ei voi kuitenkaan poistaa myymälöistä; aiempi tutkimus on osoittanut, että oikea annostus joululauluja ja jouluisia tuoksuja saa asiakkaat ostamaan enemmän. Vuonna 2005 tehty tutkimus todisti, että musiikin ja tuoksun täydellinen tasapaino sai asiakkaat paremmalle tuulelle, mikä kannusti heitä viettämään enemmän aikaa myymälässä, ja näin ollen käyttämään enemmän rahaa.

Lähde: The Independent


Teksti:
Seiskan toimitus
Kuvat:
ALL OVER PRESS

Suosituimmat

Ladataan sisältöä

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!