fbq
Oho
16.04.2017 15:05
Teksti: alexandra kral|Kuvat: Seiskan toimitus
Espoolaisella Pekka Parviaisella on monien mielestä erikoinen harrastus.
Pekka Parviainen kääntää katseita lenkkipolulla: luomujuoksee sukkasillaan jopa 200 km viikossa!
Oho
16.04.2017 15:05
Teksti: alexandra kral|Kuvat: Seiskan toimitus

Espoolaisella Pekka Parviaisella on monien mielestä erikoinen harrastus. 38-vuotias Pekka on ammatiltaan helikopterilentäjä, mutta vapaa-ajallaan hänet voi bongata lenkkipolulta villasukkasin, tai lämpimimmillä säillä paljain jaloin. Kyseessä on luomujuoksu, jossa ei kenkiä käytetä.

Parviainen on ollut aina liikunnallinen ja erityisesti kestävyysurheilu kiinnosti häntä jo lapsena.

– En ole ikinä ollut kilpa-, vaan enemmän sellainen elämäntapaurheilija. Juoksun lisäksi olen harrastanut voimailua, hiihtoa, rullaluistelua ja salibandyä, Pekka kertoo monipuolisesta lajivalikoimastaan.

Nykyään juoksu kuuluu Pekan arkeen, missä ikinä hän liikkuukaan.

– Tämä on todella kätevä ja hyvä harrastus, kun lenkille voi lähteä missä ja milloin vain. Ja kun hylkäsin kengät, ei edes lenkkareita tarvitse pakata reissuille mukaan, hän intoilee.

– Talvella laitan kahdet villasukat päällekkäin ja pujotan varren ympärille kuminauhan. Muita varusteita en tarvitse, mies jatkaa esitellen samalla villasukkakokoelmaansa.

Pekka Parviainen lenkillä

Pekka kertoo kärsineensä aiemmin monen muun juoksijan tavoin erilaisista kivuista ja vammoista. Jalkineista luopumisen myötä juoksumäärät ovat kasvaneet huimasti, mutta vaivat poistuneet kokonaan. Pekka saattaa juosta viikoittain sukkasillaan yhteensä 200 kilometriä.

– Ennen oli lähes jatkuvasti kaikenlaista pientä kremppaa polvissa ja alaselässä, mutta siiryttyäni lenkkarijuoksijasta luomujuoksijaksi, ovat kivutkin hävinneet, hän iloitsee.

Luomujuoksu on verrattain raskasta varsinkin jaloille, joten ihan äkkiseltään ei kenkiä kannata kierrätyslaatikkoon kärrätä.

– Kengittä juoksua ei missään nimessä saa aloittaa liian rajusti, vaan kehon pitää antaa tottua uuteen tarpeeksi pitkään. Normaalisti kropalla kestää noin puoli vuotta ymmärtää mistä tässä on kyse, Pekka selventää.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »