Ovatko TV:n seksikohtaukset historiaa? Näin vastaa arvostettu läheisyysvalmentaja Ita O'Brien

Oho | 03.05.2020 20:19

Brittiläinen läheisyysvalmentaja, Ita O’Brien, on työskennellyt lukuisissa televisiosarjoissa ja elokuvissa. 55-vuotiaan naisen työnkuvaan kuuluu kehittää koreografioita seksikohtauksiin ja varmistaa näyttelijöiden hyvinvointi intiimeissä tilanteissa. Hänen kädenjälkensä näkyy muun muassa Netflixin Sex Education-sarjassa, sekä BBC:n tuoreessa draamassa, Normal People.

Irlantilaiskatolisessa perheessä kasvanut nainen myöntää, ettei kotona koskaan puhuttu seksistä. Lapsena hän ei olisi voinut arvata, millaiseen työhön hän jonakin päivänä päätyisi. Se muuttui teini-iässä, jolloin hän joutui itse ahdistelun kohteeksi. Nykyään Lontoossa asuva kahden lapsen äiti auttaa näyttelijöitä, jotka joutuvat simuloimaan intohimoista seksiä kokonaisen kuvausryhmän edessä. 

– Ilman sitä kokemusta minulla ei olisi paloa tehdä tätä, hän huomauttaa.

Ammattilainen tarpeeseen

Läheisyysvalmentaja on varsin uusi ammatti, jota jotkut pitävät lähinnä ylireagointina #MeToo-liikkeeseen. Taru sormusten Herrasta-näyttelijä Andy Serkis valitti julkisesti, että läheisyysvalmentajan palkkaaminen johtaa seksikohtausten sensurointiin. Ita kuitenkin vakuuttaa, että hänen tehtävänään on päin vastoin parantaa kohtauksia varmistamalla, että näyttelijät tuntevat olonsa turvalliseksi ja kykenevät antamaan parhaan mahdollisen suorituksen.

Jos seksikohtausta ei ole käyty läpi etukäteen, eivät näyttelijät tiedä, mitä heidän kuuluisi kameroiden edessä tehdä. SIlloin lopputulos saattaa näyttää kiusalliselta ja kliseiseltä. Ennen kaikkea, se jättää näyttelijät alttiiksi hyväksikäytölle. Salma Hayek on kutsunut Harvey Weinsteiniä ”hirviöksi”, koska tämä pakotti hänet esiintymään alasti naisten välisessä seksikohtauksessa elokuvassa FridaNicole Kidman sanoi tunteneensa olonsa "täysin nöyryytetyksi", kun hän kuvasi raiskauskohtauksen Big Little Lies-sarjaan.

Big Little Lies
Nicole Kidman kuvasi rajun kohtauksen Big Little Lies-sarjaan.

Ita kokee, että hänen työnsä on tärkeää, jotta näyttelijät voivat antaa kameroille kaikkensa.

– Jos näyttelijät saavat seurata käsikirjoitusta, jossa kerrotaan tarkalleen, miten toimia, he tuntevat olonsa turvalliseksi. Tällöin he suoriutuvat paremmin ja kykenevät suuntaamaan kaiken energiansa roolihahmon tunteisiin. Juuri se tekee seksikohtauksesta rohkean ja aistikkaan. 

Normal People

Sally Rooneyn suosittuun romaanin perustuva Normal People kertoo pitkästä on-off-romanssista kahden irlantilaisen nuoren, Mariannen ja Connellin välillä. Erässä jaksossa Daisy Edgar-Jonesin esittämä Marianne menettää neitsyytensä Connellille (Paul Mescal). 

– Meidän piti tehdä kohtaukseen koreografia, joka näyttää, miten avoin Mariannen on. Se on sellaista seksuaalisen heräämisen kynnyksellä olevan henkilön viattomuutta. Kun pari myöhemmin sarjassa palaa takaisin yhteen, he ovat muuttuneet. He ovat nyt seksuaalisesti kokeneita aikuisia ja me pyrimme esittämään sen muutoksen, Ita selittää.

Normal People
Ita toimii läheisyysvalmentajana Normal People-sarjassa.

Sen paremmin 21-vuotiaalla Edgar-Jonesilla kuin 24-vuotiaalla Mescalilla ei ollut kokemusta seksikohtausten kuvaamisesta. 

– En olisi voinut kuvitellakaan tekeväni mitään sellaista ilman läheisyysvalmentajaa. Se teki kohtauksesta todella positiivisen kokemuksen minulle ja Paulille, Edgar-Jones kehuu.

Sosiaalinen etäisyys

On selvää, että sosiaalisen etäisyyden aika on tuonut haasteensa Itan työhön. Hän on toiminut valmentajana useissa suurissa televisiotuotannoissa, jotka on nyt toistaiseksi keskeytetty. Itan, joka toipuu itsekin Covid-19:stä, oli tarkoitus matkustaa Irlantiin työstämään uutta projektia, kun matkustusrajoitukset astuivat voimaan. Vaikka rajoituksia pian lievennettäisiin, on selvää, että kuvauksissa tullaan vielä pitkään harjoittamaan sosiaalista etäisyyttä.

Tarkoittaako pandemia siis loppua television kuumille seksikohtauksille, kun näyttelijät eivät pääse lähelle toisiaan?

– Tässä läheisyysvalmentaja voi auttaa todella paljon. On täysin mahdollista luoda intiimi kohtaus ilman, että näyttelijät koskettavat tai suutelevat toisiaan, hän vakuuttaa.  

Hän veikkaa, että koronaviruksen jälkeisessä maailmassa seksikohtaukset saattavat näyttää hyvin erilaisilta. 

– Voimme kertoa tarinan läheisyydestä tavalla, jolla kahden ihmisen katse kohtaa. Elisabetin aikaiset naiset käyttivät käsineitä kaikkialla. Pelkkä hansikkaan pois ottaminen ja käden tarjoaminen suudeltavaksi oli valtava juttu. Voisimme palata takaisin sen kaltaiseen ajatukseen aistillisuudesta vaarantamatta kenenkään terveyttä.

Lähde: Daily Mail

Teksti:Jenna Jylhä
Kuvat:All Over Press
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!