fbq
Oho
20.12.2019 16:28
Teksti: Jenna Jylhä|Kuvat: Rex Features
Kasvissyönti
Oletko vegetaristi? Saatat kärsiä sekasyöjiä kovemmista krapuloista!
Oho
20.12.2019 16:28
Teksti: Jenna Jylhä|Kuvat: Rex Features

Kasvissyöjät ja vegaanit saattavat kokea krapulan pahempana kuin lihansyöjät.Näin päättelevät hollantilaisen Utrechtin yliopiston tutkijat, jotka analysoivat alkoholin käytön vaikutuksia. Tutkimuksessa tarkasteltiin 23 krapula-oiretta, joihin lukeutuivat muun muassa jano, päänsärky, pahoinvointi, sydämen tykyttely, oksentelu, huimaus, hikoilu, sekä herkkyys valolle ja äänille.

13 osallistujaa kirjasi tutkimuksen aikana syömisensä. Analyysi osoitti, että osallistujat, joiden ruokavaliossa oli vähemmän B3-vitamiinia ja sinkkiä, kärsivät pahemmasta krapulasta. Erityisesti B3-vitamiinin puutos näkyi vaikeampina krapulaoireina, kun taas alhaisella sinkin saannilla oli "merkittävä yhteys" oksenteluun.

Liha, äyriäiset ja palkokasvit ovat hyviä sinkin lähteitä. B3-vitamiina saa lihasta, maksasta, kalasta, sekä pähkinöistä ja täysjyvätuotteista. Koska monet sinkin ja B3-vitamiinin lähteistä ovat eläinperäisiä, kaikki kasvisruokavaliota noudattavat eivät välttämättä saa niitä tarpeeksi. Gastroenterologi Rabia De LaTour sanoo kuulevansa usein, että vegaaneilla on heikko alkoholin sietokyky. Vaikka väitteen paikkansapitävyydestä ei ole vahvaa tieteellistä näyttöä, juuri sinkillä ja B3-vitamiinilla saattaa olla osuutta asiaan.

- Nikotiinihappoa ja sinkkiä tarvitaan hajottamaan etanoli asetaldehydiksi. Näitä kahta ravintoainetta tarvitaan alkoholin sulattamiseen, joten käy järkeen, että niiden puute pahentaa krapulaa, hän kertoo New York Postille.

De LaTour kuitenkin varoittaa ottamasta pienen tutkimuksen tuloksia liian vakavasti ja muistuttaa, että esimerkiksi geenit vaikuttavat alkoholitoleranssiin.

Tutkimus julkaistiin Journal of Clinical Medicine-lehdessä.

New York Post, Journal of Clinical Medicine