Hyppää pääsisältöön
Aivokuva voi paljastaa mielenterveysongelmat.

Oho! Aivokuva paljastaa itsetuhoiset ajatukset!

Tutkijat ovat kouluttaneet tietokoneohjelman tunnistamaan ihmiset, joilla on itsetuhoisia ajatuksia.

Tutkimukseen osallistui 34 koehenkilöä, joista 17:llä oli itsetuhoisia ajatuksia. Jokaisen aivoista otettiin magneettikuvia samalla, kun heille esitettiin erilaisia sanoja. Ohjelman algoritmit seurasivat, miten osallistujien aivot reagoivat sellaisiin sanoihin, kuten "kuolema", "julma" ja "ongelmat". Magneettikuvat paljastavat, että itsemurhaa miettivät ihmiset reagoivat termeihin eri tavalla kuin muut. Esimerkiksi sana "kuolema" herätti itsetuhoisissa ihmisissä enemmän häpeän ja surun tunteita kuin muissa. Kokeissa ohjelma onnistui tunnistamaan 91 prosenttia itsemurhaa harkitsevista ihmisistä, ja 94 prosenttia itsemurhaa yrittäneistä henkilöistä.

– Tämä tarjoaa meille ikkunan aivoihin ja mieleen, ja valottaa, miten itsetuhoiset ihmiset ajattelevat itsemurhaa, sanoo professori Marcel Just, Carnegie Mellonin yliopistosta.

– Olennaista tutkimuksessa on, että voimme nähdä, jos joku harkitsee itsemurhaa sen perusteella, miten hän ajattelee kuolemaan liittyviä aiheita.

Tutkijat toivovat, että ohjelmaa voidaan jonain päivänä auttaa mielenterveysongelmien diagnosoimisessa. Itsemurha on nuorten yleisimpiin lukeutuva kuolinsyy. 

Lähde: Metro UK


Teksti:
Seiskan toimitus
Kuvat:
ALL OVER PRESS

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!