Lääkkeitä lainarahalla! Narkolepsiaan sairastunut Tinja: Joudun todistamaan, ettei ihmeparannusta ole löytynyt

Oho | 04.01.2021 07:36

Järvenpäälainen Tinja Ajanti, 23, oli yksi noin 200 suomalaisesta, joka sairastui narkolepsiaan eli nukahtelusairauteen Pandemrix-rokotteen vuoksi. Tinja sai sikainfluenssaa vastaan suunnitellun rokotteen koulussa vuonna 2009. Hän oli tuolloin 12-vuotias.

Lue lisää: Tinja, 23, sai narkolepsian sikainfluenssarokotteesta – väsymys kuin olisi valvonut kaksi vuorokautta

Mitättömät korvaukset

Tinja harrasti kilpavoimistelua, mutta urheileminen jäi sairastumisen myötä, ja tilalle tulivat ahdistus ja valtavat määrät täytettäviä lomakkeita sekä papereita, joilla haettiin korvauksia.

– Onneksi isä on auttanut minua. Hän muistaa, milloin pitää mitäkin papereita ja tukihakemuksia täyttää ja toimittaa, Tinja sanoo.

Tinja on iloinen isänsä antamasta avusta. – Kun väsyttää, niin ei vain jaksa olla skarppina kaikkien asioiden kanssa mitä pitää hoitaa, että saa lääkkeet ja korvaukset.
Tinja on iloinen isänsä antamasta avusta. – Kun väsyttää, niin ei vain jaksa olla skarppina kaikkien asioiden kanssa mitä pitää hoitaa, että saa lääkkeet ja korvaukset.

Lue myös: Karmaiseva totuus paljastui perheelle! Sikainfluenssarokotteesta narkolepsian saaneen Tinjan isoveli sairastui vakavasti – ”Hän ikään kuin halvaantuu kaulasta alaspäin”

Korvaukset olivat kuitenkin vain muutaman tuhannen euron luokkaa, ja ennen niiden saamista perhe oli jo joutunut ottamaan lainaa lääkkeisiin ja tutkimuksia varten.

– Nykyään joudun säännöllisesti todistamaan, ettei ihmeparannusta narkolepsiaan ole löytynyt.

Piristäviä lääkkeitä Pinja syö tarpeen mukaan. – Jos on jokin tärkeä koe koulussa tai jotakin muuta missä on pakko olla hereillä, silloin nämä ovat avuksi.
Piristäviä lääkkeitä Pinja syö tarpeen mukaan. – Jos on jokin tärkeä koe koulussa tai jotakin muuta missä on pakko olla hereillä, silloin nämä ovat avuksi.

Tätä on narkolepsia

• Sikainfluenssarokote Pandemrix aiheutti 5–13- kertaisen riskin sairastua narkolepsiaan, joka on keskushermostoperäinen liikaunisuus. Vuosina 2009–2010 melkein kolme miljoonaa suomalaista sai Pandemrix-rokotteen.

• Narkolepsia on krooninen unihäiriö, jolle on ominaista pakonomainen nukahtaminen paikallaan ollessa tai odottamattomasti kesken syömisen, puhumisen tai jopa kävelyn.

• Narkolepsiaan liittyy muisti- ja oppimisvaikeuksia, automaattisia liikkeitä ja kaksoiskuvien näkeminen ja näön hämärtyminen. Lisäksi siihen liittyy äkillinen lihasjänteyden pettäminen tai vähentyminen, katapleksia, joka kestää muutamasta sekunnista minuutteihin.

• Narkolepsia on parantumaton tila, mutta se ei vaikuta elinikään. Hankalaoireisena se on jokapäiväisen elämän kannalta hyvinkin kiusallinen, vaarallinenkin sillä pakonomaiseen torkahteluun ja katapleksiaan liittyy kohonnut onnettomuusriski.

• Lääkehoidolla voidaan lievittää moninen potilaiden oireita. Nukahtelua voidaan lievittää valvelääkkeillä ja muilla tarkkaavaisuushäiriön hoitoon käytetyillä lääkkeillä. Katapleksian ja hypnagogisia oreita voidaan lievittää depression hoitoon tarkoitetuilla lääkkeillä.

Lähde: Terveyskirjasto.fi

Teksti:Carmen Heikkilä
Kuvat:Matti Matikainen
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!