Kuusankoskelaisella Armilla harvinainen sairaus: Maksani tuhoutuu vähitellen

Oho | 17.09.2020 09:02

Kuusankoskelaisen Armi Hurmeen, 67, ollessa vielä työelämässä hänen työterveyslääkärinsä huomasi vuosittaisessa terveystarkastuksessa kohonneet maksa-arvot.

– Niitä seurattiin 12 vuotta säännöllisesti, mutta työterveyslääkäri ei osannut yhdistää sitä mihinkään vakavampaan sairauteen, ja diagnoosi jäi tekemättä.

Kivuton koepala

Armin jäätyä pois työelämästä hän jatkoi maksa-arvojen säännöllistä mittauttamista kotikuntansa terveyskeskuksessa. Siellä vastavalmistunut nuori naislääkäri alkoi epäillä harvinaista diagnoosia. Kyseessä saattaisi olla erittäin harvinainen maksasairaus, mutta sen varmistamiseksi tarvittaisiin koepala.

– En suostunut koepalan ottoon pitkiin aikoihin, sillä luulin sen sattuvan. Kun lopulta ymmärsin, että pakko siihen on suostua, ei se tuntunutkaan missään. Puudutus osui kohdilleen.

Armi Hurme, 67, sairastui outoon tautiin14 vuotta sitten. – Vaikka saan lääkehoitoa, tauti jatkaa etenemistä kohti kirroosia.
Armi Hurme, 67, sairastui outoon tautiin14 vuotta sitten. – Vaikka saan lääkehoitoa, tauti jatkaa etenemistä kohti kirroosia.

 

Ikävä tulos saatiin saman tien. Diagnoosina oli primaarinen biliaarinen kolangiitti eli PBC. Se on pitkäaikainen maksan sappiteitä vaurioittava tulehdus. Tauti voi edetessään aiheuttaa maksakirroosin.

Armi masentui uutisesta pitkäksi aikaa.

– Sairaudessa on neljä eri tasoa. Se viimeinen on maksakirroosi, ja minulla on menossa kakkosvaihe.

Lue lisää Armin sairaudesta ja kuinka Seiska toi iloa hänen elämäänsä torstaina ilmestyneestä Seiskasta!

TILAA SEISKA TÄSTÄ!

Teksti:Carmen Heikkilä
Kuvat:Atte Kajova
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!