Oho

Kehityksen vääjäämätön seuraus: alamme kiintyä robotteihin!

01.05.2019 22:05

Robotiikka kehittyy huimaa tahtia ja robotit kykenevät yhä inhimillisempään ajatteluun ja käytökseen. Kehityksen myötä me ihmiset alamme kiintyä elottomiin koneisiin. Asiassa on miettimisen paikka.

"Raukkaparka Marsin pinnalla...."

Kun NASA menetti yhteyden Opportunity-luotaimeen Marsissa, ihmiset surivat 15-vuotiasta laitetta sosiaalisessa mediassa.

Robotiikkayritys Boston Dynamics potkaisi rakentamaansa robottia demonstroidakseen sen vakautta, ihmiset järkyttyivät!

Vaikka älykkäimmätkään robotit eivät ole eläviä, tuntevia olentoja, niin ihmiset suhtautuvat niihin kuin ne olisivat. 

Ihmisillä on taipumus projisoida ihmismäisiä ominaisuuksia robotteihin ja muihinkin koneisiin, jos ne liikkuvat tai muuten toimivat ihmistä muistuttavilla tavoilla.

- Kun olemme vuorovaikutuksessa ihmisen, koiran tai koneen kanssa, se miten kohtelemme sitä, riippuu paljolti siitä, millainen mieli sillä meistä on, selittää Etelä-Kalifornian yliopiston professori Jonathan Gratch:

- Jos koet, että sillä on tunteita, haluat suojata sitä vahingoittumiselta.

Riskit

Robottien suunnittelijat tiedostavat, että ihmismäiset piirteet ovat tehokas työkalu ihmisen ja robotin välisen yhteyden vahvistamisessa.

Koneiden suunnittelu vaikuttaa merkittävästi siihen, missä määrin ihmiset kutovat sille mielessään inhimillistä narratiivia ja tunnemaailmaa.

Osa tutkijoista ovat huolissaan siitä, että suunnittelijat aliarvioivat kiintymyksen vaarat. 

MIT-professori Sherry Turkle muistuttaa, että ihmiset voivat erehtyä luulemaan, että robotit ilmaisevat aitoja tunteita heitä kohtaan.

Kiintymys voi muodostua ongelmalliseksi esimerkiksi silloin, jos kotitaloudessa elävät robotit keräävät käyttäjistään tietoja. 

- Suorittava empatia ei ole oikeaa empatiaa. Simuloitu ajattelu saattaa olla ajattelua, mutta simuloidut tunteet eivät ole koskaan tunteita. Simuloitu rakkaus ei ole koskaan rakkautta, hän kiteyttää.

Teksti:Jenna Jylhä
Kuvat:Rex Features
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!