Oho

Kärsitkö kivuista? Olemalla kiltti voit kohentaa oloasi - lue hämmästyttävä tutkimustulos!

03.01.2020 22:35

Uuden tutkimuksen mukaan hyvien tekojen tekeminen tuottaa auttajalle fyysistä nautintoa ja ja lievittää kipua. Asia käy ilmi Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA-lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

Tutkijat tarkastelivat hyvien tekojen vaikutusta 280 koehenkilöllä. Aivojen magneettikuvaus osoitti, että ystävällisyydellä oli välitön, deaktivoiva vaikutus siihen osaan aivoja, joka reagoi kipuärsykkeisiin. 

- Altruistinen käytös lievitti paitsi akuuttia kipua terveillä aikuisilla, myös kroonista kipua syöpäpotilaiden keskuudessa, tutkijat kirjoittavat.

Koe

Yhdessä kokeessa vapaaehtoisten, jotka luovuttivat verta maanjäristyksen uhreille, havaittiin kokevan vähemmän kipua kuin heidän, jotka osallistuivat rutiiniluovutukseen. 

Toisessa kokeessa syöpäpotilaiden kroonisen kivun havaittiin vähenevän merkittävästi, kun he siivosivat ja valmistivat ruokaa toisille hoitokeskuksen asukkaille sen sijaan, että he olisivat huolehtineet ainoastaan omista askareistaan. 

Kolmannessa kokeessa osallistujille annettiin sähköiskuja. Tutkijat havaitsivat, että osallistujat tunsivat vähemmän kipua, jos he olivat ensin lahjoittaneet rahaa orvoille.

Tutkijoiden mukaan tulokset olivat niin selkeitä, että altruismia voitaisiin tulevaisuudessa käyttää täydentävänä hoitona kipulääkkeiden ohella.

Teksti:Jenna Jylhä
Kuvat:Rex Features
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!