Oho

Juha Pyykkö elää Pohjois-Karjalan Kiihtelysvaarassa kuin villissä lännessä: ”Harrastukseni karkasi pahasti käsistä!”

02.09.2020 16:41

Pohjois-Karjalan Kiihtelysvaarassa asuva Juha Pyykkö, 66, on aina tuntenut hengenheimolaisuutta intiaaneja kohtaan. Hänen luotsaamansa Chippewa Range -lännenkylä 35 kilometrin päässä Joensuusta on Suomen ainoa paikka, jossa järjestetään ohjatusti lännenhenkistä ohjelmaa. 

– Entisessä elämässä olen ollut varmasti keskilännessä lantapaukkuna. Suomalaisillahan on yhteys intiaaneihin, Juha muistuttaa.

Lue lisää: Western-teemaa Kiihtelysvaarassa elävä Juha Pyykkö kertoo: Viina ja luonto yhdistivät suomalaissiirtolaiset ja intiaanit USA:ssa!

–  Jo lapsena pidin länkkäreistä, Tex Willerit tuli luettua ja Bonanzat katsottua. Tästä paikasta näkee, mihin länkkärikiinnostus lopulta johti, Juha nauraa.

–  Sanoisin, että harrastus karkasi pahasti käsistä. Ostin nämä maat puolisoni kanssa vuonna 1999. Vaikka olemme jo eronneet, niin naimisissa olen tämän paikan kanssa. 

Kirkkaan Hietajärven rannalla sijaitsevalta reilulta nelihehtaariselta alalta löytyy saluuna ja kokous- ja juhlatila Longhorn, jossa on vietetty häitä ja firmojen virkistysiltoja.

Tiluksilla on lisäksi iso ratsastuskenttä ja talli, jossa Juhalla on quarterhevosia. 

Juha Pyykkö

– Jos joltain löytyy pätäkkää, niin paikka on myynnissä. Tervetuloa pakkotyöleirille. Jos talvi on ankara, niin pelkkään sähköön menee pari tonnia kuussa plus hevosten rehut, Juha pitää myyntipuhettaan.

Saluuna

Kadonnut metallimies

Rangella saluunaa pyörittänyt yleispuuhamies Antti Lahtinen (kuvassa alla), 36, muistelee erästä asiakkaille  tehtyä yllätystä, jossa ”räjäytettiin” saluunan katto.

– Asiakkaiden istuessa saluunassa pelattiin korttia, mikä johti revolveritaisteluun. Karvaan tappion kokenut osapuoli lasautti saluunaa kohti singolla. Katolle asetetut räjähdepanokset ja savupommit laukesivat.

– On tänne eräs ylitorniolainen metallimies kerran kadonnutkin, muut joutuivat lähtemään kotiin ilman häntä. Voi tosin olla, että hän löysi täältäpäin naisen, Juha vihjaa.

Antti

Länkkäriesitysten lisäksi vieraat pääsevät kokeilemaan muun muassa polttareiden ikisuosikkia, mekaanista rodeohärkää.

– Se on viritetty niin, että kukaan ei pysy selässä kahdeksaa sekuntia kauempaa, Juha paljastaa.

Saluuna

Kulisseissa on kuvattu useita tv-sarjoja, kuten Karjalan Kunnailla, ja sketsisarjoja Justimus ja Biisonimafia, Juha luettelee.

Juha Pyykkö

Lännenkylässä voi kokeilla tomahawk-kirveen, kaksiteräisen tapparan ja hevosenkengän heittoa, ammuntaa vanhoilla lännen aseilla, lassoamista ja ruoskaa.

Teksti:Anna Tenhu
Kuvat:Timo Korhonen, YLE
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!