Skip to main content
Synnytyksenjälkeinen masennus koskee myös miehiä.

Isätkin voivat sairastua synnytyksen jälkeiseen masennukseen!

Monet julkkisnaiset, kuten Brooke Shields, Drew Barrymore ja Chrissy Teigen, ovat puhuneet avoimesti kamppailustaan synnytyksen jälkeisen masennuksen kanssa. Harva on kuitenkaan tietoinen siitä, että myös isät voivat sairastua synnytyksen jälkeiseen masennukseen. 

Noin 10 prosenttia tuoreista isistä saa masennusoireita lapsen syntymän jälkeen. Naisten kohdalla masennus liittyy hormonaalisiin muutoksiin, mutta miehillä hormonien vaikutusta asiaan ei ole juurikaan tutkittu. Cosmopolitanin uuden tutkimuksen mukaan miehen testosteronitasot saattavat kuitenkin ennustaa sekä miehen että hänen kumppaninsa riskiä sairastua synnytyksen jälkeiseen masennukseen.

Psykologi Robin Edelsteinin mukaan miehen testosteronitaso saattaa laskea kumppanin raskauden aikana. Tutkimuksen mukaan miehet, joiden testosteronin määrä laski eniten, olivat myös suurimmassa vaarassa sairastua masennukseen. Alhaisen testosteronitason ja masennuksen välilä on myös aiemmissa tutkimuksissa havaittu yhteys, ja jotkut psykiatrit ovat jopa esittäneet testosteronihoitoja lääkkeeksi miesten masennukseen.

Yllättävä sivuvaikutus

Isien synnytyksenjälkeisellä masennuksella ilmeni tutkimuksessa myös yllättävä sivuvaikutus. Alhaisen testosteronitason omaavien miesten kumppanit nimittäin kärsivät masennusoireista harvemmin. Yksi asiaa selittävä tekijä on, että naiset, joiden kumppanilla oli alhainen testosteronitaso, ilmoittivat olevansa keskivertoa onnellisempia parisuhteessaan.

Miehet, joilla on alhaisemmat testosteronitasot, saattavat olla omistautuneempia suhteelleen ja lapsenkasvatukseen, mikä puolestaan helpottaa tuoreiden äitien kokemaa painetta. Tyytyväisyys parisuhteeseen taas vähensi naisen riskiä sairastua synnytyksenjälkeiseen masennukseen.

Myöskään liika ei ole hyväksi

Myöskään korkean testosteronitason omaavat miehet eivät ole turvassa masennukselta. Parisuhteissa, joissa miehen testosteronitasot olivat korkealla, ilmeni enemmän aggressiivista ja väkivaltaista käytöstä, mikä edesauttoi masennusoireiden syntyä sekä naisilla että miehillä.

Vaikka tällaisilla miehillä on hormonaalisesti katsottuna pienempi riski sairastua masennukseen, he ilmoittivat useammin olevansa tyytymättömiä suhteeseensa, ja kokivat vanhemmuuden stressaavampana, kuin muut miehet. Nämä negatiiviset tuntemukset altistivat erittäin korkeat testosteronitasot omaavia miehiä masennukselle.

Lähde: Cosmopolitan


Teksti:
Seiskan toimitus
Kuvat:
Seiskan toimitus

Suosituimmat

Ladataan sisältöä

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!